mandag 6. mai 2013

Huskeliste for sykkelrittarrangører!

Jeg har tidligere skrevet huskeliste for syklisten som skal delta på sykkelritt. Men, denne gangen snur jeg på det: Fordi mens jeg selv klarer å huske alt jeg skal ha med meg ved å følge huskelisten min så registrerer jeg at svært mange arrangører glemmer en rekke vesentlige elementer som bør være på plass om det skal bli en god opplevelse for deltagerne og bidra til at flere kommer tilbake året etter. Derfor har jeg lagd en liten huskeliste for sykkelrittarrangører! :-)

Merk at dette er ikke en komplett-liste og jeg har ingen erfaring med å arrangere ritt (f.eks. så mangler å innhente tillatelse fra politiet og andre kjedelige ting), men har tatt med de tingene som ofte glemmes og som er viktige for oss som er med! (Viktig for meg iallefall.. kan jo hende noen ikke er enig...)

Legg ut en høydeprofil i forkant av arrangementet.
Det legges nesten alltid ut kart over ruta, men ikke alltid en profil som viser høydekurven. Jeg tror de fleste syklistene ikke bryr seg veldig mye om hvor de sykler - men, alle er opptatt av høydeprofilen. Få en av medlemmene i klubben til å prøvesykle løypa med GPS og legg ut detaljene. Gjerne beskriv de verste bakkene og de siste par kilometerne i ekstra detalj. Om løypa er identisk med fjoråret så kan man alltids bare henvise til Strava/GC e.l. - men, ikke regn med at folk finner disse uten hjelp.

Forøvrig så har mange et alt for stort fokus på hvor løypa skal gå - men dette er ikke veldig viktig - vi er ikke på sightseeing. Kan gjerne være en runde som sykles flere ganger om det gjør det enklere. Det viktigste er at det en noen små bakker her og der, at det er bra kvalitet på asfalten, at det er lite trafikk og få kryss, og at start/mål er på samme sted.


Ha riktig type startnummer.
Enebakk Rundt: Startnummer foran på sykkelen i et landeveisritt? Det ser ikke bra ut - og skal bare ikke skje. Nå var jeg riktignok ikke med på Enebakk Rundt i år - men jeg skal vurdere det til neste år om de får noen skikkelige startnr i tråd med det som seg hør og bør på landeveien! ;-)

Personlig synes jeg man burde ha ett startnummer på ryggen (det må da holde) og ett under sete (det ser man fint fra siden). Se f.eks. bilde under fra veteran-NM i fjor - da brukte man et klistremerke under sete - fiffig. Dette ser profft ut.

Startnr under sete = profft.
Man bør naturligvis velge et timing-system som fungerer og som ikke innebærer at man f.eks. må klistre et digert startnr midt foran på hjelmen (Øyern Rundt 2012) e.l. Personlig så synes jeg den beste løsningen er brikke rundt ankelen (som emit). Litt slit å måtte strips'e en chip på forgaffelen - og om man må bytte sykkel så får man heller ikke registrert noe tid (dette skjedde med undertegnede i Styrkeprøven for en del år siden).

Ha et edruelig nivå på startkontigenten. Alt over 500kr er alt for dyrt.
Man skyter seg selv i foten om man blir for grådig. Samtidig tror jeg at det er områder hvor mange kan spare penger ved å være mer selektiv på kostnadssiden. F.eks. om rittet tar mindre enn 2-3 timer for de aller fleste så ikke bruk penger på mat- og drikkestasjoner - dette får vi heller ordne selv. Det samme gjelder etter rittet - ha et tilbud av mat/drikke, men la deltagerne betale for det meste selv (uttover noen glass saft) istedenfor at dette dekkes av startkontigenten.

I tillegg så tror jeg flere arrangører burde kunne tjene noen kroner på tilleggs-salg  Om man har god stemning i målområdet (ref punkter under) så burde det ikke være noe i veien for å alliere seg med den lokale sportsbutikken og dele fortjenesten på å selge dekkpakker, slanger, sykkeltrøyer, sportsdrikke, mm.

Ha nok toaletter.
Iallefall ha noen toaletter i det hele tatt! Har opplevd å måtte kjøre til nærmeste bensinstasjon for å gå på do. De mindre jobbene kan gutta gjøre i skogen, men man må jo ha et alternativ til de kvinnelige deltagere og også for de større prosjektene. Noe av det verste jeg har opplevd her var faktisk Sentrumsløpet 2012 (10km løp i Oslo Sentrum) - 25 doer på 9000 deltagere! Og her kunne man ikke akkurat gjøre fra seg på Karl Johans gate. Folk løp inn på alle kafeer og hoteller i nærheten - totalt kaos. Selv sneik jeg meg foran dokøen på Klingenberg kino...

Bare rydd de bort før romfolket ser de og slår opp leir.
Del inn startgruppene etter ferdighetsnivå.
Heldigvis er det knapt noen som driver med startordninger med aldersklasser. Eneste som dessverre er noe surr er ritt som har Masterklasser med aldersgrupper OG turgrupper (som Stjernetråkken, Askerrunden, Ceresrittet, m.fl.). Om det ikke er alt for mange deltagere så er det beste å bare starte alle samtidig så deler det seg naturlig opp etter en liten stund. Om det er mange deltagere (200+) så del opp i ferdighetsinndelte startgrupper (som "Gruppe 1", "Gruppe 2", etc). Dette kan gjøres basert på seeding og/eller deltagernes egne preferanser. I etterkant av rittet kan man alltids lage aldersinndelte resultatlister i tillegg til totallistene om man ønsker (og evnt gi de med Master-lisens poeng herifra). Om ikke dette er mulig, pga byråkrati, så tror jeg det er bedre å la Masters seile sin egen sjø og droppe det. Det er da knapt en eneste syklist i Norge som bryr som om poengene i Masters uansett (kanskje med unntak av Skårer SK, to karer i Rye, og en eller annen kar på vestlandet et sted). Problemet med helårslisens eller ikke fikses enkelt ved at de som løser engangslisens starter i siste pulje (tips: løs helårslisens om du skal sykle mere enn 1-2 ritt pr år). Alternativt bare arranger hele løpet som et turritt.

Og for guds skyld ikke begynn å blande lagstarter inn i et fellesstartritt eller omvendt (slik jeg ser TcK tenker på ifm Bagler runden). Det har absolutt ingenting med fellesstart å gjøre eller vise versa. Holdt disse type ritt adskilt, please. Enebakk Rundt får forbli det det er som et "rulleritt" og Øyern Rundt det det er som et "fellesstartritt".

Om man har juniorklasser - så bør man kanskje vurdere egne startgrupper - og også egen pall (se under).

Ha en pall til vinnerne med boblevann og musikk.
Dessverre så går luften ut av mange sykkelritt etter at syklistene har kommet i mål. Stadig vekk etter jeg har kommet i mål kikker jeg litt rundt for å finne ut om det er noe som skjer - og blir ofte skuffet. Det ender opp med at man slår av en prat med en bekjent på parkeringsplassen og kjører hjem. Trist. Om man vil at deltagerne skal komme igjen til neste år så er det i dette øyeblikk at arrangøren har mulighet til å få litt god stemning! Dette gjøres best med en seierspall, musikk, og en speaker! Ha også en matbod med vafler, is, og andre godsaker for å påse at deltagerne får tilbake noen av de kilokaloriene som gikk tapt underveis i rittet.

Dette følger også naturlig fra foregående punkt (inndeling i ferdighetsnivå). Da har man én resultatliste på herre- og damesiden - og man kan hylle de beste 3 med litt applaus mens de spruter boblevann til låten "We are the Champions" på stereo'en. 

Pall med boblevann. FOCC har skjønt det.
Skaff et målseil. Så stort som mulig.
Det burde ikke være lov å arrangere ritt uten å ha et digert målseil. For de som kjemper om seieren så er det ganske håpløst å klare å se en liten strek i bakken på flere hundre meters avstand når du spurter i 50-60kmt+. Og for samtlige deltagere så er målstreken selve symbolet på at man har gjennomført arrangementet og kanskje oppnådd et av sine store mål. Da bør det være litt stas over det! Tror jeg hadde blitt ganske skuffet om jeg hadde kommet i mål på Trondheim-Oslo og oppdaget at det bare var en liten strømledning med noen teip-biter jeg skulle sykle over.... :-/

Dette er bra!
Fotografier og resultatlister ut på nett ASAP.
Å publisere resultatlister raskt er heldigvis noe de fleste klarer ganske bra om dagen. Men, jeg synes alle arrangører bør finne en hobbyfotograf i klubben sin som kan ta bilder et eller annet sted i løypa. Dette er enkelt og bør ikke koste noe som helst. Min erfaring er at det er ekstremt stor interesse blant deltagerne i ritt å se seg selv på et bilde i etterkant! Bør prioriteres høyt.

