søndag 29. april 2012

Bytt ditt slitte kjede!

Sykkelkjeder blir fort slitt om man sykler litt. Når kjedet blir slitt så forlenger det seg (bokstavlig talt) pga slark i leddene. Når kjedet blir nok slitt så passer det dermed ikke på bak-kasetten og drevene lengre og resultatet blir at det "gnager" på tannhjulene slik at disse også blir nedslitt.

Derfor bør man bytte kjede før det blir for slitt - og gjør man dette så slipper man å også bytte kasett og drev -dette kan man spare en del penger på - for ett kjede er ganske rimelig (kjøpte feks. nettopp 2 ultegra kjeder hos bikeshop.no for 193 per stk). Og kjedet bør byttes når man har ca 0.75-0.80mm slark (men hvordan vet man dette?...).

Tidligere har jeg bare byttet på ren feeling... "nå har jeg hatt det kjedet lenge... ser slitt ut, jeg bytter". Men, nå har jeg gått til innkjøp av en Park Tool "Chain Checker"! Dette er et skikkelig kult lite verktøy som måler slark i kjedet på milimeter-decimal! Brukte det for første gang i går, og resultatet var (naturligvis) at jeg byttet kjedet umiddelbart.

Anbefales! Her kan man spare penger på å skifte kjedet på riktig tidspunkt!Det finnes et annet verktøy som gjør omtrent det samme og som er litt rimeligere. Se feks denne.
Ser sånn ut:

Tilslutt et lite tips: Når man bytter kjede så er det uproblematisk å sette nye kjeder på gamle girverk, men ikke omvendt. F.eks. kan man sette et "11-delt" kjede på en 10-delt komponent gruppe, men ikke et "10-delt" kjede på en 11-delt girgruppe. Dette er fordi nyere kjeder er tynnere. Faktisk leste jeg nylig om noen som anbefalte å bruke de 11-delte kjedene også på 10-delte komponent grupper - dette fordi de veier mindre, mindre sannsynlighet for gnissing mot girskifteren foran, og girer vistnok bedre (?).

2 kommentarer:

 1. Kjøpte en park tool chain checker i dag og jaggu var det ikke på tide å bytte kjede her også. Har egentlig aldri tenkt så mye på å bytte kjeder så lenge de ikke ryker. Men etter å ha blitt hekta på diverse blogger er jeg visst i ferd med å bli en liten sykkelnerd.. Fantastisk blogg forresten. Får alltid lyst til å dra ut på tur når jeg leser den. Fortsett gjerne med flere mekke/vedlikeholdstips for oss som bare er latente sykkelnerder, men gjerne vil lære.
  Tore

  SvarSlett
  Svar
  1. Utfordringen om det er for slitt blir at, etter at du bytter det, så kan det hoppe litt fordi kassetten også har blitt nedslitt - som nevnt i innlegget. Takk for tilbakemelding på bloggen :) Bra innspill - skal huske på å skrive litt om vedlikehold/mekking - nå på høsten er det jo en fin tid å gjøre litt sånt! mvh martin

   Slett