onsdag 15. januar 2014

Sykkelritt i Oslo Fengsel - prosjekt Red Bike!

Den 29 mars skal det arrangeres et innendørs sykkelritt i Oslo Fengsel hvor samtlige inntekter går uavkortet til Røde Kors prosjektet Red Bike.

Prosjektmidlene vil brukes til aktiviteter som skal hjelpe straffedømte å tilbakeføres til samfunnet. Tanken er at ved å aktivisere straffedømte som har sonet ferdig sin dom vil de, i tillegg til at det både er gøy og sunt å trene, kunne knytte nye relasjoner i nye miljøer som kan være en støtte til overgangen til livet utenfor murene.

Dette har jeg stor tro på! Jeg kjenner bl.a. til syklister som har kommet seg igjennom tøffe perioder ved å ha trening og miljøet i sykkelklubben sin som støtte og avkobling til en ellers utfordrende hverdag. Å være med i en sykkelklubb og dra på fellestreninger i 2-3 timer noen ganger i uken kan være en flott måte å få nye relasjoner, koble av, og få mesteringsfølelse - i tillegg til at man har det gøy og lever sunt! Klart at å stimulere ex-innsatte til å aktivisere seg når det kommer ut er et supert tiltak - et flott Røde Kors prosjekt!

Detaljer om prosjektet og selve sykkelrittet, som såvidt jeg kan forstå helt unikt ettersom det er et innendørsritt i et fengsel (!), kan leses på hjemmesiden deres. Prisen for å være med er høy (ca 1200kr) om man skal sammenligne med et normalt ritt - men husk at dette er et vedledighetsprosjekt og ambisjonen er bl.a. å få bedrifter til å gi støtte og dermed kjøpe plasser til sine ansatte. Så om du tror du kan overtale arbeidsgiveren din til å dekke startkontigenten - eller at du selv synes dette er et bra prosjekt å støtte - så er det bare å melde seg på! Det er også en fin dato for de som trenger en milepæl å trene mot de neste par månedene. Bør være fin motivasjon til å starte sykkelsesongen med en god basisform.

Prøveritt i dag i Oslo Fengsel med Lars Petter Nordhaug
Dagen i dag var et testritt som oppkjøring til det store rittet 29 mars (hvor det skal være 50 stk som konkurrerer samtidig i flere heat). Og for å skape mediaoppmerksomhet og kaste glans over arrangementet hadde arrangørene til dagens event invitert proffsyklisten Lars Petter Nordhaug samt den overivrige 40-år-gamle mosjonistbloggeren Hoff....  Takk for den tilliten!! ;)

Gå rett i fengsel! Med sykkelen. (Dette så kjent ut? Olsen-Banden?...)
Rittet er en bakketempo fra Gressbanen til Tryvann med Edvald Boasson Hagen som "hjelperytter" på storskjermen. Dette ble filmen inn i høst (se video med Edvald på Redbike.no) sammen med målinger om alle stigningsprosentene som gir beskjed til rulla for justering av motstanden underveis. Systemet som brukes er fra den spanske leverandøren Bkool som har vært en viktig støttespiller for å få muliggjort arrangementet. Ettersom jeg selv ikke har vært på en rulle på ca 7 år så er ikke sykkelruller noe jeg har mye greie på... men det har åpenbart skjedd kvantesprang ila den tiden! For dette var imponerende saker - for ikke å snakke om at man sykler med video av hele løypa foran seg.... Jeg slapp også å sette meg inn i noe teknisk - bare tok med sykkelen min og koblet opp bakhjulet til rulla. (Eneste problemet jeg opplevde var at jeg glemte meg et par ganger da jeg reiste meg opp og veltet nesten overende... lurt å reise seg litt kontrollert på rulle tydeligvis!...)

Kool system fra BKool
I tillegg til Lars Petter og undertegnede så var det tre innsatte bak oss - stilig antrukket i Red Bike trøyer - samt noen andre fra team Red Bike bak de igjen. Til sammen var det 9 deltagere i dagens ritt - og vi fikk se fortløpende ca hvor alle 9 lå på løypeprofilen på storskjermen.

Starten går! Foto: Pål Breivik
Rittet: Satt på plass av superproffen
Jeg konkluderte tidlig at å forsøke å henge på Lars Petter ville være en bankers taktikk for å gå på en megasmell omtrent ved Besserud - så jeg fikk bare forsøke å ligge rundt terskel og prøve å kjøre mitt eget løp. Etter en stund fant jeg ut at rundt 400w +/- var overkommelig (den er visstnok relativt nøyaktig på watt-måling). Med både pulsen og watt på storskjerm følte jeg meg ganske eksponert! Dette er da privat!?

Puls og watt eksponert for omverdenen!... Foto Pål Endresplass
Måten Bkool-systemet virker på er at den regner ut hastigheten opp bakken utifra watt-produksjon og vekten på rytter (+sykkel)... og mine 85kg er naturligvis en stor ulempe mot Lars Petter sine 64 kg! (I tillegg til at han trener tre ganger så mye og er et supertalent som sykler på et pro-tour lag of course...)  Han så ganske uanstrengt ut der han gled gradvis lengre ifra meg på skjermen! Avhengig av stigningsprosenten så justerer Bkool-systemet motstanden i rulla, så man må stadig vekk gir'e opp og ned avhengig av løypeprofilen. Jeg kjenner denne bakken ekstremt godt - og er imponert over hvor godt ruten er simulert. Det bratteste partiet under tbanen-linjen var også "brattest" (tyngst) i regi av Bkool!

På vei opp mot Tryvann!
Nå tror jeg Lars Petter tok i litt han også selv om det så veldig lett ut - for han klokket inn en tid på 14:11 (selv om sammenligning med å sykle in-real-life er riktignok vanskelig - det kan se ut som man sykler litt raskere på rulla - men så vil man heller aldri ha fordel av vinden eller å kunne sykle i gruppe). Jeg kom inn ca halvannet minutt bak ham på 15:50 - og jeg tok meg mer ut mot slutten enn jeg har gjort på lang tid...klarte å jobbe meg opp på 450-500w og pulsen lå vel opp mot 180 i siste bakken - som er det jeg trodde var makspulsen min!... måtte bare legge meg ned på gulvet for å komme til hektene etterpå... Føler igrunn at formen er ganske bra om dagen ettersom jeg driver og trener til rittet Cape Argus (Sør Afrika) første uken i mars - og jeg var fornøyd med å snitte 412-watt. Jeg vant iallefall 40+ klassen - samt konkurransen om å lage størst svettepøl på gulvet under sykkelen... der hadde ikke LP sjans!

Tar meg en høneblund.... Foto: Pål Breivik

Lars Petter Nordhaug - en hyggelig kar!
Det blir spennende å følge Lars Petter i år. Han virker å være i toppform, og har en fysikk og klatreegenskaper som gjør at han kan hevde seg i situasjoner hvor våre andre sykkelstjerner kommer til kort. Husker godt Alpe d'Huez i TdF i fjor hvor LP satt med de aller beste. Krysser fingrene for gode resultater i 2014. Spennende blir det iallefall! (Vi får vel også håpe han smeller til med noen knall-tider i Oslos Klatrekonge også!!??)

I dag var LP såpass raskt ferdig at han hadde bra med tid til å ta heie fram de tre innsatte som konkurrerte bak oss. Det er tydelig at man får trent litt bak murene også - for formen var bra på alle sammen - og det var ingenting å si på innsatsen heller. Var ny pers på omtrent samtlige såvidt jeg forstod. Hjelper med en proff som hare og motivator for å tyne ut alle kreftene!

LP heier gutta opp de siste bakkene!
Han tok seg også god til intervjuer, bl.a. med NRK-sporten og bladet Landevei (representert av "nightrider" Alpers), og prate med samtlige andre i etterkant av rittet. Rett-og-slett en superhyggelig kar - og en flott ambassadør for Red Bike.

Dagens grønne ambassadør for Red Bike
Dette ble en veldig morsom dag og et spennende arrangement i kule omgivelser. Merk at rittet 29 mars går i en annen del enn der vi var i dag - visstnok en større aktivitetshall. Dette er også et helt unikt arrangement - spørs om ikke det å arrangere et innendørs sykkelritt med 50 deltagere mot hverandre på storskjerm er helt banebrytende! Det er iallefall såpass viktig for Bkool å vise at dette er mulig at de kommer med egne representanter til rittet 29 mars. Veldig kult! Det er heller ikke ofte man får komme inn i fengsel (iallefall ikke frivillig) så det er kanskje enda en erfaring som frister.

Jeg planlegger å være med på rittet 29 mars og skal forsøke å forbedre tiden min litt mer da! Gleder meg til å prøve dette igjen! :-)


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: