mandag 30. mai 2011

Hva bør man veie?

Man vet jo HVA man veier. Men hva BØR man veie???

Selv forsøker jeg å redusere kroppsvekten, og er forsåvidt på god vei med 9kg reduksjon siden 1 mars, og i den forbindelse tenkte jeg å presentere et ganske enkelt regnestykke som kan være behjelpelig med å finne ut hva man bør sette som sitte egen mål for idealvekt.

Som en kort intro så har sykkelproffer (Contador og de andre) en fettprosent på ca 5-8% (en del høyere for kvinner). Det er også slik at i alle utholdenhetsidretter så er det en ekstremt sterk korrelasjon mellom fettprosent og resultater - her finnes det faktisk enkelte studier som har målt fettprosenter på alle deltagere i utholdenshetarrangementer og grafet dette opp. Spørsmålet da blir: Er de beste tynne fordi de trener mye og er gode, eller er de gode fordi de er tynne? Svaret er "ja, begge deler". Det er faktisk umulig å hevde seg på et høyt nivå i utholdenhetsidretter om man bærer med seg unødvendig kroppsvekt. Og denne "unødvendige kroppsvekten" er fett. Fett er viktige for eskimoer som skal overleve en kald vinter med lite mat, men bidrar ikke med energi når man skal prestere på et høyt idrettmessig nivå over et par timer - det eneste bidraget er at man har mere å drasse med seg. I tillegg må hjertet jobbe med å forsyne fetvevet med blodsirkulasjon, så det legger også ekstra arbeid på hjertet.

Derfor er det slik at om man vil sette seg en målsetning for sin egen kroppsvekt så må man vite hva man har i fettprosent - og da er det enkleste å skaffe seg en moderne baderomsvekt som forteller nettopp dette!:

Min Bosch baderomsvekt med fettprosent måler!

Disse baderomsvektene er visstnok blitt såpass bra at de er omtrent like pålitelige som mere avanserte metoder. Hvordan de egentlig fungerer har jeg ingen aning om - men det er visstnok noe strøm som suser opp i bena.... (?).

Etter at man har sin fettprosent så kan man sette seg en målsetning for hvilken fettprosent man ønsker å oppnå. F.eks. om man har ambisjon om å bli med på Giro d'Italia så kanskje 6%, eller om man ønsker å ha muligheten for å konkurrere høyt i sin klasse på birken så setter man kanskje 10%, eller om man ønsker å være på en sunnt normalnivå på 18%. Dette avhenger naturligvis om hvilket utgangspunkt man har.

Selv har jeg satt en målsetning på 12%, og da blir regnestykket som følger:

(Vekt nå: 86.5kg) x (1-(Fettprosent nå: 20%)) = 69.2kg (om jeg hadde 0% fett)
så er det bare å ta 69.2kg / (1- (fettprosent mål 12%)) = ~79kg.

Dette klarer jeg ikke å nå i år, og da har jeg fortsatt et enormt handicap iforhold til de som allerede er der. 10% mindre kroppsvekt betyr ca 10% mindre energi å bruke når man sykler opp en bratt bakke. Det er vannvittig mye i et sykkelritt.

Neste år! :-)

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: