torsdag 18. april 2013

Garmin EDGE510 - inntrykk og tips/guides

Oppdatering 22/4: 1) Vedr batteritid og LiveTrack så var jeg på en 5timers tur på 115km med LiveTrack via BT til min Samsung Galaxy S3, og da jeg kom hjem var det 71% igjen på batteriet på 510 og 60% igjen på telefonen. Mao. overaskende bra batterikapasitet selv med LiveTrack på. 2) Jeg fikk bort mye av sanden som hadde satt seg fast i sprekken langs kanten ved å børste bort med en tannbørste - så den ser bedre ut nå enn på bildene under. 3) Jeg opplevd noen software bøggs - bl.a. ved overføring av ruter/courses via BT fra mobil så har jeg fått "failed" og enheten har skrudd seg selv av et par ganger - ikke bra. 4) Swipe'ing ved å bytte skjermbilde er helt håpløst dårlig - særlig med hansker. Står fortsatt inne for at brukervennligheten hadde vært mye bedre på en del av funksjonene med knapper fremfor touch.

Jeg har testet Garmin EDGE 510 i noen uker nå og jeg har oppsummert noen inntrykk og noen tips/guides nedenfor. Tror også at disse tipsene også er relevante for de som har kjøpt den nye EDGE810. Starter med en oppsummering av hva jeg er fornøyd- og misfornøyd med:

VidunderGPS?...

Fornøyd med:
  • Superduperrask GPS-lock. Etter man skrur den på tar det bare noen få sekunder før den piper om at den har funnet tilstrekkelig GPS-signal til å vite posisjonen. Selv innendørs virker det som den stort sett finner posisjonen - og det ganske raskt her også.
  • Nøyaktig GPS-spor. Når man zoomer inn på sporet etter å ha lagt det inn på Strava (eller forsåvidt også på Garmin Connect) så er det tydelig at sporet er mere nøyaktig enn tidligere. Før har jeg tidligere sett at sporet ofte har litt sideveis feilforskyvelse (engelsk: "drift"), men med 510 så er nøyaktigheten av GPS-posisjoneringen åpenbart blitt forbedret ifht tidligere enheter. Dette er også veldig bra for data’ene i Strava – sånn sett håper jeg at flere enn meg oppgraderer så vi slipper (som man gjør i dag) å se KOMer basert på unøyaktige/uriktige GPS-spor!
  • Batterilevetiden er vesentlig bedre. Jeg har ikke fått testet nøyaktig hvor mange timer den holder, men for normale treningsøkter på 2-3 timer har man fortsatt 70%+ igjen på batteriet, så det er tydelig at batteriet varer vesentlig lengre enn på tidligere enheter. Kan jo være hendig om man f.eks. skal sykle Trondheim-Oslo eller Tryvann TiTusen!?
  • Touch-screenen fungerer faktisk selv med hansker i regnvær. Det synes jeg er imponerende selv om jeg stort sett synes det er litt irriterende med touch-screen på denne enheten – og synes mange funksjonene ville være lettere å bruke med knapper istedenfor.
  • Kobling via telefon og de nye live-funksjonene er morsomme. Kanskje litt gimmick over værmelding og LiveTrack, men de er artige. Og å kunne laste opp treningsøkten direkte via mobil er ganske praktisk.


Misfornøyd med:
  • Overpriset. Ettersom datamaskinen Rasberry Pi koster et par hundrelapper (altså under 1/10-del av 510) og har elektronikk og tilkoblingsmuligheter som gjør ca 10.000x mere enn hva EDGE510 kan – så antar jeg at elektronikken inne i en EDGE510 koster rundt 50-lappen å produsere i Kina. Og da er det noen drøye fortjenestemarginer når man selger den billigste pakken for ca 2500kr (kun enheten uten pulsbelte og annen stæsj). Men, så sponser jo Garmin et Protour sykkellag som sikkert ikke er billig... det gjør ikke Rasberry Pi.
  • Vesentlig større enn EDGE500. Jeg tror dette skyldes at man absolutt ville ha touch-screen ettersom dette ikke ville vært praktisk mulig på en for liten enhet. EDGE500 var liksom en litt nettere enhet for de som ikke ønsket å sykle rundt med en "datamaskin" på bukkestyret. De som nå ønsker å unngå å bli stemplet som nerdesyklister tvinges nå til å sykle rundt med enheten skjult i baklomma. 
  • Live funksjonene "tvinger deg" til å bruke Garmin Connect. Garmin Connect er et dårlig program med et foreldet og lite tiltalende brukerinterface og med en amatørmessing tilnærming til de sosiale funksjonene  Når jeg nå laster opp en økt fra 510 til GC via mobilen, blir GC bare et unødvendig steg før jeg eksporterer ut TCX-filen for å derretter laste den opp til Strava igjen – og da blir også hele poenget med "enkelt" å laste opp økten trådløst litt meningsløs ettersom jeg da må inn og eksportere/importere igjen. Her burde Garmin etablere et samarbeid med de ledende eksterne leverandørene av online treningssoftware (som Trainingpeaks og Strava) som gjør dette mye bedre. (Merk, om man bare kobler EDGE510 til PC’n via USB så kan man selvfølgelig laste opp direkte til Strava og slippe Garmin Connect – dette er bare om man bruker live-funksjonen med direkteopplasting via mobiltelefon.)   
  • Lite intuitiv meny-struktur. Til tross for at man har fått touch-screen så må jeg si at enheten i seg selv er litt lite brukervennlig. Det er mulig man har blitt bortskjemt i en verden av superintuitive iphones og Androids - men uansett så opplever jeg nesten 510 som et skritt tilbake når det gjelder brukervennlighet fra tidligere enheter. "Hvor trykker jeg nå?"-følelsen dukker opp litt for ofte i starten. F.eks. tok det meg en stund å finne ut hvordan man bytter skjermbilde under trening (når man har flere dataskjermer – som en som har lap-tider... se neste punkt.).
  • Touch-screen for enkelte funksjoner er en dårlig løsning. Jeg skulle ønsket en knapp eller to til for enkelte funksjoner. F.eks. så fungerer det mye bedre å flippe mellom visningsskjermer med en knapp (som på min gamle 705) enn å måtte først trykke på skjermen for deretter trykke på en pil... kronglete og irriterende.  EDIT 18/4.. det viser seg at man kan "swipe'e" sideveis på skjermen for å bytte skjermbilde... grunnet til at jeg ikke fikk dette til er at backlight må være aktivert. Altså man må først trykke for å få den til å lyse og deretter swipe'e...
  • Virker mindre vann-/støvsikker enn forgjengerne. Jeg har syklet et par ganger i dårlig vær nå og langs kanten av skjermen så er det en ørliten glippe hvor sandkorn fra diverse vannsprut (fra syklistene foran meg - damn you!) har nå satt seg langs hele kanten. Ikke bare er dette irriterende, men det ser ikke særlig bra ut... se bilde under.
Mye sandkorn har satt seg fast i glippen langs glasset... :-(

Ok – så det var +'er og -'er med enheten. Nå over til 3 tips/guides jeg føler er viktige på denne enheten!

Tips 1 – Hvordan bruke LiveTrack

LiveTrack har blitt presentert som den største nyheten til den nye EDGE-serien. Det dreier seg om å kunne vise posisjonen din (inkl puls, fart, og evnt watt/kadens-data) i real-time over nettet. Slik kan din kjæreste, bestekompis, personal trainer, dine Twitter-followers, eller hele verden for den saks skyld, såfremt de har linken, kikke på en bevegelig liten blå prikk på et kart som representerer deg.  Og om de eller den som ser på denne lille blå prikken klikker på den vil de også få vite din fart, puls, samt evnt watt/kadens som du har på dette tidspunktet. De som følger med på deg trenger ikke å installere noe – de ser dette direkte i nettleseren – enten på en PC eller på en smarttelefon. Men for at du som sykler skal få dette til å fungere må du gjøre følgende:


