tirsdag 10. april 2012

Wattmåler i pedalene - Polar vs Garmin

Oppdatering 2013: Jeg har personlig testet Polar Look KEO Power og var ikke akkurat overbegeistret kan man si... Det var ganske enkelt en nedtur av flere årsaker - hvorav den viktigste er Polars proprietære holdninger til både den trådløse overføringen (man må bruke Polar komputer) og filstandarder (man kan f.eks. ikke på en enkel måte få filene overført til Trainingpeaks og Strava).

Skal man bli tatt seriøst som en overivrig mosjonist så skal man selvfølgelig ha en watt måler installert på sykkelen! Selv har jeg ikke gravd såpass langt ned i lommeboka enda for å få kjøpt den annerkjennelsen som en watt-måler automatisk frembringer fra andre syklister. Men, det skjer mye utvikling her - og med bedre produkter og mere produktkonkurranse så tipper jeg at man vil kunne kjøpe gode wattmålere til en brøkdel av dagens pris om et par år.

Som de fleste kjenner så finnes det to hovedsystemer som dominerer markedet i dag: Powertap (som er installert i bakhjulets nav) og SRM (som er installert i kranken). Begge disse systemene skal være svært gode/nøyaktige, men begge er svært dyre og er litt "begrensende" - dvs. at med Powertap så må man bruke det samme bakhjulet for å få wattdata (litt problematisk om man trener med ett sett hjul og har et par godhjul til ritt) og med SRM så er man bundet til samme sykkel (om man har feks en temposykkel og racersykkel er det en kronglete oppgave å skru over kranken..).

Annonsert i fjor så kommer det nå to nye systemer på markedet som er integrert i pedalene som ser veldig spennende ut. Det er noen åpenbare fordeler med pedalbaserte systemer, bl.a. 1) lett å bytte til en annen sykkel, 2) hemmer ikke hjulbytte, 3) skal være mere nøyaktig ifht å skille mellom venstre- og høyre fot ettersom systemet måler individuellt på begge sider

I år skal det komme to forskjellige systemer på markedet: Den første er et samarbeid mellom Polar og Look og den andre er fra Garmin. Her er tre videoer som beskriver disse (første Polar, to siste Garmin). Hva de kommer til å koste i butikk vet vi ikke enda, men leste at i USA skal de starte på USD 2200 for Look/Polar pedalene og USD 1500 for Garmin. Dette er veldig dyrt, men ettersom dette er startpunktet så kommer det helt sikkert kraftig ned ila et år eller to. Begge skal på markedet "våren 2012"... og såvidt meg bekjent er det nå!.. Så da kommer det helt sikkert en del nyheter om dette fremover!

Forøvrig så ser det ut som Look/Polar er bundet til Polar klokker... mens Garmin bruker åpen standard ANT+ på overføringen...

 
4 kommentarer:

 1. Garmin kommer også med wattmåler i pedalene neste år! Dette har jeg fått bekreftet fra Garmin selv.
  Forresten vil det komme tester av Garmin Edge 800, Forerunner 910xt og Forerunner 610 på bloggen min i løpet av kort tid som kan være av interesse.
  www.utstyrsfreak.blogg.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Kult - det skal jeg følge med på :-) Synes personlig at Polar går i helt feil retning når de ikke følger åpne standarder (Ant+).

   Akkurat nå omdagen synes jeg Garmin Edge 500 kanskje er det beste kjøpet på ca 1600kr. Eneste problemet med både 800 og 500 er at de er såpass "gamle" nå at det kommer vel kanskje nye versjoner snart?...

   Slett
  2. Jeg har ikke hørt noe rykter om at det kommer noe nytt enda, men EuroBike nærmer seg så da kan det hende det kommer noen nye produkter.
   Kommet med test av Forerunner 910xt om du vil lese:) Del gjerne;)

   Slett
 2. SRM som gjelder�� ferdig snakka..

  SvarSlett