tirsdag 1. mai 2012

Criterium ritt: Spinn Cup #2

I dag deltok jeg for første gang i et Criterium-ritt (eller «gateritt»). Mens noen tusen ivrige syklister valgte Enebakk Rundt (og bidro til den litt særnorske populariteten av å ‘kjøre rulle’) dro jeg og support-teamet (kjæresten) til Sandefjord for å bli med på Sinn Cup#2.

Et Criterium ritt er kjennetegnet av en svært kort løype (som f.eks. dagens 1.2km løype rundt et kvartal) og er kortere enn et vanlige landeveisritt – ofte under en time å gjennomføre. Et norskt eksempel på et slikt ritt var Oslo Grand Prix 2010 som gikk rundt et kvartal ved Karl Johan. Som et resultat av kort løype og mye 90-graders svinger så blir det ganske anderledes enn et normalt fellesstartritt: Intensiteten er høy, det er mye posisjonering i feltet pga svingene, og det er ekstremt mye temposkiftninger. Det blir også veldig publikumsvennlig ettersom man passerer start mange ganger!Fra tetgruppa ca midtveis
Dagens ritt var designet slik at man skulle kjøre i 40min, og etter dette en avslutning på 3 runder. Man blir tatt ut av rittet om man blir tatt igjen med én runde. På forhånd hadde jeg lest noen pro-tips på nett, og bl.a. at man bør være skikkelig oppvarmet for intensiteten er mye høyere enn man er vant til fra andre ritt. Til tross for dette stilte jeg meg (for langt) bak – og i tillegg med 2-sekunds somling med pedalen så var rittet i realiteten allerede avgjort for min del. Det ble en luke midt i feltet omtrent rett etter start som holdt seg helt til mål... I runde 2-3 dro jeg en del uten at luka ble tettet, og litt senere (ca ved 25min) forsøkte jeg å støte meg opp – men det ble for tøfft. Ved 33 minutt så skjer det som jeg ikke har opplevd nå på halvannet år verken på trening eller ritt: Punktering!... Og med et digert smell og sideveisskrens i ca 40kmt - så får jeg vel være takknemlig for at jeg ikke endte som road-kill! Jeg lå da i en gruppe ca 30sek bak teten - følte meg pigg, og trist å ikke kunne fullføre - men, jeg noterer verdifull erfaring fra en ny opplevelse som jeg tar med meg på veien mot å bli en fullverdig utlært syklist! ;-)


5sek etter smellet: Merk hele bakdekket er vridd av etter sideskrensen...
Harald Cameron fra Asker CK vant spurten i Ekspress1 puljen (se bilde). Resultatlisten finnes på spinncup.no. Noterte meg at tidlig syklist og Eurosport (tror det..?) kommentator Atle Pedersen kom inn rundt 6-plass - så formen hans er fortsatt bra. Ellers var det bare 17 som fullførte av ca 40 som startet - så her var det i overkant mye action for de fleste.


Spurten avgjøres
Til tross for punktering så var jeg superfornøyd med dagen - kjempeartig å være med på et slikt ritt - dette burde det arrangeres mere av - anbefales på det varmeste! Været var forøvrig helt fantastisk - årets første i kort/kort - kom mai du skjønne milde...  Sykkelsesongen girer over på storskiva og setter skikkelig fart nå!


Har mye bilder (primært fra M Ekspress1 puljen)  fra rittet som finnes her.

2 kommentarer:

 1. Hilste på deg ved rundkjøringen før start, prøvde å gi skryt for bloggen din :)
  Hørte dekket smalt i svingen, kjedelig, men det hører med.
  Lykke til videre. Venter å se deg flere ganger i Sandefjord ut over sesongen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, takk for det - var litt treg til å reagere bare :-) Jeg kommer nok til Vestfold flere ganger i vår og sommer - i tillegg til Spinn Cup så er det jo mange andre fine ritt som arrangeres som jeg vurderer: Bl.a. Baglerrunden, Spenst Tour og Vestfold Rundt! Vi sees, martin

   Slett