  • Laste ned app’n «Garmin Connect Mobile» til din iphone eller Android smarttelefon. Du har sikkert lastet ned Angry Birds. GC-appn lastes ned på samme måte. Dette kan du.
  • Koble EDGE’n mot mobiltelefon via Bluetooth. Dette er omtrent like enkelt som å koble telefonen til andre bluetooth enheter – altså, ganske forvirrende og vanskelig å få til. Men med hjelp av sde 267 i din smarttelefons brukermanual så klarer du dette her også. Bare husk å skru på Bluetooth både på EDGEn og på mobiltelefonen først.
  • Starte LiveTrack via Garmin Connect app’n på mobilen. Gå inn å «My Device» menyen på GC-app’n på telefonen og klikk på «LiveTrack». Når du klikker på LiveTrack må du passe på å velge hvem du vil dele med før du starter: Dette gjør du ved å legge inn epostadressene til de du ønsker skal kunne se deg (heldigvis så lagres disse til neste gang du skal bruke LiveTrack – det hentes også fra kontaktlisten din som er ganske smooth). Du kan også dele på både Facebook og Twitter, men dette forutsetter at du har installert den offisielle versjonen av FB og/eller Twitter app’n... hvor idiotisk er det da!?... Det ble jeg såpass irritert over at jeg ikke har testet akkurat dette! ;-)
GC-app'en: Here we go!
  • Starte selve økten ved å trykke på startknappen på EDGE’n. Merk at LiveTrack tilkoblingen startet før du startet selve økten din (i forrige punkt), men det overføres ingen posisjonsdata før du starter økten. Du har med andre ord god tid til å sette igang selve funksjonaliteten før du starter sykkelturen. Men merk at når du er ferdig med økten så avsluttes både treningsøkten og LiveTrack ved at du trykker på start/stopp knappen og deretter velger å lagre økten.
  • Du er klar! Nå kan du begynne å sykle. Kom igjen nå! Heia! Looking good!
Der har vi han!!!
Dette var altså "hvordan bruke LiveTrack". Et oppfølgingsspørsmål er da "hvorfor bruke LiveTrack?". "Fordi det er kult" er muligens et svar. Eller om man sykler alene på vinteren i Nordmarka med hodelykt så gir det kanskje litt trygghet for kjæresten å kunne gå inn på LiveTrack og se at den blå prikken fortsatt er i bevegelse. Men, så risikerer du kanskje å skape panikk om du stopper på Kikut for en kopp kaffe. "Herregud! Han er død!". Eller om du punkterer så risikerer du at en Luftambulansehelikopter lander på jordet ved siden av deg. Faktisk så spørs det om det ikke er smartere å ikke bruke det i denne situasjonen.

Et annet bruksområde, som profilert på Garmins kule reklame, er at trenerne (som Jonathan Vaughters i reklamen) skal kunne følge med på teamet via nettet. Jeg er villig til å vedde ganske mye på at Garmin-Sharp sykkellaget ikke bruker denne funksjonaliteten under trening (IRL in real life. For det første så er det ganske enkelt slik at ny teknologi kun brukes når det er enkelt å bruke det – og det er for kronglete å styre med bluetooth-tilkobling og app’er når man skal ta seg en treningsøkt Særlig når man skal gjøre det minst en gang om dagen. For det andre ser jeg ikke helt hvordan live-data til treneren (som i praksis er ca 30sekund forsinket) kan bidra noe særlig i trenings-øyemed. Dette fungerer nok bedre i en reklame enn i praksis.

En annen litt kjiip sak med LiveTrack er at man kun ser én syklist – såvidt jeg kan forstå så er det ikke mulig å se to syklister på samme skjerm selv om man har LiveTrack linken til begge to. Man ser heller ikke seg selv på kartet: F.eks. under rittet Ronde van Berg så fulgte kona undertegnede på LiveTrack – og det hadde vært til stor hjelp om hun også kunne ha sett hvor hun selv var på kartet siden hun flyttet seg litt rundt for å ta bilder. Da hadde hun visst hvor langt unna jeg var fra henne. Og når jeg punkterte så hadde det vært lettere for henne og finne meg også... :-/ Skulle jo trodd at dette var en enkel sak å implementere.


Tips2 – Hvordan enkelt bruke Shadow-Rider på Stava segmenter

På nye EDGE 510 så er Shadow-Rider funksjonen en av de 3 standard skjermbildene på fabrikkoppsettet på enheten. Denne er supersmart å bruke når man skal kjøre et Strava-segment (eller et annet intervall drag) hvor man vet hvilken snittfart man ønsker å holde på segmentet.

For eksempel  om man skal kjøre et segment hvor man har en målsetning om å sykle på 4min/25kmt så stiller man inn Shadow-Rider ‘mannen’ med «+»/»-« knappene på toppen av skjermen til «25kmt».  Når man da passerer startpunktet for segmentet så holder man bare inne en finger midt på displayet i 1-2 sekund for å nullstille mannen (enheten pip’er). Nå vil du se deg selv på skjermen nederst mot Shadow-Rider øverst (som sykler i 25kmt), og se til enhver tid hvor mye du ligger enten før eller etter både i meter og sekund.

Dette er en genial måte å motivere seg litt ekstra for å tyne ut de siste kreftene av kroppen – og denne fremgangsmåten er utrolig enkel å bruke. Forhåpentligvis så klarer man å komme til slutten av segmentet foran Shadow-Rider mannen og innkassere sin PR, eller kanskje til-og-med en KOM!

Dette er en funksjonalitet som, i motsetning til LiveTrack, er enkel å bruke og svært hendig! Altså ikke bare en fancy gimmick som fungerer best i en TV-reklame! ;-)

Shit... 264m og 38 sekund bak Shadow Rider!...

Tips3 – Lag «courses» på Garmin Connect og last de opp til enheten

Ok, Garmin Connect ligger noen hestehoder bak Strava og Trainingpeaks og andre, men det er en ting som fungerer ganske bra - og det er muligheten for å lage ruter som du skal sykle. Og selv om ikke 510 har kart så skal man visstnok forstå hvor man skal sykle igjennom "kartet" på 510 - hvor man ser ruta man skal sykle som streker på en blank bakgrunn. Jeg har så langt bare testet design av ruter og overførsel til enheten. Dette var veldig enkelt - så det ser ganske lovende ut. Skal teste hvordan det er å sykle en slik rute snart.

Akkurat det å tegne ruta er såpass enkelt at det nesten ikke trenger en forklaring. Det er bare å gå på "Plan"-tab'en på Garmin Connect og begynne å klikke på kartet. Om du klikker feil er det bare å høyre-klikke på punktet og trykk delete, så klikker du videre som om ingenting har hendt!

For å laste courses over til enheten kan man, om man har koblet 510 sammen med telefonen din via BT, bruke Garmin Connect-app'n til å "send to device". Fancy :)

Definitivt et av områdene hvor Garmin har forbedret seg vesentlig fra tidligere utgaver.

Bare å klikke i kartet for å lage en rute.. enkelt!


Konklusjon:

Om du allerede har EDGE500 eller 800 så ser jeg igrunn ikke det store poenget med å oppgradere til den nye serien. Det er iallefall vanskelig å se at Live-funksjonaliteten, som fremstår mer som en artig tilleggsfunksjon uten reell nytteverdi, klarer å forsvare overprisen på EDGE-produktene. Kanskje det viktigste salgsargumentet for EDGE510 er mere nøyaktig GPS-posisjonering samt lengre batterilevetid. Dette er forbedringer av basisfunksjonaliteten som er grunnen til at man kjøper en EDGE-enhet.

Garmin EDGE enheten har oppnådd en svært sterk posisjon i high-end sykkelmarkedet - og de utnytter nå denne markedsposisjonen til å prise produktene vel høyt. Men, det er iferd med å komme nye konkurrenter som kanskje kan være med å utjevne prisene litt. En av de jeg personlig synes ser spennende ut er Bryton. Dette skal jeg teste senere i vår (den nye Bryton Rider60) - kommer tilbake til denne! :-)

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: