onsdag 26. september 2012

Test av Specialized sykkel med Ultegra Di2

Til neste sykkelsesong skal jeg ha ny sykkel! I den forbindelse fikk jeg i dag låne en testsykkel fra BAB Racing på Grünerløkka (en veldig tøff sykkelbutikk med hyggelige ansatte) og fikk ta en bra treningsøkt rundt Oslo på den.

Sykkelen jeg testet var en Specialized Venge Pro 2012-modell med Ultegra Di2 (elektriske) gir.
Utstilt på Grefsenkollen!
Rammen på denne sykkelen er den samme rammen som Mark Cavendish vant VM i 2011 på (Specializeds aerodynamiske "Venge" ramme), men denne sykkelen er hakket under toppserien S-Works og kommer derfor med den "nest-beste" Ultegra Di2 gruppen.

Aero-rammer har vært et satsingsområde for de større sykkelprodusentene de siste par årene - med for eksempel Cervelo S3 rammen, Felt AR1, og nye Trek Madone 7. Den største ulempen disse rammene har er at de veier mere enn all-round rammene (som f.eks. Specialized sin egen "Tarmac" ramme), men her scorer Venge rammen bra - den veier mindre enn feks aerorammene til både Cervelo og Felt. I tillegg så ser jeg på rammetester at Venge også scorer bra på både aerodynamikk og stivhet - så om man først skal ha en aero-ramme så ser det ut som Venge er en av de aller beste. Men, trenger jeg en aero-ramme?... Svaret er sannsynligvis nei - det har fordeler når man spurter i høy hastighet og når man ligger alene i brudd - men primært er dette viktig for triathalon-syklister som setter på en tempobøyle. For fellesstartritt så blir fordelen minimal, om noen. Et annet problem er at om man først kjøper en aerodynamisk ramme så bør man også passe på at man har en svært aerodynamisk sittestilling - om ikke, så blir aerofordelen pga rammen såpass marginal at hele poenget blir borte. Jeg er veldig keen på Specialized og alternativet Tarmac-rammen skal være både lettere og stivere - så det er mulig det er denne rammen jeg skal peile meg inn på. Vi får se.

Da vi syklet fra butikken på Grünerløkka la jeg raskt merke til at sykkelen virket veldig stiv i forhold til min (gamle) Cervelo S2. Dette skyldes nok like mye de 45mm karbon Roval hjulene (Specialized sine egne) som rammen - men, uansett en skikkelig godfølelse når jeg reiste meg og tråkket til - fantastisk respons og akselerasjon pga stivheten. I tillegg så var den merkbart mere behagelig enn Cervelo'n å sykle over ujevnheter i asfalten. Antar at dette skyldes rammekonstruksjon - det var iallefall en relativt behagelig opplevelse å krongle seg oppover til Storo over diverse trikkeskinner, fortauer, og hull i asalten.

Sykkelen var veldig retningsstabil og ingen problem å slippe styret. Faktisk så virket den nesten litt "tung" å svinge med iallefall iforhold til Cervelo'en. Igjen virker det som dette er en sykkel som er satt sammen for å kjøre med stor hastighet med og ikke små krappe svinger i sakte fart. At den er aerodynamisk betviler jeg igrunn ikke, men slike forskjeller tror jeg ikke man klarer å kjenne på veien - det må måles i vindtunnel tror jeg. Det virket iallefall som om den rullet veldig bra og raskt! :-)


Elektriske girskiftere

Og så var det de elektriske girskifterne da... dette har jeg kun testet i ca 5-min på en annen sykkel før (i 2010 - faktisk på Edvald BHs temposykkel) og dette var derfor svært nytt for meg. Jeg har vært nysgjerrig på dette lenge og hørt mye godt om det så jeg var veldig spent på å få prøve dette skikkelig.

Det jeg ikke likte:

Det aller første jeg la merke til var at man ikke får noen "tilbakemelding" fra knappene - det er ingen klikkelyd eller følelse slik at man vet at man har trykket hardt nok. I tillegg så skifter girene såpass stille at den eneste måten å vite at man faktisk har skiftet gir er enten at man kjenner det på tråkket eller ved å kikke ned på bakskifteren. Mulig at dette er noe man blir vant til, men dette likte jeg iallefall ikke - særlig når man girer ned i forkant av en skarp sving (og ikke kjenner giringen i tråkket) - da var jeg svært usikker på om jeg var i riktig gir når jeg kom ut av svingen og var klar til å akselere igjen. Jeg er vant til at når man f.eks. skifter til et lettere bakgir så kjenner man "klikk'et" på fingeren. Denne kontakten med girene er helt borte på elektronisk skifting.

