mandag 3. desember 2012

Hvordan holde varmen i -15 på sykkel?

Som jeg skrev i går hadde jeg en finfin tur til Kikut i nydelig vintervær. Det var -12 grader da jeg ankom Kikutstua, men ved Fyllingen (et kuldehøl ikke langt unna) var det merkbart kaldere, tipper rundt -15. Til tross for dette så hadde jeg ingen problemer med kulden og kunne kose meg i finværet. Men, det er veldig fort gjort å ødelegge en slik tur fordi man ikke har forberedt seg godt nok. Nedenfor har jeg ganske enkelt oppsummert nøyaktig hva jeg hadde på meg samt et par andre tips.

Da jeg kom hjem la jeg alt jeg hadde på meg på gulvet og tok et bilde av det...Her er listen fra topp til tå (bokstavlig talt) med noen kommentarer.

- Hjelm
- Balaklava
- Solbriller
- Buff i halsen
- Tynn undertrøye. Superundertøy: Noe syntetiske greier, men holder varmen ok. Burde kanskje vært ull.
- BOC sykkeltrøye. Grunnen til jeg har denne på under jakke er fordi jeg trenger baklommene. Putter bl.a. vannflaske i baklomma her (under jakka) for at vannet ikke skal fryse.
- Pearl Izumi jakke. Er vel egentlig en "høst-jakke", men her bygger jeg så mange lag at denne funker fint. Den er også "reversible" - slik at om man ønsker å være mere synlig er den gul på innsiden og man bare vrenger den. Kjekt i trafikken, men ikke et problem i marka.
- Castelli vest utpå. Denne er en tykk variant - og igjen veldig praktisk å ha en svær baklomme - her har jeg feks kamera og matpakke oppi.
- Tynn underbukse, lang. Samme stoff som på overkroppen.
- Vaude vintersykkelbukse. En skikkelig "billig" sykkelbukse jeg plukket opp på XXL da jeg ruslet forbi en dag - fungerer helt supert. Egentlig ganske greit å ikke ha en av de aller tykkeste, for man kan heller regulere med lang under, under!
- Ullsokker.
- Gaerne vintersykkelsko (MTB type).
- Elektriske varmesåler i skoene. Ganske enkelt helt essensielt i ekstremt kaldt vær
- Goretex skoovertrekk.
- Swix Storm Skihanske. Dette er en hanske beregnet til slalomkjøring som jeg plukket opp på salg for 199,- (!) for et par uker siden. Min erfaring med hansker som er lagd for sykkel til "vinterbruk" er at de kanskje fungerer i et par minus, men i skikkelig kaldt vær er de stort sett helt verdiløse (sannsynligvis fordi de er såpass tynne - man trenger mere tykkelse/isolasjon). Slalomhanske er det ingen problem å sykle med, og denne her er helt super! Det nippet litt i fingrene i nedoverbakke, men holdt varmen akkurat. Jeg hadde med meg som ekstra trygghet et sett med Norrøna overtreksvotter (ekspedisjonsvariant) på baklomma. Om det hadde blitt for kaldt med bare disse hanskene kunne jeg da ha trukket overtrekkene over hanskene.

Dette fungerer!
 Med alt utstyret på så ser man akkurat passe gal ut:

Smil da!
Her et par helt tilfeldige, og langt fra utfyllende, tips i slikt kaldt vær:

- Legg flaskene på baklomma under jakka. Da har man lunken kroppsoppvarmet vann når man blir tørst, og ikke en isblokk omgitt av en plastflaske.
- Sadeltaske med ekstra slange og patroner er lurt. Man har nok av utstyr på baklomma nå (inkl flasker..).
- Ikke stopp på en stue og slapp av en halvtime med mindre du har med tørt skift i en sekk. Når det er skikkelig kaldt så er det ekstremt vanskelig å få opp varmen når man starter med vått/svett tøy etter en slik pause. Det hjelper heller ikke at mange hytter er på topper og man starter med en utforkjøring.
- Om mulig så ikke ta sykkelen innendørs imellom sykkeltreninger. Da blir mange bevegelige deler fuktige når is/snø smelter (og kondens) og man risikerer ising og problemer med funksjonalitet når man drar ut på trening igjen om den ikke har tørket 100%. Min er ute i boden. Tror forresten at man ikke trenger å være særlig bekymret for sykkeltyveri når det er -15 grader ute...
- Er det kaldere enn -15 bør man ikke trene for hardt med mindre man har et munnstykke man puster igjennom. Man risikerer kuldeastma. Det er nok ikke bra for lungene.
- Om du er usikker på om du har kledd deg nok så ta en sekk på ryggen med ekstra klær. Tenk spesielt godt igjennom hender, føtter og hodet. Dette er ikke bare for komfort, men også for din egen sikkerhet. Å være ute i marka på egenhånd når det er skikkelig kaldt er ikke helt ufarlig om man begynner å fryse. En liten historie tilslutt i denne forbindelse om en tur jeg hadde hvor jeg ikke var godt nok forberedt på kulden:

For tre år siden, på en av vinterens kaldeste dager (rundt -20), dro jeg på langrennsski t/r Løvlia fra Skansebakken på kvelden etter jobb og på nedkjøringen tilbake til Skansebakken ble jeg skikkelig nedkjølt. Klokken var nesten 23 da jeg ankom bilen og jeg hadde ikke sett noen andre den siste timen. Da jeg tok av hanskene for å åpne opp bildøren så oppdaget jeg at jeg ikke klarte å bøye fingrene. De var ganske enkelt nesten helt ubrukelige. Og etter å ha famlet med nøklene uten å klare å åpne bilen i flere minutt så var jeg helt på nippet til å begynne å jogge bortover mot den nærmeste gården. Men i siste liten, og delvis med hjelp av munnen, så fikk jeg opp bilen og skrudd på tenningen. Hakket tenner hele veien hjem og stod i dusjen (ikke særlig behagelig i starten) i sikkert en halvtime. De nærmeste dagene hadde jeg en nummenhet i hendene i flere dager (kjentes omtrent ut som brannsår) og siden den gang så blir jeg lettere kald på hendene - som visstnok skyldes at en del av nervene i fingrene har blitt ødelagt...

5 kommentarer:

 1. Takk for flott oversikt. Har prøvd meg ut flere ganger om vinteren i minusgrader, men ender stort sett med å bli kald.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt ekstra utfordrende på sykkel (enn feks langrennsski). Forøvrig (som jeg ikke nevnte i innlegget) så må man også ta hensyn til hvilken intensitet man planlegger. Skal man ha en rolig langtur så krever dette naturligvis mere klær enn om man skal ha en kort hardtur.

   Slett
 2. Lurte på om du har testet elektriske såler i landeveisko? Med overtrekk blir det vel ganske behagelig?

  SvarSlett
  Svar
  1. joda - det har jeg testet mange ganger - fungerer helt fint. Det er bare å ta ut innersålen i skoen som er der fra før og sette inn den elektriske. Bruker det nå på høsten og på våren før jeg går helt over til vintersykkelen (der har jeg vintersykkelsko som jeg putter de elektriske sålene i). Anbefales :)

   Slett
  2. Høres ut som ett bra tips! Nye Castelli overtrekk er på plass så neste blir varmesåler i landeveiskoene. Fortsett med bloggingen! Veldig morsom lesing :)

   Slett