tirsdag 14. mai 2013

Hvor er sola?...

Advarsel: Her kommer litt syting og klaging! ;-)

Den siste uken har vært litt tung av flere årsaker og for første gang på en stund har sykkelmotivasjonen fått seg et ørlite skudd for baugen. (Men den kommer raskt tilbake - kanskje allerede i ettermiddag.)

Største utfordring: Været!
Som jeg har skrevet mange ganger tidligere så er kanskje det vanskeligste været å sykle i når det er noen få grader og regn (som her). Det er faktisk mye vanskeligere å holde seg varm i slikt vær enn når det er f.eks. -5 grader og snø (eller -10 for den saks skyld). Det går greit om man kler skikkelig på seg  - og for de som har fulgt bloggen en stund så har jeg skrevet om bekledning både til vinter- og høstsykling en rekke ganger.

På gårsdagens trening, som jeg klarte å time'e perfekt med en liten mini-storm, så opplevde jeg nøyaktig slikt vær: 2 grader, kraftig regn og vind. Og nå er det midten av mai! Hva skjer!? Jeg måtte faktisk avbryte og sykle hjem pga for dårlig hansker - bare for å oppdage at jeg ikke hadde med nøkkel og måtte side i boden og fryse mens jeg ventet på at kona skulle komme hjem. Jeg kjenner at ventetiden på bedre vær begynner å bli lang...

Sykkeltur 13 mai...
De siste par ukene har jeg også syklet litt med Gopro kamera og har et par videoklipp som dokumenterer værforholdene. Her et klipp fra arrangementet Klokkarstua GP (bladet Landevei som tok initiativ til dette). Her også var det ca 2 grader (skrev feil i video'en... sjekket temperaturen på Garmin først senere), kraftig regn og hele 12m/s motvind da vi syklet utover Drammensfjorden - hopp til ca 1:45 i video'en så skjønner dere hva jeg mener. Kanskje ikke så rart at bare 8 stk møtte opp...


Og her et annet klipp fra sykkelturen et par dager senere (til Heggedal for å teste en brattbakke) hvor i tillegg til elendig vær så måtte jeg oppleve å bli nesten kjørt ned av sinte bilister. Jeg hadde på kameraet på bare en av de skumle forbikjøringene - han karen her holdt forsåvidt bra klaring til meg, men bilen som kom i mot måtte ligge på bremsene og styre helt ut i siden. Traileren fra Bring som presset meg halvveis ut i grøfta da den kjørte forbi (vi snakker noen få cm klaring til min venstre skulder - hvorpå han la seg helt ut til hvitstreken før hengeren hadde passert meg) bare noen min. tidligere fikk jeg dessverre ikke på film.To ritt med elendig disponering
Det andre som ikke har vært så bra er at jeg har vært med på to ritt på rad (Spinn Cup3 og Superbagleren) hvor jeg føler at jeg tabbet meg ut ifht planlegging og disponering av løpet. På begge rittene var det et ganske høyt nivå, men jeg følte meg bra på begge og var tilslutt ganske misfornøyd med egen innsats. På Superbagleren så klarte jeg å gjøre generaltabben av å anta at de siste kilometerne var identisk som da jeg syklet der to år tidligere og jeg dro derfor ikke ned til målområdet for å kikke på avslutningen før starten av løpet. Mens feltet nærmet seg mål satt jeg og kikket etter 90-graders svingen til høyre før det siste strekket (trodde jeg) da målseilet dukket opp rett foran oss. "Hæ? Er det mål?" rakk jeg å tenke, før jeg la inn 4-5 tråkk og rullet over. Litt småforbannet på meg selv, særlig når man bruker så mye tid på øvrig planlegging av et slikt ritt, pakket jeg raskt sammen og kjørte hjem igjen. Furten.

For ordens skyld (før neste punkt) så er både Spinn Cup arrangementene og Superbagleren flotte løp svært godt organisert og gjennomført. Jeg trives stort sett svært godt i Vestfold - her kan de sakene sine når det gjelder å arrangere sykkelløp! :-)

Sinte og sure bilister og syklister
Det er mulig at dette må sees i sammenheng med det dårlige været. Men er det ikke mulig å hilse på medsyklister på landeveien da? På Tour de Finans og Maridalen/Sørkedalen på lørdag/søndag er det kanskje upraktisk å hilse på hundrevis av andre, men når man er alene langt ute på landet så er det ganske deprimerende å nikke/vinke til motgående syklister uten å få noe respons... :-/ Her har vi alle et kollektivt ansvar. Jeg kjører også litt motorsykkel og der skjer det nesten aldri at andre motorsyklister ikke hilser. Selv de barskeste gutta løfter hånden. Da synes jeg man burde kunne forvente det også i sykkelverdenen. Når Hells Angels klarer det så burde vel vi også! ;-)

Når det gjelder sinte bilister bare henviser jeg bare til de kilometervis av spaltemeter i media (bare de siste par ukene) som omtaler "konflikten". Et lite tips er å forsøke å unngå å legge treningsturen i områder hvor det er gang- og sykkelstier (som ikke egner seg til landeveissykling - bl.a. fordi er de fulle av barnevogner og bestemødre). Svært ofte opplever jeg farlige forbikjøringer i slike områder - sinte bilister som skal skremme oss litt ettersom vi er så dumme som ikke bruker sykkelstien...

Og ikke bare skal man oppleve hissig medmennesker på landeveien - men så dukker de jammen opp her på min egen blogg! ;-) Nå skal det sies at karen er fra Nordland, så det er mulig at språkbruken her regnes som normal dagligdags konversasjon i Sandnessjøen. Uansett så er er det tydelig at noen tar det svært personlig at jeg lagde en huskeliste for sykkelrittarrangører - som bl.a. Sportslig Ansvarlig i Sandnessjøen Sykkelklubb har gjort:


Sunshine after the rain?
På den tiden det tok å skrive dette innlegget så kjenner jeg at sykkelmotivasjonen er allerede på vei tilbake! Yess! Og gode statistikere vet jo at sannsynligheten for bra vær blir vesentlig høyere etter en periode med dårlig vær (eller?)!... Så nå blir det sikkert sol og sommer til helgen!

La oss kikke på yr.no:

17-mai helgen...
HVA I H?... KA FARSKEN!?...

4 kommentarer:

 1. Sykle der det ikkje er sykkelsti hjelper lite, har blitt spylt en gang, det var på tofelts veg, langt uti gokk, med lite trafikk, og vi var ikkje til hinder overhode for den oppblåste blæren som suste forbi i sin flotte Audi .... Men stort sett er de fleste bilister oppegående og hensynsfulle, men det er de andre som huskes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, godt poeng - de fleste er faktisk ok :)

   Slett
 2. Den kjente jeg svei litt... Jeg tror han har misforstått litt hva vi mente,ja. Jeg merker jeg vil være forsiktig med å uttale meg mer om den saken, men jeg håper folk skjønner at vi setter stor pris på det de frivillige gjør for oss, og at jeg skjønner veldig godt at folk faktisk bruker fritiden sin på slike ting.
  Det var jo på ingen måte ment som kritikk fra min side heller, bare som et slags "ja, jeg skjønner greia"-liksom :)

  Hehe, akkurat den der hilsinga, har jeg faktisk reflektert over en gang eller to jeg óg! Merkelig det der, det virker nesten litt som om de er "for opptatt til å hilse" ;) For ikke å snakke om, når jeg og mannen min og jeg sykler tur. Da er det bare han som får hilsen, eller ett nikk. Ikke meg! Snakk om å være mannsjåvinistisk (for de som ikke skjønte det, så er dette bare en tull altså, så ikke ta det så gravalvorlig dere mannfolk) ;p

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke noe å ta for tungt tror jeg - det er bare slik man snakker i Nord :-) I know! jeg er der ofte, og er vant til det!

   Ja kanskje noen er "for opptatt" eller kanskje "for opptatt med å sykle fort"!? Krever for mye krefter og unødig kaloribruk å nikke eller løfte hånden! ;-)

   Slett