fredag 3. mai 2013

Min nye sykkel: Specialized S-Works Tarmac SL4 Red

Når man er såpass interessert i sykling som undertegnede så er det utrolig gøy å få seg ny sykkel! Og ikke minst når sykkelen er av en slik kvalitet som min nye 2013-modell Specialized S-Works Tarmac SL4 Red med Sram-Red mekanisk gruppe og Roval Rapide CLX40 hjul. Nå har jeg syklet ca 700km, deriblant 5 ritt, og har kjørt den ganske hardt - så nå begynner jeg å føle at jeg har fått et godt grunnlag for å dele noen inntrykk av sykkelen.

De siste tre årene har jeg syklet på en Cervelo S2 2009, og det har vært en bra sykkel som jeg har vært veldig godt fornøyd med. Men, nå som jeg har erfart Tarmac'en, så ser jeg at det har skjedd ganske mye de siste årene. Så dette har vært en betydelig oppgradering fra min gamle Cervelo.Hvorfor Tarmac?
Jeg valgte Tarmac fordi den passer min type sykling, og rammen og utstyret gjør dette til en perfekt fellesstartsykkel. Om man prioriterer rullekjøring (Styrkeprøven etc.) eller triathlon, ville man kanskje valgt en aero-ramme og høyere profil på hjulene - som Specialized Venge, Cervelo S5, Giant Propel, BMC Tmr01, e.l. Men til mitt formål så tror jeg Tarmac er det ideelle verktøyet.

I tillegg så ble nok valget litt tatt fordi jeg synes at Tarmac er en av de flotteste syklene å se på. Ikke bare er den litt mer klassisk enn de nye aero-rammene, men kombinasjonen av svart med røde detaljer er flott! Fargekombinasjonen er også gjennomført med røde detaljer på alt fra rammen til kjedet. Har passer også Srams Red komponentgruppe godt inn med match'ende farger.

Tarmac er også en favoritt i proff-feltet. Det er tre lag (i 2013) som sykler på Specialized - Omega Pharma-Quickstep, Saxo-Tinkoff, og Astana - og selv om de varierer litt på hvilken Specialized sykkel de velger (Venge, Tarmac, Roubaix - avhengig av syklist og type ritt) så er det liten tvil om at Tarmac er den mest populære. Ved siden av de 3 lagene (av 19 WorldTour lag) som bruker Specialized så er det 2 lag som bruker Pinarello (Sky/Movistar) og resten er spredt på andre merker. Specialized er dermed det best representerte merket i proff-feltet - sikkert delvis fordi Specialized har et romslig markedsføringsbudsjett, men garantert også fordi dette er sykler som de beste gjerne vil sykle på.

Også kjedet står i stil med sykkelen!
Førsteinntrykk
Jeg var hos Pedro hos BaB-Racing og hentet sykkelen i uken etter påskeferien. Han hadde gjort en super jobb med å sette opp sykkelen etter mine mål, og en ellers flott jobb, bl.a. med proffoppsett på frontstrømpene (se bilde under) - veldig pent:

Proffoppsett på strømpene :)
Det første som slo meg da jeg hentet sykkelen var at den var vannvittig lett! Selv etter at jeg har satt på pedaler, flaskeholdere og montert GPS så er den fortsatt på latterlig lave 6,4kg - og det med en relativt stor 58cm ramme. Det er under UCIs grense på 6,8kg - men, når jeg setter på litt tyngre dekk/slanger så er jeg vel omtrent akkurat der. Pga vekten så var det med en viss forsiktighet jeg satte meg oppå for å ta min første tur..."tåler den meg?". Men denne forsiktigheten forsvant ganske raskt - for når man tråkker til og kjenner hvor stiv den er og responsen man får - så føler man tvert om, at dette er en supersolid og steinhard sykkel. Dette er også kanskje den mest fremtredende egenskapen med Tarmac SL4: Kombinasjonen av ekstremt lav vekt og økt stivhet. Selv hevder Specialized at SL4 har "increased 19% stiffness-to-weight ratio" over deres tidligere toppramme SL3, og at det er en av de stiveste (vridningsstivhet/torsional rigidity) rammene på markedet. I tillegg så støttes disse egenskapene av det øvrige utstyret, og ikke minst hjulsettet som også virker ekstremt stivt og responsivt. (Prøv å sykle med en toppramme på dårlige hjul... da merker man ikke mye til stivheten i ramma.)

