torsdag 11. oktober 2012

Tyler Hamiltons bok: "The Secret Race"

Midt i eksplosjonen av nyhetene fra USADA har jeg akkurat lagt fra meg boken "The Secret Race" - boken om Tyler Hamiltons liv som syklist og hans detaljerte historie om doping i sykkelsporten fra den tiden han var aktiv. Historien i boken stemmer svært godt overens med informasjonen som har kommet fra USADA og i nyhetene de siste par dagene, men den gir historien en personlig vinkling ettersom det er historien om Tyler Hamiltons liv som syklist - hvordan han startet å sykle og kom seg inn på et proff-lag, hans møte med dopingen og veivalget han måtte ta, og hvordan han ble avslørt og konsekvensene for han i etterkant.

Hamilton sparer ikke på noen ting i beskrivelsene av både dopingen, hvem som dopet seg, og hvordan dette ble organisert i de sykkellagene han syklet for. Etter å ha lest boken sitter man igjen med inntrykket at i løpet av de verste bloddopingårene (1993-2010...) så brukte stort-sett samtlige toppsyklister EPO (og unngikk testene da de kom fra ca 2001 ved å mikrodosere) og drev med omfattende bruk av blodoverføringer. Boken dreier seg mye om Lance Armstrong, som Tyler Hamilton syklet på samme lag med i US Postal. Andre hovedpersoner i boken inkluderer andre US-Postal syklister som George Hincapie, Kevin Livingston, Jonathan Vaugthers og Floyd Landis. I tillegg har den detaljerte beskrivelser om hvordan lagene organiserte dopingen - og her er hovedpersonene Johan Bruyneel (US-Postal), Bjarne Riis (sjefen til Hamilton da han syklet for CSC-Tiscali) og legene Michele Ferarri og Eufemiano Fuentes (Fuentes var legen som ble avdekket i "Operacion Puerto", og som organiserte blodoverføringer og administrerte EPO til anslagsvis mere enn 40 toppsyklister).

Oppslukt av Hamiltons historie
For min egen del så er jeg glad for at jeg leste boken og føler faktisk at dette er en viktig bok å lese for å virkelig forstå dopingbruken fra perspektivet til en utøver, og også hvor omfattende dopingen har vært de siste 20 årene. Historien er heller ikke avsluttet enda.. den pågår fortsatt, og vi kommer til å høre mye i de nærmeste ukene og månedene i etterdønningene av bevisene som nå har blitt sluppet mot Armstrong. Boken fremstår også som svært troverdig, bl.a. fordi den inkluderer sitater og uttalelser fra en rekke andre ryttere som ble intervjuet ifm boken (av medforfatter Daniel Coyle), som støtter Hamiltons historie.

Et lite tankekors er at to nordmenn syklet for de lagene som det blir "brettet ut om" av Hamilton (og nå også USADA og en rekke andre USPS-ryttere): Steffen Kjærgård syklet for US-Postal i tre av de verste dopingårene (2000-2003) og Kurt Asle Arvesen syklet for CSC under Bjarne Riis (Riis blir ikke akkurat beskrevet som en angrende eks-doper...) mellom 2004-2009. Etter å ha lest boken, og i den grad beskrivelsen av lagene er riktige, er det svært vanskelig å tro at nordmennene ikke har visst om at det har foregått doping på disse lagene. F.eks. så var Arvesen rom-kamerat med Basso... Basso vet man nå jobbet sammen med Fuentes og har muligens mottatt blodoverføringer på hviledagene i TdF.

Kjærgård har alltid hevdet at han "ikke visste noe" - men nå som bevisene har blitt lagt fram innrømmer han å tatt sprøyter gitt fra laglederne som han ikke kan garantere for innholdet for... høres unektelig litt suspekt ut.

Kjærgård hevder han ikke visste noe om dopingen og har heller ikke vitnet mot Armstrong. Foto fra VG/AP
Anbefaler iallefall denne boken på det sterkeste - det er en såpass viktig historie å forstå for alle som er interessert i sykling at man må bare lese den! Selv har jeg nå allerede satt igang med en lignende bok, riktignok fra en tidligere tidsepoke, "Rough Ride" av Paul Kimmage.

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: