tirsdag 10. mai 2011

Sykkel er risikosport.. desverre

I går syklet jeg et stykke av "Tour de Finans" fra Skøyen til Lysaker. Dette er et begrep DN initierte med en artikkel for en del år siden om strekningen fra Asker til Aker Brygge pga alle "finansgutta" som sykler frem og tilbake til jobb på denne strekningen.

Jeg var på vei utover i går ca 16:30 og min reaksjon var at "dette er livsfarlig!"... ikke fordi de fleste sykler et sted mellom 20 og 40km/t, men fordi det ikke er adskilt gang og sykkelveier. At ikke kommunen har klart å lage en skikkelig sykkelvei (inkludert en gulstripe som skiller fartsretningene) OG en gangvei ved siden av på norges mest trafikerte sykkel- og gangvei sier litt om hvor høyt sykkelveier prioriteres. Som jeg har skrevet før så er det bare å ta turen til for eksempel Malmø eller København - der har de skjønt det: Seperate sykkel- og gangfelt, innkludert midtstriper og tydelig merking hvor det skal sykles og hvor det skal gåes - og ikke bare på de mest trafikerte strekningene, men stort sett i hele byen.

Trist kveld i går da jeg fikk høre om dødsulykken i Giro d'Italia - og minner om at sykling ikke er ufarlig. Weylandt var ekstremt uheldig, og (slik jeg har fotstått det) var det et resultat av en bagatellmessig glipp (skrapte pedalen borti venstre fortauskant og fikk sleng på sykkelen hvorpå han styrtet med hodet først over på høyre side). Til tross for at han brukte hjelm så fikk han en dødlig skade. Utrolig trist dag for sykkelsporten og regner med at resten av Giro'n kommer til å bære preg av dette.

Heldigvis så er resultatet av de aller fleste ulykkene kun bruddskader og hudskader. Legger ved en video jeg kom over på youtube som har en del velt fra Tour de France - registrerer at svært mange skjer pga våt veibane eller hindringer i veibanen (sjekk bikkja...).


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: