lørdag 29. mars 2014

Red Bike Race 2014 - et unikt arrangement!

I dag var jeg med på innendørs-sykkelrittet Red Bike Race, som ble gjennomført i Oslo Fengsel!... Mer spesielt sykkelritt i Norge skal man lete lenge etter tror jeg... At det er et av verdens første innendørs sykkelritt er en ting, men at arenaen for å arrangere det er inne i et fengsel gjør det enda mer unikt. At man har klart å få til dette flotte arrangementet er takket være engasjementet og entusiasmen til en rekke sykkel-ildsjeler som har stått på for å få det til. Stor kudos til de fra meg - for dette ble et vellykket ritt og et resultat av en kjempejobb fra teamet bak.

Jeg var med på en test av Bkool-systemet i fengselet for ca en måned siden sammen med Lars Petter Nordhaug og flere fra Team Red Bike, og skrev da en liten rapport med litt om bakgrunnen for prosjektet. Ellers anbefales det å lese om rittet og dets formål på Red Bikes hjemmeside.

I dag var altså dagen kommet for gjennomføringen av rittet med over 120 syklister på startstreken. Og når jeg sa at rittet går i Oslo Fengsel, så mener jeg virkelig inne-i-fengselet!... For å komme inn ble vi fulgt gruppevis inn bak flere låste porter og dører, og ble også fratatt mobiltelefonen ved registrering. Jeg hadde forhåndsinnmeldt sønnen min Johan - så han var med som god support i dag. (Nå er det riktignok mulig at det var mest fordi han hadde lyst til å se innsiden av et fengsel og hilse på noen innsatte enn å se meg sykle...).

Kommer vi ut igjen eller?

Litt om systemet  Bkool sykkelruller med virtual reality.
Bkool er en sykkelrulle-produsent med hovedkvarter i Spania og som satser på virtual reality sykkeltrening som også kombinerer konkurranse med andre Bkool-brukere via nettet. Kort fortalt så monterer man bakhjulet på rulla, og den er koblet til en datamaskin hvor man ser sin watt-produksjon og fart. Via Bkool-sin hjemmeside har man et enormt utvalg av ruter man kan sykle - noen filmet med video og noen uten - og her kan man sammenligne tidene sine med andre Bkool brukere som har syklet samme ruter. Llitt "strava-aktig" med andre ord - og det innendørs!

Tarmac'en koblet opp

I dag var alle rullene ferdig oppsatt av Bkool-representantene til ruten Gressbanen til Tryvann (den kjente "Klatringen til Tryvann") som var filmet inn i høst med Edvald som "hjelperytter". Bkool hadde forøvrig flydd inn 5-6 stykker fra Spania... så dette vurderte de som et viktig arrangement. Og med god grunn ettersom Red Bike Race demonstrerer at systemet muliggjør innendørs sykkelritt - som jeg antar bør ha et godt markedspotensial..

Dagens ritt - heisann melkesyre
Jeg tipper at teamet bak rittet sammen med Bkool har jobbet ganske intenst med å koble opp og få alt til å fungere riktig de siste dagene, for det var et rimelig omfattende virrvarr av ledninger på gulvet for å få koblet opp 36 sykkelruller og PC'er...  Men det ser ut som alt var koblet riktig, for det aller meste fungerte helt utmerket! Med 36 syklister samtidig så ble dermed rittet kjørt i tre runder/heat - hvor jeg stilte i den midterste.

Klar til start - heiateam'et mitt til høyre i bildet :)
I tillegg til selve løpet så var det lagt mye arbeid i rammene rundt, og med speaker, live-musikk, storskjerm med filmproduksjon og grafikk, samt diverse stands fra bl.a. Oslo Sportslager m.fl. så var det ganske bra stemning i salen. Prøvesmakte bl.a. litt fengsels-mat (typ lapskaus) før jeg startet som var helt prima! ;)

medlemmer fra Team Red Bike følger med
Før start var det innveiing av alle deltagere for å sikre at ingen jukset med sin oppgitte vekt, og i et bakkeritt som Gressbanen-Tryvann så er farten systemet regner ut en funksjon av sin watt-produksjon på rulla, sin oppgitte kroppsvekt, samt friksjon- og luftmotstandskoeffisienter (jeg har forøvrig skrevet litt om sykkelfysikk tidligere).

Etter at starten gikk så tok det kanskje litt tid før jeg kom skikkelig igang, men fant en ok rytme etter noen minutt. Jeg er ikke vant til å trene inne og synes også det ble forferdelig varmt... om det hadde vært en konkurranse om hvem som skapte den største svettepølen under sykkelen så tror jeg at jeg ville vunnet denne (i dag også...).


Yes sweat
Jeg er fornøyd med disponeringen av kreftene underveis. I starten var jeg litt overasket at jeg lå midt i feltet, men det var nok primært fordi flere andre startet for hardt, og jeg jobbet meg oppover lengre ut i løpet. Ser i etterkant at pulsen min har jevnt jobbet seg oppover til nesten makspuls på slutten (se på strava her), så tror ikke jeg kunne klart noe særlig raskere. Tror jeg hadde sprengt skalaen om jeg hadde fått testet mine melkesyreverdier på slutten av rittet... Selv om jeg tok meg helt ut så med mitt 86kg handicap så hjelper det ikke at jeg hadde høyest snittwatt på dagens arrangement - ble slått av flere andre syklister med lavere kroppsvekt... så jeg får håpe Red Bike velger en flat etappe til neste år! ;-) Resultatene er ikke publisert enda - tipper de driver og kvalitetssikrer alt før de offentliggjøres.

Jøss - er jeg på storskjerm?

Konklusjon - noe for fremtiden?
Nå er ikke jeg den mest ihuga innendørssyklisten, men dette er primært fordi jeg synes det er kjedelig og trist å sitte innendørs i forhold til å sykle ute - selv i dårlig vær. Men etter å ha fått litt inntrykk av hva som er mulig med virtual reality trening på rulle - og muligheten til integrere i et globalt samfunn og sammenligne tider på kjente ruter (som Alpe d'Huez!) med andre syklister - så er jeg definitivt klar for å prøve dette mer. Jeg har fått stor tro på at denne type trening, og også innendørskonkurranser, kommer til å oppleve sterk vekst nå som systemene er såpass bra. Definitivt noe for fremtiden, og noe jeg selv kunne vurdert å ha innendørs for noen av de verste vinterdagene!


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: