mandag 4. juni 2012

Vekten av barnesykler

Etter å ha kjøpt noen sykler til mine egne barn de siste par årene så har jeg blitt ganske sjokkert over hvor dårlig den gjennomsnittlig barnesykkelen er. Det verste er vekten - en "lett" barnesykkel (for mellom 8-12 år) er i overkant av 10kg - og normale sykler for denne aldersklassen veier 12-14kg. Det er nesten dobbelt så mye som min landeveissykkel. For yngre barn så er syklene noe lettere, men selv for de aller minste på rundt 4-5år så veier de "lette" syklene 8-9kg... :-/

Det er altså ti-tusenvis av 9-åringer (som selv veier 30kg +/-) her til lands med sykler som veier mere enn 1/3 av sin egen kroppsvekt. Det er omtrent det samme som om en 90kg tung mann skulle kjøpe en sykkel som veier over 33kg!... Lykke til opp til Tryvann med den..

Omtrent samme rytter/sykkel vekt forhold som på barnesykler..

En av forklaringene til vekten er at nesten alle barnesykler har påsatt dempegaffel. Dette er jo helt unødvendig! Dempegaffel er forøvrig unødvendig på de aller aller fleste voksensyklene - selv på grusveier i marka trenger man ikke dette, så da kan man undre seg over hvorfor så mange sykler til jobb med dempegaffel!? Svaret ligger sannsynligvis i at en dempegaffel øker prispunktet på en sykkel, som igjen øker lønnsomheten for leverandører/distributører. Mao. sykler barna våre rundt på tunge sykler med en unødvendig dempegaffel for å øke lønnsomheten til produsentene.

Om man ønsker å kjøpe en barnesykkel uten dempegaffel så er dette ikke en lett oppgave. Ta for eksempel Oslo Sportslager (forøvrig en av mine favorittbutikker) som jobber under mottoet "VI KAN SYKKEL": De har i skrivende stund ikke en eneste barnesykkel på nettsidene sine for aldersgruppen mellom 8-12år uten dempegaffel. Og dette er gjengangeren stort sett i alle sportsbutikker. Selv har jeg kjøpt sykler til begge mine barn med dempegaffel av den enkle grunn at jeg ikke fant noen uten.

Heldigvis så skjer det (bitte)litt. I år så er det lansert noen "lette" barnesykler (altså rundt 10kg, så dette er en sannhet med modifikasjoner). Ifølge en artikkel på Dagbladet.no . så har både Giant og DBS lansert "lette" barnesykler uten dempegaffel. Liksom. XXL som fører Giant har ikke denne sykkelen på hjemmesidene sine, og G-MAX som fører DBS har heller ikke den tilsvarende DBS sykkelen på sine sider.

"Lett" barnesykkel på 10kg... men hvor selges den mon tro?...

Utviklingen av kvaliteten på nye sykler de siste 10 årene har vært enorm, men barnesykler henger dessverre langt etter. Dette er garantert fordi vi forbrukere og forhandlerne setter for lite krav til produsentene.

Den ubevisste holdningen hos foreldrene er dessverre:

 "Jeg skal ha det beste. Barna skal ha det billigste."

Kan noen forresten vennligst forklare hvorfor produsentene setter reflekser i hjula på splitter nye racersykler (i følge en kar jeg snakket med i en sykkelforretning en gang var man pliktige til dette!??...) men IKKE i hjula på de fleste barnesykler?...  :-/

9 kommentarer:

 1. Isla bikes, lette og gode sykler for barn

  SvarSlett
 2. Takk for bra tips :-) Islabikes.co.uk - ser bra ut. Fant ikke i farten noen som selger disse i Norge, men visstnok en del som har bestilt direkte på nett fra UK.

  SvarSlett
 3. Kun nettsalg, kjøpte en Beinn26 small til eldstedatter, kjempefornøyd.
  Sjekk forum på terrengsykkel.no

  Mvh Jan Finstad

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips. Såvidt jeg kan se er Beinn 26 en av syklene til Isla Bikes (www.islabikes.co.uk). De ser veldig bra ut, selv om jeg ikke klarer å finne vekt - litt dumt at man må kjøpe på nett, får håpe noen starter import! :-)

   Slett
 4. Jeg er helt enig og har lett lenge selv. Nå har jeg funnet ut at intersport har tatt tak i denn eproblemstillingen og har en serie som heter GRADE. Min sønn på 5 år har en slik og er veldig fornøyd med den. De er nesten like lette som islabikes sine og koster mye mindre.

  SvarSlett
  Svar
  1. ok kult. klarte ikke finne på nett, men skal kikke neste gang jeg er innom en Intersport. Får håpe det blir en trend med litt bedre vekt på barnesykler - for som jeg skrev i innlegget så snakkes det om på produsentenes sider, men det er vanskelig å finne i butikk!

   Slett
 5. Takk for tipset :-)Intersport har iallefall GRADE syklene i sykkelkatalogen.

  Da tror jeg det blir ny sykkel på 4åringen! Den gamle (arvede) sykkelen er tung, og gutten nekter å gå over fra den superlette løpesykkelen til vanlig sykkel.

  SvarSlett
 6. Islabikes har dessverre lukket døren for bestilling fra utlandet inntil videre. Jeg har en Cnoc 16 som min sønn har brukt i 2 år og den er fantastisk. Den er lettsyklet, holdbar og så til de grader tilpasset barn. Var litt usikker på håndbremsene i starten, men etter et par turer og litt justering var den saken løst. Han sykler mye og vi bor i Bergen og den er helt uten rust og det er for de som kjenner Bergen ikke spesielt vanlig da skruer normalt sett ruster over natten. Sammenlignet med syklene i nabolaget ser denne ubrukt ut og det er den sykkelen som ruller mest av alle.

  Da har alt på nettet om vekt og størrelser, man må bare laste ned databladet for hver sykkel. De er flinke med å hjelpe med størrelser. Men om man søker å få størst mulig sykkel til å vokse inn i så er ikke nettet løsningen, men om man ønsker en sykkel som passer godt nå så er det problemfritt. Jeg tror at det er bedre at barnet vokser ut av sykkelen uten å måtte først vokse inn i den. De kan sykle lenge på mindre sykler, og ikke glem selvtilliten og motorikken de utvikler på en slik sykkel. Håper at de snart får løst leveringsproblemene sine slik at vi kan handle igjen. I mellomtiden har de et stort marked med flere gode sykler i england som vet om behovet for barnesykler.

  SvarSlett
 7. Jeg har en sønn som veie 19,5 kg. Sykkelen veien 8 kg.
  Finner ikke noe lettere. Rammen er overdimensjonert.
  Fatter ikke hva designere tenker på eller med.
  Har selv en sykkel som veier 5 kg og har dårlig samvittigehet når vi sykler i lag.

  SvarSlett