Ramme: S-Works SL4 FACT
En av de viktigste grunnene til økt stivhet er rammens nye BB30 kranksett (Specialized kaller det Oversized Bottom Bracket - OSBB) samt endringer i rammegeometrien. Overrøret er veldig bredt når man ser på det ovenifra og Specialized kaller designet her for "Cobra" ettersom overrøret ser litt ut som en kobraslange. Overrøret ser ganske massivt ut og gjør at sykkelen får et litt unikt uttrykk - mulig at noen synes det er penere med litt tynnere overrør, men så lenge det er viktig for stivheten i ramma så klager ikke jeg.

"Cobra" overrør
Et par andre ting å merke seg på rammen er at alle wire'e er nå integrerte. Faktisk i større grad enn det jeg er vant til fra tidligere - f.eks. kommer ikke wire'en til bakgiret ut av rammen før i enden av bakstaget (se bilde under), hvor den går rett inn i strømpen. Jeg har et litt ambivalent forhold til intern wire-føring - det er nok primært for syns skyld - og det ser jo bra ut, men det gjør det ekstremt mye mer kronglete å bytte wire. Jeg har ikke testet på Tarmac'en enda, men det er helt sikkert vanskeligere enn om de hadde vært eksternt, og å bytte wire er en oppgave alle burde gjøre oftere (enn sjeldnere), noe intern wire-føring ikke bidrar til.

Merk wire'en som kommer rett ut i strømpen til bakgiret
Ellers er rammen i så-og-si 100% karbon. Til-og-med festene til hulene på bakstaget og gaffelen, som i tidligere rammer har vært i aluminium, er nå i helkarbon. Men det virker svært solid - så jeg stoler bare på det!

Komponentgruppe: Sram Red
"Nye" Red har heldigvis en forbedret framskifter ifht det jeg var vant til av Sram Red fra før. Det beste jeg kan si så langt om girene etter å ha kjørt med de i ca 700km er at jeg har igrunn ikke merket noe til de. Og kanskje de beste sykkelkomponentene er de du ikke merker noe til - for så langt har gruppen vært 100% problemfri. Som jeg skrev om da jeg testet Venge med Di2 ifjor så ønsket jeg å fortsette med mekaniske girskiftere fordi det er både lettere og ser penere ut (elektronisk løser et "problem" som ikke eksisterer) og jeg har blitt vant til Srams Doubletap-skiftere så jeg ønsket å fortsette med de. Når det er sagt så har jeg aldri merket noe særlig forskjell fra girsystem til girsystem - stadig vekk hører jeg folk si at en eller annen type "skifter så presist" - men, selv på min Giant Hybrid til 2999,- så synes jeg girene skifter "presist". Det funker - period. Og den nye gruppen er veldig lett som er bra. Det er også fortsatt 10-delt, som gjør at jeg kan bruke mine gamle alu-hjul uten å måtte sett på ny kassett. Må riktignok skifte bremseklosser, men det går fort.

En interessent detalj på frontgiret er at Specialized har installert en kjedefører (tror jeg det heter). Det er en liten metallsak som hindrer kjede fra å kunne falle ned på innsiden av drevene. Betryggende, men forsåvidt aldri noe jeg har hatt problem med tidligere - selv med den gamle Sram frontskifteren som alle hatet. Kanskje Sram var lei av alle klagene og nå ønsket å ikke ta noen sjanser? Den veier visstnok ekstremt lite, så sikkert kjekt å ha - kanskje om man kjører brostein eller noe slikt!..

