tirsdag 24. mai 2011

Hvordan lime et pariserdekk!? Mere sykkelmekk.

OPPDATERING: Har skrevet et ytterligere innlegg som oppfølger til denne om ventilforlengere og vektjustering.

Det blåser faktisk liten kuling ute akkurat nå med over 11m/s, og jeg planlegger derfor å ta terrengsykkelen ut på tur senere i dag fordi det blåser mindre i skogen enn på landeveien!

Da er det en flott anledning å bruke formiddagen på å mekke sykkel! Så jeg har rigget meg til i boden i dag og rengjør alt av drivverk - i tillegg til at jeg skal lime på nye pariserdekk på karbonhjulene.

Sykkelverkstedet
Det "triste" er at jeg fant et par ting som må byttes - innkludert kranklageret og bak-wire'en (å bytte denne på en Cervelo kan man faktisk skrive flere A4-sider om, for det er sinnsykt komplisert ettersom den er trukket inne i rammen...). Det viser iallefall hvor viktig det er å gå over sykkelen skikkelig med jevne mellomrom - nå blir drivverket som nytt! :-)

Kranklageret er ødelagt... :-(
Det som faktisk tar lengst tid har jeg funnet ut er å montere de nye pariserdekkene. Jeg valgte forøvrig å kjøpe Vredestein Fortezza Pro Tricomp 21mm på bikedeal - dette er fornuftige priset konkurransedekk som jeg har brukt det siste året og er godt fornøyd med. Jeg har derimot ikke limt selv før - så dette blir en ny erfaring. Jeg har funnet et par bra video'er som forklarer prosessen veldig bra - og om man skal gjøre dette skikkelig så tar det faktisk tre (!) dager... 1 for å strekke de nye dekkene på felgene, og 2 for å la de første lagene med lim tørke...

Da holder jeg kjeft og lar videoene forklare:

1) Ta av de gamle dekkene, og rengjør (fant ut at jeg må stikke ut og kjøpe aceton):


2) Liming og montéring av de nye (fant ut at jeg må stikke ut og kjøpe pensel!...):OPPDATERING: Nå som jeg har gjort dette for første gang kan jeg rapportere om at selve limingen og påsetting av dekkene (video #2) er en ganske grei jobb og ingen ting å være redd for. Det er VELDIG lurt å ha dekkene på en dag (strekke de) før limingen starter, som anbefalt i videoen - for det gjorde det veldig mye lettere å sette de på tilslutt - det hadde vært særdeles kjiipt og klissete om jeg ikke hadde gjort dette først. Når det gjelder rengjøring av gammel lim (video #1) er dette ikke enkelt... gammel lim sitter sinnsykt hardt. Aceton virket nærmest ikke og det er nesten umulig å pusse vekk. Jeg jobbet sikkert i 30min på hver felg uten at det så ut som jeg fikk bort noe som helst - så da ga jeg opp og har bare akseptert at det ligger litt gammel lim igjen under. Men, tror for å være ærlig at dette ikke spiller så mye rolle!


15 kommentarer:

 1. super blogg, følges tett hver uke!
  spørsmål: hva er grunnen til at du velger pariserdekk kontra vanlig dekk/slange ? Er ikke veldig erfaren, men kunne tenke meg å lære litt om temaet.

  SvarSlett
 2. Takk for det!

  Jeg valgte pariser fordi 1) de ruller bedre og 2) fordi felg-settet blir lettere.

  1) de ruller bedre fordi de kan pumpes opp hardere. kan pumpes helt opp til 200psi om man ønsker (kontra 120 for dekk&slange). dette gir mindre kontaktflate mot bakken. Jeg pumper typisk til ca 150psi
  2) felgsettet er lettere fordi felgen ikke trenger en solid & forsterket felgkant for å holde et dekk&slange på plass.

  En annen fordel er at de punkterer sjeldnere. "Pinch flats" ungår man - det er f.eks om man kjører over et hull i veien: Da er det stor sannsynlighet for å punktere med dekk & slange når disse blir presset mot felgkanten.

  Se forøvrig denne linken for flere kommentarer: http://www.ride-strong.com/clincher-vs-tubular-tires/

  Keep cycling :)

  SvarSlett
 3. Oppkjøring !
  Jeg regner med du skal kjøre Vestfold Rundt på søndag. Du er jo stadig her nede i Vestfold og kjører ritt :)
  Jeg lurer på hvordan du legger opp den siste tiden før slike ritt. Gjør du noe spesielt for å forberede deg ? hvordan er treningen, hviledager og kosthold i uken før ?

  Sykkelhilsen Glenn J Eriksen

  SvarSlett
 4. Hei Glenn,
  Desverre blir det ikke Vestfold Rundt for meg denne helgen - har noen andre planer denne helgen. Men skulle gjerne vært med! :-)
  Jeg tror det aller viktigste er å passe på at man er skikkelig uthvilt før rittdagen. Man kan trene helt normalt frem til 2-3 dager før, men de siste 2 dagene bør man passe på å ikke trene for hardt, få nok søvn og spise sunt (unngå alkohol). Også veldig viktig i denne uken å gå over sykkelen - rengjøre/smøre drivverk, skjekke hjul/dekk etc etc.
  Har sett at noen anbefaler korte intervalløkter et par dager før et ritt - men, dette tror jeg er litt risikabelt for de aller fleste (Contador kan kanskje gjøre det) ettersom man risikerer å ikke være fullstendig restituert. Man klarer ikke ble bedre form de siste 2 dagene før et ritt uansett! :-)
  Mvh, Lykke til!

  SvarSlett
 5. takk for videoene. har nettopp limt et pariserdekk selv, men ikke på langt nær så nøysomt som dette. Har ikke fjernet gammelt lim eller påført så jevnt limlag med pensel. Dette gjelder en eldre landeveissykkel jeg kun bruker til bysykling.

  Bør jeg ta av dekket og gjøre dette på nytt? eller gjelder prosessen stort sett om man sykler mer aktivt? vet ikke helt hva konsekvensene kan være av å ikke lime ordentlig?

  SvarSlett
 6. Om du snurrer på hjulet og det ser rett ut - og det i tillegg føles ok når du sykler på det så bør det ikke være noe grunn til å gjøre det igjen pga funksjon iallefall.

  For sikkerhetens skyld bør du kanskje vurdere det derimot om du har brukt veldig lite lim. Men, merk at et pariserdekk vil klemme ganske godt på felgen selv uten noe lim ettersom det lufttrykket på dekket klemmer dekket på plass. Tror du må bare kjenne litt på det for hånd og føle på det om det sitter godt nok.

  mvh

  SvarSlett
 7. Glemte å svare på et spørsmål: Konsekvensene av et dekk som ikke er limt skikkelig på kan være at dekket løsner fra felgen i en skarp sving. Har derimot aldri hørt at dette har skjedd - forsøkte å søke etter dette på nett også uten noen treff, så tror det skal svært mye til.

  SvarSlett
 8. Jeg vil gjerne dele en erfaring gjort i dag ved et uhell. Siden sykkelen var ganske skitten valgte jeg å dusje sykkelen med Biltema sin avfetting. Dette resulterte i at begge dekkene løsnet fra felgene. Limen slapp fullstendig på felgen og det var ingenting som satt fast etter at jeg måtte dra av dekket for å lime de på nytt.
  Kommer selvsagt ikke til å vaske med denne avfettingen mer, men den eg veldig effektiv med tanke på å fjerne limen :)

  SvarSlett
 9. ok - bra tips! :-) Høres ut som noe skikkelig sterke saker.

  SvarSlett
 10. Swix skirens fjerner limrestene lett!!

  SvarSlett
 11. Bare en kommentar ang. pariserdekk og sikkerhet.
  Selv har jeg aldri hørt om- eller selv tryna pga. dårlig/ujevn/sparsom liming. DOG, pass på gamle pariserdekk som har sittet på felgen lenge, for her skal det ikke rare svingen til før du seiler ut. Kom litt på etterskudd den her så jeg, menmen. Ellers fabelaktig blogg!
  Hilsen Mads.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra innspill. Har også registrert at på "gamle" parisere at limet stivner opp og mister mye av lim-effekten - lurt å være obs på! Takk for hyggelig tilbakemelding. :-)

   Slett
  2. Har du noe anslag på hvor lenge dekket kan sitte på før kvaliteten på limet gjør at det bør byttes?

   Slett
  3. Heisann. Det anbefales at man bytter hvert år - men det høres overdrevet ut. Typisk at produsentene anbefaler noe slikt som gjør at de selger mere!

   Fant en diskusjonstråd som gir noen innspill. Se denne http://forum.slowtwitch.com/gforum.cgi?post=3270801;

   mvh

   Slett