Det andre er utseende på både frontskifteren og batteriet. Pga motoren på skifteren så er den klumpete - og batteriet er stort og må naturligvis henge fast på rammen. Dette gjør også at de elektroniske girgruppene veier litt mere enn de mekaniske.

Klumpete-look
Det tredje jeg ikke likte var mistanken om at batteriet går tomt - selv om det sies at de varer ekstremt lenge. Det finnes en batteri-indikator som jeg ikke forstod noe av - så for sikkerhets-skyld fikk jeg med et ekstra batteri på lomma. Litt usikker på om jeg har lyst til å ha enda en ting i hjemmet som jeg må lade opp... nå på høsten har jeg allerede en rekke ting jeg skal lade opp når jeg skal på sykkeltur (mobil, sålevarmere, lysbatteri) og vet ikke om jeg orker enda en lader...

Det positive med Di2:

Det tok litt tid før det ble en vanesak å trykke på riktige knapper for lettere/tyngre på begge sider, men når dette gikk seg til så ble jeg raskt imponert over hvor presist det girer. Kanskje særlig ble jeg overasket over frontskiftingen som er både svært rask og lydløs - dette var noe annet enn min gamle SRAM Red frontskifter som lager noen forferdelige smell og som alltid har vært vanskelig å få stilt inn riktig (den nye Red serien skal riktignok ha en mye bedre frontskifter)!

En liten strøm-wire til bakgiret
Å skifte mange gir om gangen var heller ikke et problem - det er bare å trykke flere ganger raskt etter hverandre og bakskifteren går raskt ned til de letteste girene.

Funksjonaliteten på girene var dermed helt upåklagelige og imponerende bra! I tillegg så sies det at elektriske girskiftere skal være nærmest vedlikeholdsfrie. Bare i år har jeg skiftet bak-wire/strømpe på Cervelo'en to ganger for å bedre funksjonaliteten, og dette er et arbeid jeg gjerne kunne vært foruten!

Oppsummering

Det var morsomt å teste en såpass stiv, og behagelig, sykkel med smertefri elektronisk skifting. Det har faktisk skjedd en del de siste par årene på sykkelfronten for det er merkbare forbedringer til min Cervelo som snart er 3 år gammel. Rammen og hjulene skal jeg definitivt vurdere til neste år - men elektronisk girskifting tror jeg ikke jeg kommer til å gå for - jeg liker ganske enkelt kontakten man har med girskifteren igjennom hånden og jeg vil ikke ha enda en ting å lade opp. Men, dette er smak-og-behag - og denne sykkelen satt opp slik jeg testet den er uten tvil en fantastisk bra sykkel som kan trygt anbefales selv om jeg tror jeg skal se nærmere på Tarmac med mekanisk girgruppe for min egen del.

11 kommentarer:

 1. Det glemte jeg å nevne, men listeprisen på denne sykkelen er ca 49 tusen.

  SvarSlett
 2. Prøv en sykkel med Campa EPS - der får du fysisk respons i skifterene (inkl. lyd) og enda smoothere giring. I tillegg flytter du kjedet opp/ned hele kassetten (eller akkurat så langt du ønsker) ved å holde skifteren inne. I år har jeg 10000 km med EPS uten å ha gjort en eneste justering, uten å ha bomgiret en eneste gang - og uten å ha gjort noe som helst vedlikehold utenom 2 ladinger á 2 timer. Jeg kommer aldri, aldri, aldri til å gå tilbake til en makanisk gruppe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ser veldig bra ut og hadde vært artig å teste for å sammenligne med Shimano. Om jeg får muligheten så prøver jeg det. Takk for tipset :)

   Slett
  2. Uten å være sikker, men er ikke Campa EPS gruppen et hav dyrere enn Di2 gruppen?

   Slett
 3. Ville ikke bekymret meg for mye for ladingen. Har selv Tarmac SL4 med Di2 (fra BAB) og har ladet to (2) ganger i løpet av sesongen. Tarmac modellen er forresten en veldig bra sykkel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er klar over at det bare trengs å lades noen få ganger iløpet av en sesong. Det er vel mere det at det må gjøres i det hele tatt jeg ikke er komf med. Dette er uansett bare en av grunnene til at jeg tror jeg kommer til å holde meg til mekaniske girskiftere. For min del er det ganske enkelt slik at fordelene med Di2 ikke er nok til å veie opp for ulempene (tyngre, uestetisk, dyrere, responen fra skifteren, nødvendigheten av å lade). Men, dette er helt subjektivt og det er en smak-og-behag sak.

   Slett
  2. Hei Martin,

   Først og fremst, gratulere sykt mye med innsatsen opp Tryvann. Jeg lover å gjøre et forsøk i 2013. Leste artikkelen på skiaktiv. Du ba om det sel.

   Men til sak, du testet faktisk min sykkel, jeg kjører nettopp denne sykkelen, med Dura Ace DI2. Jeg har bare hatt Specialized sykler, tidligere en SL2 og sverget til den nye venge modellen, da jeg fokusert endel på de litt lengre rittene som T-O.

   Hva gjelder kjørefølelsen og din argumenter vedrørende dette er jeg nok helt enig med deg når det kommer til den totale effekten, men tross alt sykkelparken i et hvilket som helst norsk turritt er rett og slett massivt overinvestert uansett. For min del synes jeg sykkelen og rammen gir god komfort og innbyr til fart, og ikke minst viktig man sitter godt i time etter time i en god aerodynamisk posisjon uten å få ubehag. Forøvrig er jeg nok ganske sikker på at en venge er det rette valget om man skal sykle de lange rittene, men hadde nok valgt en tarmac selv om jeg fokuserer fellestarter i Veteran cup e.l.

   Hva gjelder din bekymring av batteri og elektronikk i Gir systemene, kan jeg forsikre deg om at jeg overhode ikke har hatt noe problemer med dette. Jeg har i tillegg kjørt ut batteriet i fjor vinter på rullen for å sjekke hvor lenge det varte og de holdt helt i henhold til hva shimano oppgir ca 1600 km. leste forøvrig en test av dette her:

   http://www.cyclingnews.com/features/closer-look-shimano-dura-ace-di2-transmission

   Det er forøvrig også en funksjon på gir systemet som automatisk stiller inn giret slik at kjede og kasset er helt på linje. Glimrende funksjon som er utrolig lett å operere. Sjekk ut Youtube, for intstruksjonsvideoer, du trykker rett og slett bare på en liten knapp. Genialt rett og slett.

   Kort oppsummert, bra sykkel Specialized leverer samt Di2 et trygt valg.

   Slett
  3. Hei Kenneth - takk for fin kommentar. Ja du har selvfølgelig rett - Specialized med Di2 er en super sykkel og et trygt valg! Dette går på marginale forskjeller og smak-og-behag hva man velger for seg selv - og ikke minst hva slags sykling man primært driver med. Det kan sikkert være et godt valg med aerodynamisk ramme om man fokuserer på Styrkeprøven e.l. - der bør man kneppe inn alle de sekundene man kan på aerodynamikk. Og jeg hadde heller ikke hatt noe stort problem med å kjøre med elektriske skiftere pga batterilevetid - det er en helhetsvurdering hvor dette er en av faktorene. Vi får se hva det blir til - men, for min egen del synes jeg kanskje Tarmac rammen med mekanisk girgruppe er mest interessent om det blir Specialized.

   Vi sees! Lykke til med treningen ila høst og vinteren - så sees vi på sykkelsetet igjen til våren! :-)

   Slett
 4. Er vel mange som er skeptiske til Di2, men jeg tror ikke folk vet hvor utbredt det faktisk allerede er. Det er nok kommet for å bli: I fjorårets TdF satt det Di2 på sykkelem til vinneren av gul trøye, polka og grønn trøye, og 12 seire ble tatt med Di2 på sykkelen (I TILLEGG TIL Campa's EPS 115 som også tok flere seire).

  Wiggins har sykla på Di2 i TdF siden 2009, også i år, og igjen var Di2 med på å ta med alle trøyene hjem, pluss en haug med etappeseire.

  Team Sky har vært med på testing av Di2 siden laget ble starta (Wiggo brukte det også i Garmin), men sykla fortsatt på 10-girs versjonen i TdF 2012, selv om 2013-utgaven med 11 gir akkurat var lansert. Den blir nok brukt neste år.

  Virker som gutta på ProTour ikke er så opptatt av "tyngre, uestetisk, dyrere, responen fra skifteren, nødvendigheten av å lade".

  Som en kuriositet: Wiggo sykla med Di2 på en 36-tanns bakskive på en av etappene. Da måtte det en ekstra hack til...
  http://bicycling.com/blogs/thisjustin/2012/07/16/tour-tech-wiggos-di2-derailleur-hack/


  SvarSlett
  Svar
  1. At gutta som er sponset av Shimano og Campa sykler på dette er jo ikke akkurat overaskende ettersom dette er det STORE satsingsområdet for de. Akkurat som de som er sponset at Sram ikke sykler med eletrisk - uten at de sykler sakterer av den grunn.

   Dette bunner ut til smak og behag og personlige preferanser tror nå jeg! :-)

   Slett
 5. http://www.cervelo.com/en/engineering/thinking-and-processes/weight-vs-aero.html

  Virker som aero er veien å gå uansett ;)

  Lars W. Hansen

  SvarSlett