Kjedefører på framgiret
Det er kanskje ikke relatert til Srams gruppe - men, kulelagerne i krankpartiet og hjulnavene er fra det Danske firmaet Ceramicspeed. Disse er hyllet som det råeste man får tak i og gir sikkert en ytterligere placeboeffekt for syklisten. Selv om, såvidt meg bekjent, friksjonsfordelene ved keramiske kulelagre er så ørsmå at de knapt er målbare ifht gode stål-lagre - og når man sammenligner med de kreftene som betyr noe (luft/gravitasjon) så er det uansett ganske ubetydelig. Men, kult er det! (Og dyrt!) Og det er iallefall ikke dårligere enn stål-lagre - så man kan være helt sikker på at man ikke mister unødige kraft grunnet friksjon ifht de andre i feltet!

Ceramicspeed kulelagre

Hjulsett: Roval Rapide CLX40mm
Man trenger kanskje ikke finne opp hjulet på nytt, men sykkelindustrien har iallefall gjort så godt de kan med nettopp dette de siste par årene - for nå finnes det flere high-end alternativer for helkarbon-clinchere (m/ slange) hvorav Specializeds egenproduserte Roval-hjul er en av de. Kort fortalt har hjulene ekstremt lav vekt, er dønn stive, har keramiske kulelagre, og har 40mm profil som er perfekt som et allround sett. I tillegg så ser de kule ut! :)

På Cerveloen så har jeg til tider kjent at bremsen subber litt i bakhjulet når jeg står og spurter så hardt jeg kan - om dette skyldes vridning i rammen eller vridning i hjulsett er jeg usikker på - men det skjer iallefall ikke på Tarmac'en. Det samme kan jeg igrunn si om helheltsfølelsen på sykkelen - det er vanskelig å si om det er rammen eller hjulene. Egentlig burde jeg kanskje testet rammen med et annet hjulsett, men det har jeg ikke rukket. Uansett så virker hjulene veldig robuste og det er nok kombinasjonen av en dønnstiv ramme og stive hjul som gir den solide responsen når man tråkker til.

Roval Rapide CLX 40mm
Det er noen som synes at 40mm er for mye å kjøre med når det er kraftig vind - men, det synes jeg ikke har vært noe problem. Det har blåst ganske kraftig de siste ukene og jeg har bl.a. testet å sykle i 60kmt ned Steinshøgda med 12m/s sidevind - og da merket jeg at det dro godt i hjulene, men ikke noe avskrekkende. Synes 40mm virker som en bra dybde for et allround hjulsett i så måte.

Ellers merker man at Specialized er amerikansk når man leser advarslene som fulgte med - bl.a. stod følgende advarsel i papirene: "Do not use latex inner-tubes with carbon rims. This combination can result in excess heat transfer to the tubes, which can result in injury and/or death." Her ble jeg overasket over at det er mulig å være skadet og død samtidig. Jeg har tidligere trodd at om man først døde, så var man dermed umiddelbart ikke lengre "skadet". Jeg var heller ikke klar over at å bruke latex sykkelslanger sammen med karbonhjul kunne medføre verken skade og/eller død, men det kan det altså! For ordens skyld gjorde jeg litt research og bl.a. fant noen lange forumdiskusjoner hvor flere syklister har meldt om dekk-eksplosjoner med denne kombinasjonen. Pga varmeoverføring fra karbon til latex kan slangene bli såpass varme (ved mye bremsing - f.eks. ned et fjell) at man risikerer at de kan eksplodere. Alltid kjiipt å punktere i 70kmt i en nedoverbakke så jeg får holde meg til Butyl!...

Hele sykkelen!
Sykkelopplevelse / hvordan føles den? Konklusjon av førsteinntrykk!
Som nevnt er den mest fremtredende egenskapen at sykkelen er lett og stiv. Og her merker jeg stor forskjell fra tidligere. Der jeg merker det aller best er når jeg legger så mye kraft i pedalene som mulig - for eksempel i en spurt oppover en slak bakke. Da er det 100% respons - og jeg føler at all kraften jeg putter inn i sykkelen resulterer i fart fremover! En annen situasjon hvor man får glede at stivheten er i høye hastigheter: Myke sykler kan lett få små vibrasjoner og bli litt ustabile - men Tarmac'en er utrolig stabil, som jeg antar også er en funksjon av rammekonstruksjon og gode hjul. Jeg føler meg merkbart tryggere i 70kmt på Tarmac'en enn i 70kmt på Cerveloen.

At sykkelen er lett er naturligvis en fordel i oppoverbakker, men det er forsåvidt ikke her, hvor man sitter og tråkker jevnt, at man merker akkurat dette. Der hvor jeg merker lettheten er når jeg står og trør og kaster sykkelen frem og tilbake under meg - da kjenner man hvor lite den veier og hvor enkelt dette gjøres. Også i krappe svinger så er Tarmac'en helt overlegen. Denne sykkelen er bygd for skarpe serpentiner-svinger - både oppover og nedover!

Her kommer en råtass!
Når det gjelder komfort så har jeg lest at noen opplever Tarmac'n som "mykere" å sykle enn bl.a. Venge. Det er en stund siden jeg testet Venge, men jeg husker godt at den av de tingene som overasket meg med den var hvor behagelig den var å sykle på over små ujevnheter. Med Tarmac'n derimot så kjenner man omtrent hver eneste liten bulk i asfalten. Men med ekstrem stivhet (og harde dekk) så er det kanskje ikke så unaturlig. Dette er en fullblods racersykkel - og det er slik jeg vil ha det. Om man ser etter en kosesykkel til søndagsturer så bør man kanskje heller se etter en ramme med litt mer tilgivelse - og sette på 25mm dekk - minst! ;-)

Summa-summarum så står sykkelen så langt i stil med forventningene om at dette er en av de råeste syklene på markedet - og mange kjøper denne til den veiledende prisen på 67 tusen sier sitt også. Den oser av kvalitet og stil - og leverer varene. Hvorvidt den faktisk vil gi bedre resultater gjenstår å se, men jeg vet at jeg iallefall ikke kan skylde på utstyret lengre! Om feltet sykler fra meg nå er det kun fordi jeg ikke er i god nok form til å henge med!

Jeg kommer til å følge opp dette innlegget igjen senere også da jeg får litt bedre inntrykk om bl.a. vedlikehold og holdbarhet.

Takk til Bab-Racing for svært god support så langt!

8 kommentarer:

 1. - stadig vekk hører jeg folk si at en eller annen type "skifter så presist" - men, selv på min Giant Hybrid til 2999,- så synes jeg girene skifter "presist". Det funker - period.

  venge:
  Det tok litt tid før det ble en vanesak å trykke på riktige knapper for lettere/tyngre på begge sider, men når dette gikk seg til så ble jeg raskt imponert over hvor presist det girer.

  hoho:D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe - godt å se at noen leser innleggene med lupe! :-)

   Nå var vel strengt talt "presist"-kommentaren til Di2 relatert til at jeg var overasket over hvor bra elektrisk skifting fungerer - det var tross alt første gang jeg prøvde det! Når det er sagt så girer det ikke "bedre" enn mekanisk - kanskje bare at man sparer ørlite kraft når man trykker på hendelen - men, man skal være ganske svak for å synes at dette er et problem på mekaniske skiftere.

   Når det sammenligning av mekaniske gir-grupper mot hverandre så står jeg fast på det jeg skriver over - at jeg merker ikke noe særlig forskjell på hvorvidt den ene girer bedre enn den andre - selv fra de rimeliere gruppene til de dyreste. Samme med bremser også forsåvidt - de billig bremser jo akkurat like bra.

   men bra sett - litt klønente skrevet kanskje - tar den! ;)

   Slett
 2. Hei, Specialized S-Works Tarmac SL4 er utvilsomt en flott og spennende racersykkel.

  Har ofte lurt på hvor reellt kvalitetsstempel det utgjør at en sykkel er "profilert" (som Specialized, Pinarello, Cervelo, Trek, Cannondale, ...)
  Store sykkelprodusenter får profflag til å bruke disse, og jeg som amatør skal da tenke at dette må jo være det aller beste.
  Men vet man at de syklene proffene bruker er de samme syklene som er til salgs i butikkene?
  Eller ser profflagene så store fordeler med å bli sponset at de aksepterer at syklene de bruker kanskje ikke er de aller ALLER beste?

  Særlig synes jeg det er interessant å prøve å vurder kvaliteten på ramma, som kanskje har mest å si for hvor mye man får igjen for "tråkket".
  Alle produsenter skryter av stive rammer men svært få oppgir rene tall enda det finnes målemetoder for dette.
  Igjen, er syklene profflagene bruker spesialbygget (eller spesialsortert, som skiløperne jo gjør)?
  Eller er ikke rammestivhet av særlig betydning for å komme først over målstreken i et ritt?

  Jeg er en forholdsvis tung rytter og ved valg av ny sykkel for et par år siden falt valget tilslutt på en Velocite Magnus ramme, et relativt ukjent merke.
  Denne skal være den stiveste ramma å oppdrive på markedet i dag - dog ikke den letteste - sikkert flere hundre gram tyngre enn Specialized Tarmac SL4 ramma.
  Rammestivheten er målt etter tyske EFBe's metode (krank og styrerør), og de profilerte sykkelrammene som også er målt etter denne metoden kommer ikke så høyt opp som Magnus'en.

  SvarSlett
  Svar
  1. Et av de viktigste argumentet for å kjøpe en merkesykkel som Specialized er at man kan være trygg på at det er kvalitet på alle komponentene den er satt opp med - uavhengig om det er Specialized som har produsert alle eller ikke. Specialized går "god for" kvaliteten på hele sykkelen - og risikerer ikke at kjøpere får et dårlig inntrykk ved f.eks. å få problemer med en komponent på sykkelen - helt uavhengig om den ene komponenten er produsert av de eller ikke. Det gir derfor en trygghet å kjøpe en av "hylle-syklene" til Specialized med de komponentvalgene som Specialized har gjort.

   Profflagene som kjører med Specialized sykler ikke med de ferdig-oppsatte syklene til Specialized fordi de har sponsoravtaler også på komponenter som gjør dette vanskelig. F.eks. så har Saxo-Tinkoff sponsoravtaler med Zipp hjul og Prologo sete - og bruker da disse komponentene istedenfor det Specialized-syklene vanligvis kommer med. Så det stemmer som du påpeker at syklene proffene bruker ikke nødvendigvis er helt sammenlignbare.

   Det er uten tvil rammen OG hjulsettet som er de viktigste komponentene. Men også styret, stem, setepinne er viktige komponenter for å få den optimale stivheten og vekten.

   Var innom og leste om Velocite for en liten stund siden da jeg klikket innom kremsykkel.no. Og du har sikkert gjort et godt kjøp der - ser ut som en bra ramme :) Akkurat når det gjelder ramme så tror jeg man kan være ganske trygg på at de holder selv om man er en tung rytter. Tror det er viktigere å passe på hvilket hjulsett man kjøper. Selv kjøpte jeg et ROL-wheels alu sett ifjor (Race SLR - anbefalt ryttervekt på under 110kg) som faktisk er beregnet på tunge ryttere - ganske enkelt fordi jeg ville være 100% sikker på at de tålte dårlig norsk asfalt. De har klart seg bra så langt :-)

   Slett
 3. Kan konfirmere at kjedefangeren er en del av SRAM Red 2012-gruppa. Frontskifteren kan finne på å skifte ned på lilleskiven at kjedet kan havne innenfor, selv med godt justert fremskifter. Dette har primært skjedd meg i lav fart ta kjedet nok er noe slapt, og følgelig ikke skjedd igjen etter jeg fikk justert kjedefører/fangeren. Ha nok noe med "yaw"-frontskifteren å gjøre, har aldri skjedd meg med enkle, men justerte, 105 og Ultegra-skiftere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Note to self: Lese korrektur

   Slett
  2. ok - takk for innspill - så det er ikke Specialized som har satt den på altså - men det er en del av Sram-gruppen. Da høres det iallefall ut som det har noe for seg - basert på dine erfaringer.

   Den veier vel bare noen få gram så kan vel leve med den :)

   Slett
 4. Flott sykkel. ref 58 ramme. Hvor høy er du?

  SvarSlett