søndag 28. oktober 2012

Vintersykkelen er klar!

Nå kommer vinteren! Ifølge YR.no så kommer første snøen imorgen.. Og ettersom vi stilte klokken i natt slik at vi mister en time lys etter jobb (fremstår like ulogisk hvert år) vil det aller meste av treningen foregå i mørket fremover! I den forbindelse brukte jeg litt tid i helgen på å gjøre vintersykkelen min klar til dyst. Og kan rapportere om at både sykkel og utstyr er klar for både snø, sludd, is, vind, regn, minusgrader, etc etc. BRING IT ON!

Istedenfor å ødelegge terrengsykkelen min igjen (byttet det meste av deler i vår..) så kjøpte jeg tidligere i år en ekstremt billig "drittsykkel" på XXL som jeg har planlagt å bruke som vintersykkel denne sesongen. Tanken er å ha en sykkel jeg ikke er redd for - dessuten så går det så tregt fra før av på sludd og snø at om det er 1km/t tregere spiller ingen rolle. Jeg bryr meg heller ikke stort om image på vinteren... det er ikke akkurat som noen ser meg der ute i mørket...

Klar! La det snø!
Det skal sies at så langt så har jeg blitt ganske overasket over hvor bra denne "drittsykkelen" er. Sykkelen er en Giant Seek2 hybridsykkel som jeg plukket opp for 3000,-kr. Har kostet på et par piggdekk, en frontskjerm, et par spd pedaler og en baklykt som har økt totalprisen til rundt 4000,-. Fra ifjor så har jeg min latterlige billige Inton T6 sykkellykt fra Bikeshop.no (de har den for 489,- kr fortsatt, og jeg min har iallefall fungert helt topp). Merk at jeg har beholdt alle refleksene også... og ringeklokken!

For det første så må jeg si at en hybridsykkel med stiv gaffel er sannsynligvis den typen sykkel de aller fleste burde kjøpe. Her har man en sykkel som er like godt egnet i byen som på en tur til Kikut. Denne sykkelen er såpass robust (kanskje i motsetning til en dyr/lett karbon-hybrid) at den tåler skikkelig juling også. Det har jeg gitt den også - og den har tålt det helt fint.

Største ulempen med den er at den er skikkelig tung (kanskje 15kg+?), men all funksjonalitet, som gir og bremser, fungerer helt utmerket - og det er åpenbart at det har skjedd litt også blant billigsykler ("drittsykler") de senere år. Man får faktisk en utrolig velfungerende og bra bygd sykkel for en billig penge.

Suomi Hakkapellita 240 pigger
Kanskje det blir litt mindre grep med smalere dekk enn den jeg hadde ila vinteren på terrengsykkelen i fjor (den vanlige Nokian Extreme - nå Suomi Extreme) - men jeg hadde såpass minimale problemer med dette ifjor at jeg tror ikke det blir noe problem.

Alivio bakskifter
Den kom med heldekkende strømper - som er et must for vintersykling. Og girene (selv om de ikke ser særlig pene ut) fungerer helt supert... de er såpass bra at jeg begynner å lure på om det er bare bullshit når man snakker om at toppgruppene "girer så presist"... kan faktisk ikke si at jeg merker så mye forskjell... Skivebremsene virker også helt topp - her mistenker jeg at jeg ikke hadde klart å merke mye forskjell om jeg hadde blitt utsatt for en blindtest. Man skal ikke glemme når man kjøper dyr sykkel at det man betaler aller mest for er mindre vekt.

Her er det ikke plass til mere stæsj
Styret er nå ganske stappa. GPS`n min kommer på midten her også. Beholdt likesågodt ringeklokka som kom med sykkelen også. For et par år siden møtte jeg en elg midt på svarte natta i Nordmarka. Kan jo være kjekt med en ringeklokka da: Pling pling ha deg vekk.

Så da får snøen bare komme. Jeg har tidligere skrevet en del om høst- og vinterbekledning for de som er interessert i det så finnes det i arkivet! :-)

7 kommentarer:

 1. Du skulle kjøpt en Everest Climber i Xl eller XXL på Oslo Sportslager til 3999,- Den ler hele veien til Spania av den riggen der Martin!

  Katta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe - ja jeg er ganske enig i at sykkelen ikke akkurat får noen stilpoeng. Men den fungerer som sagt helt supert - og nå blir det jo mørkt fremover! (Heldigvis kanskje!?)

   Slett
 2. God morgen Martin,
  Kom til oss på www.bikeshop.no så skal du få billig bakskjerm ;-) Ha en strålende dag!

  SvarSlett
 3. Her MÅ eg berre uttale meg, sykkelentusiasten som eg er (sjølv om eg driv mest med triatlon, har sykla sidan eg var lita jente - elskar syklar!)

  Synst det var ein kjempegod idé å kjøpe billeg sykkel til vinterbruk!

  Å sykle om vinteren er tungt uansett, så då er det jo ikkje så farleg om sjølve sykkelen er tung i utgangspunktet, heilt einig.
  Eg synst kanskje mange av dei rimelege syklane fortener heller ikkje stempelet "drittsykkel" - som du skreiv, dei har kanskje ikkje topputstyr, men funkar i grunnen bra dei også, og største forskjellen er vekta.

  Eg har altså i over 10 år sykla på ein "rimeleg" terrengsykkel frå Hardrocx ("Shock machine"), både til kvardagsbruk og trening.
  Den er kanskje litt tung, men den har ALDRI svikta meg!
  AlDRI punktert, og eg har sykla den søndagsmorgonar over glasskår i sentrum samt over smale stiar med spisse stein i skogen.

  Eg ELSKAR den sykkelen.
  Den har eg tatt ein 2.plass i Tvedestrand triatlon med i 2008 (med både stativ og refleksar, på, der er musklane det kjem an på, ikkje sant?)

  Men eg likar idéen med vintersykkel til ein billig penge
  Den lykta Inton T6 brukar eg også, mest på tur, den er heilt fantastisk!
  bra.

  Bra innlegg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå som jeg har brukt den på flere vinterturer kan jeg rapportere at den fungerer helt utmerket også! :-) Batteriet på lykten virker også til å vare like lenge som ifjor selv om den har blitt ett år eldre - helt supert. Takk for kommentaren!

   Slett
 4. Bra om vintersykling! Jeg kan imidlertid ikke unnlate å kommentere den særnorske holdningen "drittsykkel" og "billigsykkel" om en sykkel til NOK 3000 tross alt. Samme kan man også høre selgere i enkelte sportsbutikker si om deler av sitt eget produktsortiment (!). Jeg tar det som et sykdomstegn i tiden. Overflod og "bruk og kast"-mentalitet. Særsnorkt og navlebeskuende.

  Bra blogg, mye lesverdig om sykling og trening, stå på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren for da kan jeg komme med en tilleggspresisering: Litt av poenget med innlegget var nettopp fordi jeg synes man får en ganske bra sykkel til kr 3000,- og uttrykket "drittsykkel" var ironisk ment. Jeg er helt enig i at det er tendenser til utstyrshysteri i det norske markedet på mosjonistnivå, og hvor det er ganske vanlig å se sykler til 50-tusen passere mål i Birken på 5t+ eller på tour-de-finans på vei til jobb. Jeg har forsåvidt skrevet litt om dette tidligere også (bl.a. i et innlegg jeg tror jeg kalte "vekthysteri: sykkel vs kropp".

   Når det er sagt så synes jeg ikke det er galt å kjøpe en dyr og flott sykkel - særlig om man er lidenskapelig opptatt av idretten og bruker ekstremt mye tid på både trening og ritt. Men, det betyr bare ikke nødvendigvis at rimelig sykler er dårlig selv om svært mange kjøpere peiler seg inn på dyrere kjøp.

   Tror vi igrunn er ganske enige - jeg mener iallefall ikke at dette er en "drittsykkel"! ;-)

   Slett