torsdag 18. august 2011

Prisen av et startnr til Birkebeinerrittet

Det er et ganske interessent fenomen at samtlige startplasser til Birkebeinerrittet blir solgt i løpet av noen få minutter ca 10 måneder før arrangementet finner sted - og at det senere blir liggende flere hundre startplasser til salgs på Finn.no i ukene før rittet (nå) som det knapt finnes kjøpere til!

Forklaringen på dette fenomenet er fordi svært mange setter ambisiøse treningsplaner som de av ulike årsaker ikke får gjennomført. Man kjøper startplassen når ambisjonene er store (10mnd før) og forsøker å selge plassen sin når man innser at treningsgrunnlaget ikke er godt nok. På dette tidspunktet er det for få potensielle spontane rittdeltagere som "plutselig" bestemmer seg for å sykle Birken om halvannen uke, og det er dermed få som ønsker å kjøpe startplasser.

På Finn.no i skrivende stund (halvannen uke før rittet) er det ca 500 (grovt estimert) startnummer til salgs der, og mange har nå satt en pris som er lavere enn den opprinnelige kostprisen. Den opprinnelige prisen er forøvrig 890,- (+200 for engangslisens for de som trenger det) - og det ligger flere annonser ute nå på 500,- samt at jeg har sett et par på 400,-.

Om man kjøper noen andres startplass så må man betale et omregistreringsgebyr på 200,-. Siste omregistrering (+seeding) av kjøpte billetter er 23 august kl 12:00 (EDIT: Fant ut i etterkant at det faktisk er mulig å omregistrere seg manuellt i sektretæriatet på Rena frem til 23:00 fredag kveld). Og på dette tidspunktet vil verdien av samtlige startplasser på Finn.no som ikke har blitt solgt falle til null.


Arrangøren oppfordrer til å kjøpe/selge tilsvarende kostpris. Personlig ser jeg ikke helt logikken i dette. Om selgerene setter ned prisene sine nå (som de jo allerede gjør) så kanskje man får med noen deltagere som synes det er verdt å bli med på Birken for 400,- (men ikke 890,-) og dermed slenger seg på. Det må da være best om de billettene som er der ute faktisk brukes! Her er det balansen mellom tilbud og etterspørsel som vil presse prisene raskt nedover den nærmeste uken - skal vedde på at det er svært mange potensielle selgere som på tirsdag morgen (rett før omreg-fristen) synes det er like greit å få f.eks. 200,- for plassen sin enn at den skal bli verdt 0,- kl 12:00.

Jeg er forøvrig fortsatt uten plass til årets Birkebeinerritt og satser på bargain-shopping før fristen løper ut  (EDIT: Kjøpt nå.. så da er jeg klar for nye gjørmeeventyr...)!

PS: I dag dekker langtidsvarselen til Yr.no t.o.m lørdag 27 August, og det ser jo ikke akkurat lovende ut akk nå... :-(

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: