tirsdag 15. mai 2012

El-bil subsidiering iforhold til sykkel...dagens Aftenposten artikkel... :-/

Oppdatering 6 juni: Jeg vil oppfordre alle som leser dette innlegget til å forsøke å sykle fra Oslo sentrum til Asker og tilbake. Da vil du raskt forstå hvorfor det er svært få som sykler til jobb fra Asker. Dette burde være miljøprioritering nr 1 for denne strekningen - og ikke en massiv subsidiering av elbiler i kollektivfeltet.


Som (over)ivrig syklist blir jeg litt provosert av at regjeringen skryter seg selv opp i skyene for sin "el-bil satsing" i dagens Aftenposten  http://bil.aftenposten.no/bil/Vi-er-best-i-verden-pa-elbil-20722.html  En "satsing" som primært er et resultat av en alt for dårlig innfartstransportplanlegging til Oslo sentrum. Den typiske el-bil sjåfør* er en høyt-lønnet mann boende i Asker som bor i et stort hus (lite miljøvennlig), kjører SUV som bil nr 1 (lite miljøvennlig), og som flyr mange ganger (svært lite miljøvennlig) i året på forretningsreiser og ferier i utlandet. El-bilen er et middel for den typiske eieren, som er sannsynligvis blant de 5% verste miljøforurenserne i Norge, for å kunne snike forbi andre bilister (de som ikke har råd til el-bil som bil nr 2) i kollektivfeltet på vei til jobb i Oslo sentrum.


(photo Magne Johansen, Aftenposten)
Til tross for dette står Bård Vegard Solhjell fram og skryter av seg selv for denne satsingen på "miljøet" SAMTIDIG som investeringene i sykkeltransportnettet både rundt- og inne i Oslo underprioriteres og sykkelveinettet er en skam når sammenlignet med andre skandinaviske storbyer og er milevis unna den kvaliteten de burde være på.

El-bil bruken i seg selv er miljøvennlig sammenlignet med tradisjonell bilkjøring (selv om miljøgevinsten når man ser på hele livsløpet inkl produksjon og avhending av batteri er mindre) men det er fortsatt ikke i nærheten av å være så miljøvennlig som å sykle til jobb! Om våre politikere virkelig ønsker å bidra til miljøvennlig transport så er investeringer i sykkelveinettet uten sidestykke det viktigste tiltaket. Størstedelen av dagens el-bil kjøpere gir iallefall blaffen i miljøet...


I denne sammenheng vil jeg sterkt anbefale bloggen til Olav Torvund - som gjør en fantastisk jobb i å belyse hvilken elendig forfatning Oslos sykkelveinettet er i.
Oppdatering 21 mai: Jeg kan forøvrig legge til at en typisk el-bil i dagens marked som koster ca 250 tusen, hadde kostet ca 70 tusen ekstra med normale norske avgifter (mva+). Mao. er hver enkelt elbil kjøper subsidiert med rundt 70 tusen fra dag 1, og i tillegg gratis bompenger, ingen årsavgift, gratis parkering (som på Aker Brygge er verdt opp mot 50 tusen i året!), mm. Det er et ekstremt høyt nivå!... Staten kunne heller kjøpt en god sykkel til hele Askers befolkning OG fått orden på sykkelveien inn til byen!


Anbefaler også denne artikkelen hos nettavisen. Merk dette sitatet fra SSB: "- Elbilpolitikken stimulerer til at flere husholdninger skaffer seg to biler, og den stimulerer til at disse husholdningene sykler og går mindre, og bruker mindre kollektivtransport, og i stedet kjører mer bil."


Forøvrig så hadde det vært interessent å vite hvordan det forsvares at en elbilkjøper slipper MVA, mens en som kjøper sykkel må betale denne avgiften!!?? Fullstendig ulogisk og bak mål.* Ja, dette er satt på spissen og det finnes unntak. Men det er liten tvil om at det er "sniking" ved bruk av kollektivfeltet som er den viktigste driveren bak norsk el-bil salg.

8 kommentarer:

 1. Du skriver som om alternativet til elbil er sykkel, men dét stemmer vel neppe i alle tilfeller.

  For å bruke ditt konstruerte fiendebilde: Hvor mange av disse avskyelige askerbøringene ville valgt sykkelen om elbil ikke var et alternativ, og hvor mange ville valgt å bruke SUV'en?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, definitivt: Sykkel er et alternativ for svært mange til både elbil og "vanlig bil". Poenget i innlegget dreier seg primært om prioriteringer. Tilrettelegging av sykkelveinett burde være vesentlig høyere prioritert enn elbil-subsidiering. Sykkelveinettet fra f.eks Asker inn til sentrum er en lapsskaus av dårlige løsninger: Få strekninger med dedikert sykkelvei og det er knapt skiltet hvor man skal sykle - og vanskelig å finne fram. Jeg tror mange flere ville tatt sykkelen fatt om det hadde blitt bedre tilrettelagt. Og dette bidrar til å løse et trafikkproblem på denne strekningen. Elbil gjør det ikke - dette kommer gradvis til å overfylle kollektivfeltet helt til det en dag blir satt en stopper, og da vil det knapt selges en elbil lengre.

   Beskrivelsen min av en typisk elbil sjåfør er ikke mitt "fiendebilde" - i så tilfelle ville jeg vært min egen fiende. Poenget er at elbil kjøpes ikke for å spare miljøet - det kjøpes kun for å bruke kollektivfeltet.

   Slett
 2. Synes du treffer "spikern på hodet". Poenget er at staten må satse mer på sykkel enn den gjør i dag. Rike askerbøringer klarer seg fint uten subsidiert el-bil. Økt tilrettelegging for syklister i byer og tettsteder er det som raskest vil kunne gi god miljø effekt på kort tid, samtidig som det er med på å bedre folkehelsa. Det er igjen med på å spare staten for enorme summer.

  SvarSlett
 3. Flotte poenger! Og drar man det videre kan man begynne å se på helsegevinstene ved en slik prioritering :)

  Forøvrig må jeg si at du har en utrolig flott blogg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kommer jo som en ekstra bonus :) Takk for hilsen!

   Slett
 4. Hei,
  når du nå snakker om sykkelvei fra Asker til sentrum... Jeg har nemlig akkurat flyttet til Asker og har tenkt å sykle til jobben. Har du oversikt og kart over den beste veien å sykle?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann. Om du ser på denne økta her http://app.strava.com/activities/7295394 og zoomer inn så ser du iallefall hvor den vanligste sykkelveien er mellom Billingstadsletta og Lysaker. Fra Lysaker inn er det veldig greit å finne frem, men før det så er det ikke så åpenbart. Det er i det hele tatt en ganske dårlig tilrettelagt strekning for syklister som du nok vil oppdage. Lykke til :)

   Slett