torsdag 21. juni 2012

Hvor god syklist er du? Mål det og finn ut!

Her er oppskriften på hvordan du kan finne ut hvor god syklist du er - og det er nesten gratis.

Om du har en watt-måler på sykkelen din fra før så er det enkelt. Finn en bakke som er lang nok til at du kan sykle i 5min opp og kjør på så hardt du kan opp bakken. Notér hva snittwatt'en din var på disse 5min og del det på vekten din - f.eks. om du hadde snittwatt på 350W opp og du veier 75kg (i adams drakt) så blir det 4,7. Sjekk deretter hvordan du havner i tabellen under. Ettersom egen watt-måler er også nøyaktig på kortere distanser enn Strava-beregningen kan du også teste din 5s spurt og 1min bakke drag og sjekke mot tabellen.

Om du ikke har en watt-måler kan du få et ganske nøyaktig estimert resultat fra Strava (som regner dette ut ganske bra i lengre motbakker). Du må registrere deg som premium bruker i Strava får å få watt-beregninger, men dette koster nesten ikke noe. Pass på at vekten du legger inn på rytter og sykkel i Strava skal være totalvekten din - her må du også ta høyde for sykkelklær, hjelm, sko, vannflasker, mm - dette for at wattestimatet skal bli riktig. Tilsvarende som syklisten som har wattmåler så er det nå bare å finne en ok motbakke og tråkke alt du har i 5min (mens du måler med en GPS-enhet så du kan legge data'ene inn i Strava of course). Sjekk snittwatt opp bakken når du kommer hjem og har lagt inn data'ene, regn ut din "relative power" - snittwatt delt på kroppsvekten din (i adams drakt) og sjekk hvordan du havner i tabellen under.

Merk: Personlig tror jeg muligens tabellen viser litt for gode tall på "world class" syklistene i tabellen under. Denne er noen år gammel, og tilgjengeligheten på data i dag på toppsyklister (og alle andre forøvrig) er vesentlig bedre. For eksempel så kan man se på Taylor Phinney (som har vært nasjonal mester i USA på bane, og kjørt for BMC laget - så han må vel kunne regnes som "World Class") sine data på Strava og regne ut hva slags relative power han har (se hans data-profil her på www.stravaviewer.com hvor man kan sortere samtlige av hans segmenter på RP) - det er faktisk svært få ganger han har vært over 5.5 i RP (og noen av disse segmentene har åpenbare feil i høydeprofil) - og i tillegg er en del av disse i et felt som gir litt vindfordeler. Maro Pinotti ligger også her - og han har RP på mellom 4,9 og 5,3 på HC kategoriserte stigninger - som ifølge tabellen under ville da rangert ham mellom "Excellent/cat1" og "Exceptional/domestic pro".

Man blir jo selvfølgelig deprimert når man sjekker resultatene sin mot tabellen under, men da kan man trøste seg litt over at den kanskje legger lista litt høyt!


Relative Power Profile. Kilde Andrew Coggan, TrainingPeaks.com


7 kommentarer:

 1. Men bruk av http://stravaviewer.com/ så finne Relative Power på alle segmenenter som du har syklet. Den viser best RP. Finnes du ikke i listen over brukere på StravaViewer, send en mail (adresse finner du på siden) - så kommer du kjapt inn på den.

  Var klar over det mange segmenter som har feil høydekurve, noe som gir utslag i høy RP. Jeg har sendt en support case til Strava, for å spørre hvordan man kan få korrekte dette.

  SvarSlett
  Svar
  1. De hadde visstnok sagt at man skulle flagge segmentet (som "hazardous"... eneste option) om høydedata'ene var feil, og deretter lage et nytt. Jeg forsøkte det på noen tidligere i dag!

   Slett
 2. Som sagt tidligere, du må gjerne låne PT hjulet mitt for å teste deg selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig tilbud Haakon - takk igjen :-) Det hadde vært morsomt kanskje å teste 60sekund drag og maks Watt i spurt en gang - kanskje etter sommerferien. Kanskje vi sees 27 juli - jeg så på bildene, og det ser ut som et veldig artig arrangement - har lagt det inn i kalenderen må bare se om det passer med andre aktiviteter! Vi sees :)

   Slett
 3. Andreas Vangstad22. juni 2012 kl. 21:21

  Brukte bare beregningene fra bakketempoen på onsdagen (9 mins drag, og snittet av den) og delte på vakte (75km) Da fikk jeg 5,57, så da ligger jeg vel å snuser på world class :-)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kanonbra :-) Med 9min drag så skal du se på en mellomting av 5min og FT kolonnene. Det er litt forskjellige definisjoner av Functional Threshold Power ("FT" eller terskelwatt på norsk). F.eks. på toppidrettsenteret snakker det om den maksimale watt-effekten man skal kunne holde i 60 min - mens, jeg tror Training Peaks bruker 30min (rakk ikke sjekke - må løpe).

   Uansett et sterk resultat - men, når jeg ser tidene dine i Strava så er jeg ikke overasket. Stå på! :-)

   Slett
 4. Hei!
  Fin sykkelblogg det er desverre vanskelig å lese innholdet pga. skjermbildet. går det an å fjerne setet med pinne, eller helst hele sykkelen fra skjermen?

  SvarSlett