mandag 27. januar 2014

6 uker til årets første ritt!...I Sør Afrika!

Til min 40-års dag fikk jeg flybilletter til Cape Town (Sør Afrika) sammen med startnr til sykkelrittet Cape Argus Pick'n Pay Cycle Tour ("Cape Argus"). Takk til min kjære kone for å ha organisert den fantastiske gaven (med støtte fra andre familiemedlemmer også)!

Rittet Cape Argus
I tillegg til å ha det lengste navnet på et sykkelritt på jordkloden, så er det også det største sykkelrittet målt i antall deltagere, og den 9 mars vil jeg være en av nærmere 40-tusen startende! Nå tenker noen kanskje "hæ?.. jeg trodde Birken var størst!", men Birkebeinerrittet er nok bare verdens største terrengsykkelritt! Cape Argus er et landeveisritt og mer enn dobbelt så stort i antall deltagere. For de som fulgte tv-programmet På Hjul med Dag Otto fjor vinter så syklet de rittet sammen med Are Sende Olsen og Øystein Dolmen - jeg vil faktisk tippe at det finnes noen andre norske syklister der ute som har meldt seg på Cape Argus etter å ha sett programmet!?

Et av startfeltene. Foto fra arrangøren.
Etter å ha lest litt om rittet så ser jeg forsåvidt flere likhetstrekk mellom Cape Argus og Birkebeinerrittet. Bl.a. er deltagerne primært opptatt av tid og ikke plassering - å komme under 3-timer skal være bra. Og siden det er så vannvittig mange deltagere er det et omfattende seedingsystem (med lokale seedingsritt) som bestemmer startrekkefølgen. De antatt raskeste startfeltene starter tidligst på dagen og de useedet'e starter helt til slutt. Om seeding er viktig i Birken for å få en god tid så er det kanskje enda viktigere i Cape Argus. Dette et landeveisritt på brede veier avstengt fra trafikk, med 4-5 mindre bakker, så det går fort og det er en svært stor fordel å ligge i et raskt felt.

Ettersom utlendinger ikke har noen seeding er eneste mulighet å sende epost hvor man beskriver sitt ferdighetsnivå. Jeg sendte derfor en epost full av grenseløst selvskryt over egne sykkelferdigheter - så om de tror på halvparten av innholdet der så ligger jeg godt ann. Vi får se... startrekkefølger/puljer blir lagt ut primo februar.

Fantastiske omgivelser. Foto fra arrangøren.

Hvordan komme i form til første uken i mars?...
Jeg hadde egentlig tenkt å ta dette rittet som en morsom opplevelse uten å tenke så mye på resultatet... men har konkludert med at det ikke blir så gøy om jeg ikke føler at jeg fikk tråkket inn en ok tid iallefall. Så jeg skal forsøke å trene litt skikkelig de nærmeste ukene.

Jeg har ikke mulighet til å dra på treningsleir til Gran Canaria eller Mallorca siden jeg har en sulten familie som vil ha mat på bordet og et boliglån som krever månedlige rentebetalinger... og jeg hater å trene innendørs... så jeg planlegger igrunn å gjøre denne treningen på vintersykkelen (aka "jernhesten"). Har allerede fått trent bra i januar så nå gjelder det bare å holde det gående - fikk bl.a. over 20mil på lørdag+søndag, så denne helgen var godkjent!

Fra gårsdagens langtur

Som jeg har skrevet om noen ganger tidligere følger jeg noen generelle planer om treningsintensitet, volumer og periodisering, men jeg liker ikke å bli for detaljert i planleggingen da jeg føler det ødelegger litt av spontaniteten og sykkelgleden. Dette er nok hovedgrunnen til at jeg er skeptisk til å begynne med wattbasert trening... blir bare litt for vitenskapelig for min smak. De siste par månedene har jeg fått etablert et bra fundament og frem mot rittet planlegger jeg å øke volumene igjennom to bolker på to harde uker og en lettere uke. Den siste (6te) uken vil jeg være på plass i Cape Town for å ha 5 dager på landeveissykkelen før rittet - og litt ferie!

Kommer tilbake med mer om rittet når det nærmer seg - og planlegger selvfølgelig å filme litt og knipse litt bilder når jeg drar ned! Gleder meg og tror dette blir et utrolig kult ritt å oppleve!

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: