fredag 14. september 2012

Oslos mest idiotiske sykkel-løsning?

Som vi vet fra bloggen til Olav Torvund, som står fremst på barrikadene i kampen for bedre sykkelveier i Oslo, så er det stor konkurranse om hva som er den aller mest idiotiske trafikkløsningen for syklister i Oslo ettersom eksemplene på farlige trafikkfeller for syklister er utallige! Det er én slik trafikkfelle jeg (og svært mange andre syklister) passerer ganske ofte, og som jeg vil presentere som mitt bidrag til en eventuell kåring av den mest idiotiske sykkel-løsningen i byen:

Sykkelbroen over Lysaker (heter "Frank Sætrang broen") ble åpnet i 2010 av Jens Stoltenberg - og kostet ca 40 millioner å bygge. En litt spesiell sak med denne broen er at den er kun for syklister - de som spaserer/løper skal gå ned trappen til høyre.

Syklister til venstre! Gående til høyre!
På vei nedover broen så får man naturligvis bra fart og aner fred og ingen fare - jammen er det deilig å sykle til jobb tenker man her!
Wheeee - her får vi god fart på vei ned! :-)
Dessverre så sprekker illusjonen om at man sykler på en trygg sykkelvei når man kommer til enden av broen. Først kommer det noen "fartsdempere" (svært uegnet for landeveishjul som tidligere påpekt). Deretter kommer "den idiotiske sykkel-løsningen"/ trafikkfellen: Man må krysse Frantzebråtveien som er en svært trafikert vei, og der er det satt opp en fotgjengerovergang...

En fotgjenger overgang til syklistene på vei til jobb.
... en fotgjengerovergang!!! Minner om at denne broen ikke er for gående, men kun for syklister!...

Det fremstår som en merkelig beslutning om at man ikke forlenget broen når den ble bygd også over Frantzebråtveien - det er mulig man synes at 40 millioner var allerede så mye penger at nå fikk det holde, men da er det verdt å minne om at 40 millioner er som en dråpe i havet å regne når man sammenligner resursbruken på bilveiene i samme område. Realiteten er ganske enkelt at det er ingen som bremser ned til full stopp for så å gå av og trille sykkelen over denne fotgjengerovergangen (som muligens er tanken?), og resultatet er at det er mange som forsøker å time'e kryssing av veien mellom bilene.

Her har man skapt, etter min mening, en av de aller farligste løsningene for syklister som jeg kjenner til i Oslo området. Man trenger ikke observere denne overgangen veldig lenge før man ser farlige situasjoner, og senest i går da jeg kom joggende forbi her så var det flere close-calls mellom bil og sykkel. Jeg vet ikke om det har vært alvorlige ulykker her - men, om det ikke har skjedd allerede (det regner jeg nesten med) så er det garantert at det vil skje, nettopp fordi både syklistene på vei ned broen og bilene på veien holder høy hastighet.

Jens Stoltenberg sa i intervjuet ved åpningen at det er "en veldig flott bro" og at "dette vil vi ha mye mye mer av". Ja det vil vi jo selvfølgelig - og ikke minst vil vi at Jens Stoltenberg begynner å levere på sine løfter om bedre forhold for syklister, som han vel har lovet i minst ti år nå uten at har skjedd noen merkbare endringer. Men, man kan ikke bare tenke 100 meter om gangen og for eksempel bygge en sykkelbro som skaper et enda større problem i enden. Her trengs det en helhetlig tilnærming som har vært fraværende i byggingen av denne broen.

15 kommentarer:

 1. Fett!

  Hadde jo holdt med vikepliktskilt i sykkelbanen, men om man spretter av sykkelen så må bilene vike i stedet. Vet hva som er best for dere, vikende bilister eller vikende syklister?

  SvarSlett
  Svar
  1. En hovedsykkelvei som er såpass trafikkert (sannsynligvis en av de mest brukte i Norge) burde jo naturligvis aldri ha blitt lagt rett over en trafikkert vei. Her burde det vært en undergang eller bro.

   Om man tar diskusjonen om hva som er en ok midlertidige løsning så synes nå jeg at det burde vært lys der som stod på grønt for syklistene (det er tross alt flere i rush'en som sykler her enn kjører bil) og som skiftet over til grønt for bilistene ved sensor.

   Slett
 2. Det sies at grunnen til at løsningen ble som den ble er budsjetter.

  Gang- og sykkelveier er kommunale ansvar. I det broen krysser Lysakerelva er du plutselig i Oslo, og Oslo kommune ville ikke bruke penger på utbedringer på sin side.

  Når du først nevner dette strekket kan du jo også skrive om hvor meningsløst de har laget det over selve Lysaker-lokket. Den løsningen med en humpete sykkelvei i midten er latterlig. "Alle" bruker jo veien (gjerne feil vei i enveiskjøringen) uansett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - ser problematikken med kommunegrensen. Krysset som er trafikkfellen jeg reagerer mest på er på Oslo-siden, derav overskriften "Oslos mest idiotiske sykkel-løsning". Broen burde selvfølgelig også ha krysset Frantzebråtveien - og det er jo da synd at det er såpass dårlig kommunikasjon mellom kommunene at man ikke klarer å koordinere et slikt prosjekt.

   Vurderte faktisk å skrive om løsningen på toppen - jeg er helt enige med deg om at den er helt bak mål. For det første er det ingen som forstår hvordan det er meningen at man skal sykle - og for det andre det ikke akkurat godt tilrettelagt om man følger stien på midten... vanligvis står det noen folk som "er på jobb" og røyker midt i sykkelstien. Men jeg opplever den ikke som (alt) for trafikkfarlig og skrev derfor bare om broen og kryseet i Frantzebråtveien. Men som sagt helt enig med deg! :)

   Slett
 3. Strekningen mellom Storebrand og Gjensidige er utvilsomt en av de verste pendlersyklister må gjennom; den syke rundkjøringen før Lysakerlokket, så forbi lokket, og til slutt ned den broen du skriver om. Vi får invitere med samferdselsminister Marit Arnstad til våren til inspeksjon og eventuell kommentar. :)

  SvarSlett
 4. Hva pleier dere å gjøre når dere kommer fra byen over Lysakerlokket og skal videre vest?
  Kjørte gjennom rundkjøringen i dag, skulle ta av opp den lille bakken og inn igjen på sykkelstien, holdt på å bli kjørt ned av en BMW eller Audi. Tror jeg skal gå over fotgjengerfeltet i morgen?

  /Geir

  SvarSlett
  Svar
  1. Man holder seg på veien som går på nordsiden av E18 som heter Professor Kohts vei, som etterhvert blir hetende Markalleen. Når man kommer til rundkjøringen på Lysaker-lokket er det en sykkel&gangsti som går opp på venstre side og over veien - men, 95% av syklistene her holder seg bare på veien og sykler ned forbi Storebrand bygningen. Jeg forsøkte å lage et lite kart til deg på hvordan man sykler fra Lysaker til Høvik (ble noe krøll - Google ville ikke at man skulle holde seg på Professor Kohts vei hele tiden, men det skal man altså). https://maps.google.com/maps?saddr=E18&daddr=59.91255,10.63415+to:59.91233,10.63343+to:59.91117,10.62532+to:59.908652,10.61792+to:59.90764,10.616194+to:59.906639,10.609977+to:59.9032668,10.5925682+to:Sandviksveien%2FFv157&hl=en&ll=59.902756,10.609703&spn=0.041965,0.132093&sll=59.909438,10.622191&sspn=0.010489,0.033023&geocode=FfMwkgMdl0WiAA%3BFWYxkgMdpkOiACnrD1hS-mxBRjGS1gIoh8PuLA%3BFYowkgMd1kCiACn1tCdU-mxBRjG9jMusU3nHdw%3BFQIskgMdKCGiAClfTP-A72xBRjFvh_Z3yZ64lA%3BFSwikgMdQASiACn10Wcs72xBRjFij3eq-yBYvA%3BFTgekgMdgv2hAClNswkw6WxBRjEyrg7BtLpkbQ%3BFU8akgMdOeWhACkj8nCN6WxBRjEYnokSVReT9Q%3BFSINkgMdOKGhACnxIwQLx2xBRjHy720eeepQcw%3BFfr8kQMdZmuhAA&t=h&dirflg=w&mra=mrv&via=1,2,3,4,5,6,7&z=14

   Slett
  2. Her er linken til Google Maps på en litt "penere" måte:...

   Google Map

   Slett
 5. Hei, takk for raskt svar! Burde ha sagt at jeg skal til Fornebu (trodde dere som skulle lenger, uansett syklet via punkt B).

  Ser ut for meg som jeg har de alternativene jeg har farvelagt her:
  https://docs.google.com/document/pub?id=1ZZAInLiwgLjgDfx1leesIplSSKKHlgnxSCNxl-jt_ns

  Kan forsåvidt sykle igjennom parkeringshuset, og så ta enten gult eller rødt alternativ derfra.

  Mvh
  Geir

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah ok :-) Jeg tror det greieste er å sykle langs den grønne stripen på bildet ditt (liksom på "baksiden"). En ok liten sykkel/gangsti som går der!

   Slett
  2. Ja, jeg tror det blir mitt valg også, kommer i alle fall til å droppe å sykle gjennom den store rundkjøringen - det holdt på å koste meg livet i dag.

   Legger ved et nytt kart, det som skjer før A og etter B er ganske rett frem hvis man skal fra sentrum og til Fornebu:

   https://docs.google.com/document/pub?id=1Rt_TkEOOobo3ak7pRr_BYqUNJ7JplyuIeSEFWW5mPnA

   Slett
  3. Liker bildene dine! ;) Ja, det er nok den beste veien å sykle forbi her på. Som du sier så er det litt knot med mye forgjengere (gamle damer, barnevogner, bikkjer etc) ettersom man må opp på fortauet v/ rundkjøringen - men, det er vel den minst verste veien å sykle forbi Lysaker-lokket på vei ut til Fornebu!

   Slett
  4. Har tenkt en stund på at jeg bør legge ut den ruten jeg faktisk sykler nå, det er ikke den raskeste, men jeg ønsker først og fremst minst mulig konflikt med fotgjengere og bilister:
   https://docs.google.com/file/d/0B2hTnINwwrLQWDRiTGRtN252RFU/edit?usp=sharing

   Slett
  5. Har merket ut et punkt hvor man bør være litt forsiktig, for å ikke ødelegge bakdekket har jeg begynt å gå av sykkelen i retning sentrum.

   Slett
  6. Ja - det er nok den tryggeste ruta ettersom man slipper å sykle ut i rundkjøringen på toppen av lokket. Det er en ganske farlig rundkjøring for syklister å krysse over i rush'en med to-felts og mange utålmodige bilister som hverken ser deg eller bryr seg.

   Slett