torsdag 16. juni 2011

Teknikktips #4

Dette er en fortsettelse av Teknikktips #1Teknikktips #2, og Teknikktips #3 med et par punkter til:

7. Bruk tid på sittestillingen, finpuss den og skriv den ned! Å ha optimal sittestilling er ekstremt viktig - dette sikrer mest mulig effektiv kraftoverføring samtidig som en god sittestilling reduserer luftmotstand. Start med setehøyde og den horisontale forskyvningen av setet iforhold til pedalene, og deretter jobb med høyde på styret samt lengden fra setet til styret (dette er det mest kompliserte ettersom man må eksperimentere med ulik lengde styrestem). Det finnes masse bra artikler på nett dedikert til sittestilling, men her er det også noe variasjon ifht personlige preferanser så man må eksperimentere en del selv. Merk også at det er noen (mindre) forskjeller mellom landevei og terreng. Om man sliter med å finne fram til dette selv bør man oppsøke en "Bikefitter" (Sykkeltilpasser på godt norsk!) - det finnes noen alternativer i Oslo (har ikke prøvd selv) og sikkert andre steder i landet også. Bl.a. har jeg hørt at Torshov Sport skal være flinke her.

Når man har funnet fram til en sittestilling som fungerer så skriv den ned. Dette er veldig enkelt - alt man trenger er et målebånd, og man vil kunne forenkle prosessen mye neste gang man skal kjøpe og tilpasse en ny sykkel. Jeg har lagd en liten tegning (!..) for å illustrere hvilke mål man bør ta:
4 mål er alt man trenger!
Målene man bør notere er:
1: Lengden fra kranklageret (der hvor tråkkpedalarmen går inn i sykkelen) til toppen av setet.
2: Den horisontale lengden fra tuppen av setet til styret (der man holder mest - på toppen).
3. Den horisontale forskyvningen fra tuppen av setet til kranklageret (heng et tau med lodd ned fra setet for å måle).
4. Den vertikale forskyvningen fra toppen av setet til toppen av styret. Hvor høyt over styret man har setet mao.

Ellers vil jeg legge til at mange er i starten redd for å få rygg og nakkeproblemer ved å ha en for fremoverlent sittestilling. Ikke vær redd for dette! Om man ønsker å forbedre farten på sykkelsetet er dette helt essensiellt, og man blir fort vant til det. I den grad man har vondt i nakke og rygg bør man først forsøke å slappe godt av i overkroppen (som nevnt i Teknikktips #1) - om ikke dette hjelper bør man supplerer treningen med noe styrkeøvelser for overkroppen ettersom man trenger å styrke kjernemusklaturen. Ryggøvelser OG pushups. Det er også lurt å venne seg til å kikke oppover når man sykler - dvs. at man unngår å vippe hodet for høyt opp og forårsake vond nakke.

8. Lær å skifte gir mens du står og trør. Dette er igrunn ganske enkelt, men trenger litt øvelse for å få til å flyte greit.  Når man skal stå og trø over en bakke så har man ofte et behov for å gå ned en eller to gir mot slutten av bakken - kanskje særlig merker jeg dette på mindre bakker på et par hundre meter hvor jeg har bestemt meg for å forsøke å opprettholde høy fart over hele bakken og står og trør. Da sparer man både tid å krefter ved å unngå å sette seg ned for å gire, for deretter å reise seg igjen. Det man bør tenke på her er å ha god vektfordeling på begge pedalene idet man skifter (for ikke å tryne) samt redusere kraften man tråkker på littegran (for ikke å skade girene, og lette girskifte). Og kun ett gir om gangen! ;-)


4 kommentarer:

  1. does the job! :-) men tror ikke det blir noen kunstutstillinger på meg med det første!

    SvarSlett
  2. Bra føljetong med teknikktips! Keep 'em coming :)

    SvarSlett
  3. takk takk. Ganske ustrukturert, men har en del flere på blokka som kommer etterhvert :-)

    SvarSlett