torsdag 6. mars 2014

Pre-race rapport fra Cape Town

På Søndag går rittet Cape Argus av stabelen og jeg har vært i Cape Town i noen dager nå og bl.a. fått syklet en del i den siste delen av løypa i tillegg til å vært på en rolig sightseeing tur i Franschoek, og ellers bare vært turist og surret rundt.

Jeg har vært i Sør Afrika flere ganger før, senest i fjor høst, og også gått på skole i Durban i en kort periode i barndommen (8 år gammel i 1981). Og siden min venn Eivind flyttet til Johannesburg for et par år siden (for godt ser det ut som) - så jeg kommer nok til å besøke landet regelmessig også fremover. Å reise til Sør Afrika fra Norge er overraskende lettvint til tross for hvor langt det er. Grunnen til det er at det ikke er noe tidsforskjell (dvs. nå som vi har vinterstid hjemme så er det +1 time) og man flyr over natten. Man flyr fra Norge på sen-ettermiddag/kveld og lander i Cape Town på formiddagen dagen etterpå - dermed mister man ikke en hel dag på å reise, og man slipper jet-lag!'

Jeg kom frem til Cape Town på tirsdag formiddag og var her alene før Eivind kom ned fra Johannesburg på onsdag kveld. Så på tirsdag og onsdag dro jeg ut på egen hånd for å testsykle siste delen av Cape Argus løypa. Eivind har via hans lokale kontakter også ordnet en flott leilighet i et område som heter Clifton med panoramautsikt. Ganske spektakulær balkong på sikkert hundre kvadratmeter med flere sitteområder og jacuzzi... Rett og slett en luksusleilighet. Tarmac'en har god plass! :)

Grei utsikt fra balkongen

Veien som går nedenfor balkongen er også hvor sykkelrittet på søndag kommer til å forbipassere. Alle veiene i Cape Argus er avsperret for biltrafikk denne dagen, og arrangørene tauer visstnok bort samtlige biler som står parkert og ikke har blitt flyttet innen midnatt på lørdag. Faktisk er flere av veiene som sperres av viktige tranportårer, så det er ikke enkelt å være bilist i Cape Town mens rittet pågår.

Varselskilt om Cape Argus er på plass

Tirsdag og onsdag: Prøvesykle deler av Cape Argus løypa
På tirsdag etter at jeg hadde kommet inn fra flyplassen og fått skrudd sammen sykkelen dro jeg umiddelbart ut og syklet sydover fra Cape Town. Etter å ha vintersyklet i Norge i flere måneder i snø, slaps og regn i tunge vinterklær så var det en sinnsykt deilig følelse å sette seg på landeveissykkelen i sommerklær - for ikke å snakke om været og omgivelsene!... 26 grader og full sol. Rett og slett fantastisk å være tilbake på sykkelen i sommervær!

Akkurat passert Houts Bay
I rittet Cape Argus er det tre bakker av betydning. En etter ca 50km (Smitswinkel) - så kommer de to siste ikke lenge etter hverandre mot slutten av rittet. Begge disse to fikk jeg prøvesyklet på tirsdag. Den første (Chapman's Peak) er den flotteste av de og går langs kysten med deler av veien hugget inn i fjellsiden ( se bilde under), mens den andre (Suikerboisse) er litt mer "kjedelig" og er en helt rett vei litt inne i landet. Begge bakkene er ikke spesielt lange eller bratte, men nok til at mange ikke kommer til å klare å henge med feltet sitt - så jeg er spent på hvordan dette kommer til å gå!...

Sykler nedover Chapman's Peak
Det største problemet med å sykle i Sør Afrika er trafikken. Om man synes norske bilister ikke respekterer syklister så kom ned her... enkelte plasser er det rene ville vesten. Der hvor det er mulig så må man forsøke å holde seg så langt inne på veiskulderen som mulig, men det beste er å finne veier hvor det er lite trafikk. Slike veier finnes dessverre ikke i umiddelbar nærhet av Cape Town, så løsningen er å trene ekstremt tidlig om morgenen! Jeg la merke til på Strava at det er svært mange som drar ut og trener så tidlig som kl 05:00 på hverdager pga dette, og på onsdag tenkte jeg at jeg fikk prøve noe lignende. Satte derfor vekkerklokken på 05:30, og ble litt overasket at det var helt bekmørkt ute da jeg våknet!... Det viser seg at syklistene trener på dette tidspunktet med lys på syklene sine.. Solen kommer ikke opp før rundt 06:30. Jeg har ikke med lys så jeg dro derfor ut omtrent når solen stod opp - og når jeg syklet ut av byen da var det mange syklister på vei tilbake til Cape Town med lys på - allerede ferdig med dagens økt!

Ikke lenge etter at jeg var igang kommer en kar forbi og gjør så godt han kan med å kjøre meg av hjul... jeg kjenner signalene igjen for jeg har gjort det samme mange ganger: Kjøre hardt i bakken og kaste et blikk bakover når man kommer over toppen... Er han der? Jada, jeg er her fortsatt! Vel, jeg slo av en prat med ham etter en stund og han fortalte at han var seedet i pulje "C". Dette var igrunn veldig betryggende ettersom jeg selv er i pulje "A" og jeg var igrunn ganske lettet over at jeg var sterkere enn han i bakkene og ikke hadde noe problem mens han tok seg godt ut - får håpe det betyr at jeg har fått riktig seeding...


Forsøker å riste meg av på vei opp Suikerboisse. Dette er toppen fra andre siden enn rittet.

Da han snudde og forsvant tilbake til Cape Town fortsatte jeg på egen hånd med det jeg egentlig hadde planlagt: Kosetur!... Og med soloppgang og få biler var det nettopp det det ble!

Litt syd for Chapman's Peak
Onsdag: Tour de Franschoek
Med Eivind på plass tok vi minibussen vi har leid (kostet omtrent det samme som bil, og da har vi god plass til sykler) og kjørte halvannen time til vindistriktet Franschoek. Med lite trafikk, idyllise omgivelser, samt noen lengre bakker var det et fin avkobling fra Cape Town. Dette ble en rolig kosedag hvor vi først syklet opp passet Franschoek Pass, en stigning med ca 470 høydemeter og 7% snitt. Her er det også flott utsikt ned over dalen og alle vingårdene.


På vei opp passet!

Mot toppen er det også et par serpentinersvinger. Hurra!

Siste sving mot toppen av Franschoek Pass

Etterpå syklet vi ned til en vingård med navnet Boekenhoutskloof hvor vi prøvesmakte (i små doser) et utvalg viner. De sendte oss videre til en annen vingård La Petite Dauhine hvor vi hadde lunsj på deres Café Bon Bon! Herlig avslutning på en strålende dag i Franschoek! Selv om det kanskje ikke ble helt store sykkeltreningen så kommer denne dagen til å huskes lenge!

Skål! Nå tar vi det piano og lader batteriene!

Imorgen tidlig skal vi ut og sykle med en lokal gruppe syklister - de fleste skal også sykle Cape Argus så vi antar at det ikke blir det verste hardkjøret. Vi får se - begynner å bli klar for dette rittet nå!


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: