mandag 20. januar 2014

What's hot?... 25mm!

Å kjøre med 25mm brede dekk på landeveissykkel fikk sitt store gjennombrudd på proff-nivå i fjor og jeg kastet meg også på denne bølgen og syklet med 25mm'ere mesteparten av fjoråret.

Dekkene jeg syklet på mesteparten av 2013
Men: Til tross for at så-og-si hele world-tour feltet nå bruker 25mm (les f.eks. Cycletips' oppsummering av 2014 syklene de har sett i TdU og konkludert med at nesten ingen har 23mm lengre) er det allikevel en treghet blant tursyklistene til å begynne med bredere dekk... og det selv om de er vesentlig behageligere å sykle på! Dette skyldes sannsynligvis den vanlige misforståelsen av at tynne dekk har lavere rullemotstand. Det høres forsåvidt logisk ut at tynne dekk bør ha mindre rullemotstand - men, det er kun på et underlag som er helt glatt (f.eks. på bane). På asfalt, som har små ujevnheter, finnes det en balansegang mellom å minimere kontaktflaten samtidig som man ønsker mykhet nok til å absorbere ujevnhetene i underlaget. Et finsk selskap Wheel Energy publiserte grundige rullemotstandstester i 2011 (les f.eks denne artikkelen) som konkluderte med at 23mm er for smalt for å oppnå den optimale rullemotstanden på asfalt, noe som startet den dekkrevolusjonen vi har sett i proff-feltet de siste par årene.

Dette har nå blitt veldig enkelt: Ikke kjøp eller sykle på 23mm dekk i 2014! Det er mer behagelig og har mindre rullemotstand å sykle med bredere dekk!

Jeg skal iallefall ikke i tvil - det blir 25mm på meg i all overskuelig fremtid - trening og ritt!


Mellomstørrelsen 24mm.. bra, men 25mm er enda bedre!

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: