tirsdag 29. mai 2012

Såpeopera i Vestfold Rundt!

For de som ikke har fått det med seg så har det oppstått litt dramatikk i etterkant av helgens turritt Vestfold Rundt som har skapt en del debatt på ulike nettsider. Utover at det er litt artig med litt "Se & Hør drama" så er det faktisk greit å få litt bedre kjennskap til turritt-reglementet - som kan forøvrig leses her.

(Dette er kun min oppsummering av saken slik den har fremstått i media - jeg var ikke der og for alt jeg vet så kan det godt hende at det er en mengde med usannheter som har blitt presentert fra begge sider! Men her er saken slik den fremstår! Jeg vil også påpeke at jeg har den største respekt for de ildsjelene som jobber på dugnad og arrangerer slike ritt til glede for oss syklister!)

Slik jeg forstår faktaene etter å ha lest om det (om noen av disse punktene ikke stemmer så setter jeg pris på om noen påpeker det):

- Vestfold Rundt er et turritt som arrangeres av Horten & Omegns Cykleklubb
- Vinnerne (nr 1 & 2) i den mest prestisjefulle puljen (fellesstart 165km) Joachim Pettersen og Alexander Kjær, begge fra Frogner SK, har i etterkant av rittet blitt diskvalifisert.
- Den nye vinneren er Håkon Lilland - som kom inn bak disse på plass nr. 3.
- Håkon Lilland driver Bikeshop.no, er Hortens-gutt, tidligere medlem av arrangørklubben, og Bikeshop er en av hovedsponsorene for rittet.
- Frogner SK rytterne har blitt diskvalifisert fordi de hadde følgebil som ikke var avklart med arrangøren (se forklaringen fra arrangøren under).
- Ingen andre rytttere ble diskvalifisert. På Facebook har flere deltagere kommentert at de var vitne til utallige brudd på turrittreglementet - som f.eks. langing av flasker fra bil i fart og mange brudd på trafikkregler (som passering av midtrabatter på feil side).
- Det ble observert en rekke andre følgebiler uten at de tilknyttede syklistene til disse bilene ble diskvalifisert. Bl.a. Team Sepura som vant lagkonkurransen hadde også (minst en) følgebil.
- Andre ryttere fra Frogner SK ble ikke diskvalifisert.


Forklaringen på diskvalifikasjonen fra arrangøren:

I den første pressemeldingen fra arrangøren fremstod det først noe uklart nøyaktig hvorfor de ble disket ettersom det stod bl.a. at det hadde oppstått "..langing i fart.." (dette leser jeg som langing fra bil i fart, som ikke er lov ihht reglementet) - men, dette har Frogner SK tilbakevist at skjedde. I dag har arrangøren gitt en oppdatert forklaring på Facebook - og slik jeg forstår det er årsaken til diskvalifikasjonen ganske enkelt fordi de hadde en følgebil som ikke var avklart med arrangøren. Dette er et brudd på punkt 5 på turrittreglementet hvor det står at "Følgekjøretøy er kun tillatt etter avtale med arrangør som sørger for tilstrekkelig merking.". Denne setningen leser jeg som at hovedgrunnen til at man skal ha avtale med arrangør er for å få tilstrekkelig merking på bilen. Slik jeg forstår det er ikke Frogner SK syklistene anklaget for å ha brutt veitrafikkregler, opptrådt usportslig, eller at de har syklet uaktsomt.
Hei! Her kommer det en avklaring om det skulle være uklart for noen, som dere ser i regelverket er det ikke lov med følgebil om dette ikke er avklart med arrangøren. Følgebilen skapte farlige situasjoner og han fikk tilsnakk av politiet under rittet, dette er helt avgjørende i denne saken. Om vi hadde oversett dette frykter vi at langt flere ville gått får samme løsning neste år, da ville det blitt en blanding av billøp og sykkelritt.
Følgebiler bak feltet hindrer vanlig trafikk i å komme frem, dette skaper farlige forbikjøringer. Derfor må vi være veldig strenge på dette, dessverre klarer vi ikke ta alle som bryter reglene, det klarer jo ikke politiet i trafikken heller, men er du med helt i front øker sjansen får å bli tatt, her har vi ekstra resurser.
Når det gjelder hvem som kommer på plassene bak er ikke dette relevant i denne saken, heller ikke det at de som ble disket er sponset av vår hovedsponsor, men det gjør jo saken ekstra kjedelig og vanskelig for oss som arrangør.
Håper alle ser at vi gjør dette for rytternes sikkerhet, vi ønsker selvsagt ikke å diskvalifisere ryttere. Målet er at VR skal være blant de beste på sikkerhet, vi er veldig fornøyd med at det ble lite uhell i år, sett i forhold til rittet størrelse. Mvh G Askjer


Hvorvidt dette bruddet (følgebil) er grovt nok til å diskvalifisere de tilknyttede rytterne fremstår (iallefall for undertegnede) uklart. Nå reagerer arrangøren ikke bare på at det var en følgebil, men også på hvordan denne følgebilen kjørte - men, man kan ikke straffe syklistene for eventuell farlig kjøring fra sjåføren av bilen (dette er i tilfelle en sak for politiet som bør vurdere et forenklet forelegg for uaktsom kjøring), og spørsmålet om straffesanksjon må vurderes ifht til regelbruddet (punkt 5.) vedr forhåndsavklaringen og merking av følgebilen. I punkt nr 6. i reglementet, som omtaler straffesanksjoner, så står det at "Dersom en rytter opptrer uaktsomt, usportslig eller ikke følger veitrafikkreglene, kan arrangøren diskvalifisere rytteren eller eventuelt nekte rytteren å starte". Utifra dette punktet har jeg vanskelig for å se at følgebil-bruddet er ille nok til å føre diskvalifikasjon.

Jeg har i utgangspunktet ingen mening for- eller i mot diskvalifikasjonen - men, det kan muligens fremstå som en streng tolkning av regelverket. Jeg har iallefall fått brukt en halvtime på å lære litt mere om turritt-reglementet, som jeg sikkert får nytte for ved en senere anledning! :-)

(Forøvrig så er vel Bikeshop.no den nettbutikken jeg har handlet mest i i år - og det er en virkelig super butikk med gode priser - anbefales!)

5 kommentarer:

 1. Enig i at det er rart å diskvalifisere nr. 1 og nr. 2 i rittet grunnet en følgebil som ikke var avklart med arrangør i forkant. Eneste mulighet til diskvalifikasjon ut i fra mine meninger er om begge parter er enig i at det er en bil tilknyttet til Frogner SK. Ved en diskvalifikasjon grunnet brudd på reglemang fra Frogner SK sin side må alle ryttere diskes. Ikke bare de som kommer før hjemmehåpet :).

  Min mening: Diskvalifikasjonen virker billig!

  SvarSlett
 2. Team Bikeshop.no fikk jo god publisitet av dette...
  http://www.skiaktiv.no/artikkel/1982/team-kan-faa-opp-til-100-000-i-bot.html

  SvarSlett
  Svar
  1. "Team Bikeshop" har helårslisens på sykkelklubben "CK Allianse" og stiller til start med klubbnavnet etterfulgt av navnet på bedriften man er ansatt i (som "CK Allianse / Team bikeshop.no"). Det skal være ihht regelverket tror jeg.

   Slett
 3. Det eneste fornuftige må jo være å la Kristian Oftedal fra Vestre Aker Sykkelklubb bli stående som vinner. Han beveget seg raskest fra A til B med minst drikke av de som kjempet om seieren.

  SvarSlett