lørdag 25. januar 2014

Vintervekt vs sommervekt!...

Nå har jeg veid alt vinterutstyret og sommerutstyret for å finne ut nøyaktig hvor stor vektforskjell det er på å sykle på "jernhesten" (vintersykkelen min) iført all vinterbekledning i forhold til å sykle på min rå'e landeveissykkel med sommertøy.

Vekt er selvfølgelig bare en av flere faktorer til hvorfor det går tregere på vinteren... vi får også skylde litt på snø/is-underlaget, piggdekkene, dårligere aerodynamikk, og den dårligere formen. I går kom kona tilfeldigvis kjørende forbi da jeg var på et drag opp Steinshøgda og hun var rask til å filme en ørliten snutt av undertegnede in-action på jernhesten... det er ikke den mest stilige sykkelen akkurat, men en super vintersykkel! Forøvrig erfarer jeg at en grei tommelfingerregel på vinteren er at det går ca 50% tregere enn på sommeren. Altså en runde som tar f.eks. 2 timer på sommeren tar ca 3 timer på vinteren +/-.Her er vekten av sykkel/utstyr på sommeren:

Sykkel 6,44kg. Med en vannflaske blir det ca 7,2kg. 

Tarmac'en.. lett.
Sommerutstyret (sko, sokker, hjelm, bukse, trøye, caps, briller) veier 1,1kg. Dette er forøvrig noe av det letteste utstyret å oppdrive med bl.a. Specialized s-works skoene og Giro Prolight hjelm.

Sommerbekledning... veldig lett
Sommervekt på sykkel og utstyr (inkl en full vannflaske) er dermed 7,2kg+1,1kg = 8,3kg.

Så vekten på vinteren:

Jernhesten veier 13,8kg  med en vannflaske så blir det 14,5kg

Jernhesten... tung! Hjulene og piggdekkene får mye av skylden.

.. og utstyret veier hele 4,8kg! (sko, varmesåler, langbukse, ullsokker, tykk undertrøye, gabba-jakken, vest, 2 buff'er, innerhanske, votter, lue, hjelm, briller). Her tok jeg av meg svett tøy og veide det - og det synes jeg er en fair sammenligning fordi vintertøyet samler opp mye fuktighet som man må bære med seg på sykkelturen, mens slik fuktighet fordamper/forsvinner fra sommerklærne.


Tilsammen blir dermed vekten på vintersykkel og vinterutstyret 14,5kg+4,8kg = 19,3kg. Dette er uten lykt/batteri som sikkert veier 0,5kg til - minst.

Konklusjon:

Vintersykkel og vinterklær (19,3kg) veier altså 11kg mer enn sommerutstyret (8,2kg). Om man i tillegg har en kroppsvekt som er noen kilo tyngre enn på sommeren så har vi forstått en av grunnene til hvorfor det går tregere opp til Tryvann i februar enn i juli!

11 kommentarer:

 1. Så det du sier er at du sykler med en sommersykkel som er ulovlig lett og at du skulle vært nekta start på alle ritt i 2013? Vektgrensa er 6,7kg uten flaske....

  SvarSlett
  Svar
  1. Sykkelen har nok vært over 6,7kg på ritt - bla. pga at her har jeg veid gps'n med utstyret og ikke på sykkelen (fastmontert der på sommeren). Tror også denne vekta var med 23mm dekk og latex slanger - så i praksis har det vært noen hundre gram mer. Ikke at jeg er nevneverdig bekymret for akkurat den regelen av den grunn..

   Slett
  2. Regler er regler, uansett om det blir kontrollert eller håndhevd.

   Slett
  3. Anonym, hvilken dust er du egentlig?? Beklager ordbruken, men det er så sinnsykt håpløst å lese den type kommentarer

   Mvh.

   TF

   Slett
  4. Den type (anonym) dust som syns det er greit at alle følger reglene i konkurranser. Når Martin spesifiserer at sykkelen veier mer på ritt, fikk jeg svar på spørsmålet mitt.

   Men når han sier at det er en regel han ikke er bekymra over, kan det tolkes som at syns det er greit å bryte den fordi han vet at det ikke blir kontrollert eller håndhevd på ritt i Norge.

   Jeg syns ikke det er håpløst å kommentere det. Jeg syns heller ikke at det er greit å kalle noen "dust" så lenge man sier "beklager ordbruken" etterpå. Hva er argumentene dine for at min kommentar er håpløs?

   Slett
  5. Jeg kan forklare hva jeg mente med at jeg ikke er så opptatt av den regelen. Kan godt hende dette egner seg til et eget innlegg også senere.

   For det første er jeg naturligvis opptatt av å følge de reglene som er og jeg tror jeg har vært innenfor denne her. Når det er sagt så er 6,8kg regelen blitt litt kontroversiell - og grunnen til det er fordi den opprinnelige hensikten bak den var sikkerhet. Men nesten samtlige toppsykler i dag leveres som hyllevare med totalvekt som er en del lavere enn 6,8kg og har bevist at de er robuste nok med god margin - det er ikke slik at en sykkel blir tryggere selv om man legger vekt (ofte i form små lodd e.l.) på! Slik som gjøres i pro-sirkuset blant nesten samtlige lag. Mao er regelen i seg selv blitt foreldet ettersom det lages svært gode og trygge sykler ned mot 6kg.

   Den andre grunnen til at jeg ikke er veldig bekymret for denne regelen er at dette er ikke en regel som håndheves, iallefall ikke på noen ritt jeg har vært med på. Og det synes jeg faktisk er bra. Det hadde vært totalt feil resursbruk av NCF å finne ut om noen starter med en sykkel på 6,6kg istedenfor 6,8kg. Det betyr jo overhodet ingenting i praksis. Det tilsvarer omtrent én slurk vann fra drikkeflaska.

   For ordens skyld skal jeg veie sykkelen som jeg syklet med i 2013 inkl 25mm-dekkene og de vanlige butyl-slangene. Tipper den er ganske nøyaktig på 6,8kg. Bare for å tilfredsstille alle regelrytterne! ;-)

   Slett
  6. Sjekk forøvrig også denne artikkelen - kan faktisk hende at 6,8kg regelen blir justert allerede i år: http://www.sportive.com/cycling/512053/uci-appoints-equipment-consultant-in-move-to-modernise-rules-on-cycling-kit

   Slett
 2. Er det norgescup ritt du skal delta i siden du ikke kan ha sykkel som veier under 6.8kg?

  SvarSlett
 3. Har selv en S-works Tarmac SL4 på 5,8kg ink speedplay, og flirer like godt hver gang noen påpeker at den ikke er "lovlig" i løp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Intet mindre enn akkurat de samme holdningene som skaper dopere. Juks er juks uansett hvordan man vrir og vender på det.

   Slett
  2. Synes kanskje det er litt strengt å sammenligne med doping.. det finnes mange nivåer av "juks" hvorav det er klart at mange er mindre alvorlig enn andre. Ta f.eks. alle de tilfellene av "juks" man ser i world-tour feltet - som f.eks. kjøre pes på bilkøen, henge for lenge når de tar flasker, sykle på fortau, krysse på feil side av midtrabatter etc etc

   Slett