Ring lokalavisen og få de til å skrive en sak om rittet.
Dette er perfekt lokalavismateriale - men de trenger en dytt i baken for å stille opp og skrive en liten sak om rittet. Samtidig så synes syklister det er gøy å lese om rittene de har vært med på i mediene - selv om man ikke er omtalt i eget navn - så dette er noe som bør prioriteres. Om mulig er det ekstra gøy om man får avisen til å publisere hele resultatlisten på en side. Arrangøren får jo litt gratisreklame for rittet også igjennom dette.

Be til værgudene.
Jeg registrerer at det er alt for få arrangører som gjør dette for stadig vekk må jeg sykle ritt i regn og vind!

......................

Det var det jeg kom på i farten - om det er noe jeg burde tatt med så legg igjen en kommentar:

5 kommentarer:

  1. Her var det mange gode tips som jeg også håper arrangørene kan få med seg. Følte ikke det ble oppfattet som sytete fra min side ihvertfall.
    Bare bra at noen "tar tak" i slike ting ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk - det var bra at det ikke oppfattes slik :)

      Slett
    2. Jeg mista dessverre interessen alt ca 4-5 linjer..
      "Merk at dette er ikke en komplett-liste og jeg har ingen erfaring med å arrangere ritt".

      Urfordringa er jo ikke å hvite hvordan et sykkelritt skal arrangeres. Men å få folk til å stille opp, å bruke av sin fritid, gratis, for at du og andre selvhøytidelige fjotter skal få tråkke på dem om det ikke lever opp til den "Tour de France- fantasi" som du i din selvhøytidlighet trur du er i !!!


      Å enda mer useriøst blir det når en leser "innhente tillatelse fra politiet og andre kjedelige ting"

      Likevel. Noen sykkelvenner har sent med dette "svada". Så jeg leser det. Å jeg tenker, steike du bør ta å få deg en virkelighetssjekk Martin P. Hoff.

      Å en ting til. Guro Eriksen. Hva fan. Bare bra at noen "tar tak" i slike ting? Den dagen Marin P. Hoff arrangerer ritt så jævlig perfekt og smertefritt, DA først kan du si han "tar tak". Idiot!!!

      MVH
      Cato Årnes

      Slett
    3. Cato Årnes,

      Jeg pleier å si til ungene mine at "den som kaller noen en idiot er en idiot selv". Og det er vanskelig å gi deg et konstruktivt svar her når du selv legger deg på en såpass lite konstruktiv linje.

      Når det er sagt så har jeg stor respekt for det arbeidet (ofte gratis) som sykkelklubber legger ned i å arrangere ritt - nå leste du riktignok kanskje ikke så langt? Jeg vet jo litt selv om å gjøre ting gratis - bl.a. arrangerer jeg her på bloggen flere konkurranser (inkluder sykkelquiz og Oslos Klatrekonge) som jeg ikke tjener en krone på, men gjør det kun fordi jeg er interessert i sykling.

      Og uansett om noen jobber gratis så er sykkelritt tross alt en inntektskilde for klubben - og da må det være lov for deltagere å komme med konstruktive innspill til elementer av gjennomføringen - uten å bli æreskjelt på det groveste.

      Merker at interessent for å delta på noe ritt som klubben din, SOCK, arrangerer nok ikke kommer veldig høyt hos meg etter dette. Men antar at jeg ikke hadde vært veldig velkommen uansett.

      Mvh,
      En selvhøytidlig fjott

      Slett
    4. Hei Cato,

      kanskje du burde ha lest mer enn 4-5 linjer, så hadde det kanskje kommet noen flere på rittene dine? :-)

      Jeg syntes at det var mange fine tips her som burde la seg gjennomføre uten veldig mye ekstra jobb eller kostnader. Spesielt synes jeg at å få se løypa på Strava eller Garmin connect før start og at noen tar bilder som de legger ut etterpå er veldig fint å ha, og det bør jo kunna la seg gjennomføre hvis bare noen husker å tenke på det ?

      Slett