onsdag 11. april 2012

Oppfordring: Ikke dra på tur uten baklykt

I dag har jeg en oppfordring til alle som skal ut og sykle på landeveien:

Ikke tren på landeveien uten å ha med deg en baklykt.

Bakgrunnen for dette er ganske enkelt fordi en av de største farene for en landeveissyklist er at man ikke blir sett av motorkjøretøy som kommer bakfra når man er i tunneler eller når man ikke rekker hjem før solnedgang. Å ha en liten baklykt enten på lomma eller ferdig montert på sykkelen øker sikkerheten betydelig når det er dårlig lysforhold.

Jeg fikk et "vekker" her da jeg syklet på Mallorca ifjor:

I fjor sommer var jeg på Mallorca og syklet fra Sóller opp til Tunnel de Monnaber og videre til Sa Calobra. På veien opp fra Sóller passerte det flere motorsyklister forbi meg som jeg er helt sikker på kjørte i over 200km/t. Det var tydeligvis et eller annet motorsykkeltreff for det var sikkert et sted mellom 50-100 motorsykler som passerte meg...

Da jeg kommer til toppen av bakken og inngangen til tunnelen (T.de Monnaber) så er det helt stille og ingen trafikk, men jeg ser at det er helt kølsvart inne i tunnelen og først da går det opp for meg at jeg ikke har med baklykt. Men siden det er så stille tenker jeg shit-au jeg bare tråkker raskt igjennom. Det viser seg å være så mørkt der inne at jeg ikke har sjans til å se noe - tunnelen er ca 500m lang og det absolutt eneste jeg kan se er lyset fra åpningen på den andre siden.

Når jeg er midt i tunnelen hører jeg et motorbrøl bak meg.. og skjønner at her kommer det en gjeng med motorsyklister i full fart. De kommer så raskt at det eneste jeg rekker å gjøre er å svinge sykkelen inn mot høyre vegg for å komme så nærme som mulig.. der er det et tynt "fortau" (kanskje 40cm) som jeg ikke kan se i mørket og går da på trynet over styret og faller inn langs veggen samtidig som 2-3 motorsykler kjører forbi i en vannvittig fart mens en av de tuter i hornet. Jeg kommer tilslutt ut av tunnelen med noen skrubbsår, litt sjokkskadet, og en beslutning om aldri å dra på tur i ukjente områder igjen uten en baklykt på lomma.

Tunnel de Monnaber (det er faktisk denne - fant på nett)


Og i påsken var det et dødsfall i Lyngdal hvor en landeveissyklist ble påkjørt av en bil bakfra i tunnel som på det mest tragiske settet viser hvilken risiko det er å sykle i dårlig lysforhold:

Svært trist lesning i påsken at en 44 år gammel mann (fra Bingsfoss Sykkelklubb i Sørumsand) på landeveissykkel ble påkjørt bakfra av en bilist i Bukkesteinstunnellen i Lyngdal. Bilisten stakk også umiddelbart fra ulykkesstedet og meldte seg først til politiet halvannen time senere.

Hvorvidt syklisten hadde baklys eller ikke vet jeg ikke - og uansett så er dette en opplyst tunnel hvor hovedansvaret ligger på bilisten som må ha vært usedvanlig sløv (eller kjørt for fort) for ikke å kunne se en syklist i veibanen. Men det er dessverre liten tvil om at risikoen for påkjørsel bakfra er større i en tunnel med redusert belysning sammenlignet med å sykle utendørs.

Så oppfordringen står: Risikoen øker i dårlig belyste forhold. Det er vi, syklistene, som er den myke trafikant - og vi kan redusere risikoen (dessverre ikke eliminere) for påkjørsel bakfra ved å påsé at vi har en ok baklykt med på trening.

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: