mandag 22. august 2011

Kle deg riktig på Birken!

Sannsynligvis blir det blir kaldt, vått og gjørmete i årets Birkebeinerritt!

Langtidsvarsel på yr.no sier nå 11 grader og regn på Sjusjøen kl 12:00 på lørdag. Det betyr under 10 grader for de fleste av oss som sykler forbi der på formiddagen.

Dårlig vær i ritt er et stort problem for svært mange syklister fordi de aldri trener i tilsvarende vær, og dermed ikke har fått testet skikkelig hva de bør ha på seg av klær. Dette ble til de grader demonstrert under fjorårets ritt da mange tusen deltagere sleit med forfrosne hender og føtter. Røde Kors gikk tom for tepper, og bilene som frakter brutte syklister var stappfulle. Men: Det er faktisk ingen grunn til å fryse på noen deler av kroppen om man kler seg etter forholdene!

Bruk vann- og vindtette hansker. Dette har jeg tidligere skrevet et blogginnlegg om - les den her. Et alternativ som noen sier er bra er neopren-hansker - som en dykkerdrakt holder disse på varmen selv om de blir gjennomvåte. Har ikke testet selv, så kan ikke gå god for disse.

Ha vindtett front på overkroppen. I 5-10 grader så bruker jeg selv en langrennsundertrøye med vindtett front. Så tar jeg sykkeltrøya (og lange armer) over denne. En billig løsning er å bare klippe til en plastpose og feste på fronten av en annen undertrøye (ull e.l.).

Sett på en forskjerm. Dette brukte jeg i fjor - og det reduserer gjørmesprut ekstremt mye. Man får alltid en del fra andre syklisters bakhjul, men det blir betraktelig redusert. Når jeg sammenligner målbildet mitt (se under) med bilder av andre syklister som syklet uten skjerm så er det stor forskjell på hvor mye gjørme jeg samlet opp! ;-)

Gjørmebirken 2010

Bruk skoovertrekk og tape de fast. IKKE bruk Sealskinz sokker... snakket med flere som kjøpte dette på impuls i fjor - siden de er vanntette fyller de seg med vannet som renner ned fra bena og forblir fulle av vann. Bruk ullsokker og ha vanntette (&vind) skoovertrekk over. Siden man må løpe litt på Birken så er det lurt å tape'e rundt fordelen av skoen med gaffa-tape så det ikke faller av (som på min ifjor...).

Ha caps under hjelmen. Denne holder litt på varmen på hodet, men i tillegg så fanger den en del av gjørmespruten som kommer fra syklister foran deg.

Ta med fille og olje i lomma. I slikt vær så får man lett problemer med kjede (chain suck). Om det blir for ille så kan det lønne seg å bruke 30 sekunder på å raskt dra bort det verste fra kjedet med en fille og ta på mere olje. (VIKTIG: Slitte drev er også en del av chain-suck problemet... les her. Selv kommer jeg til å bytte mitt midterste drev før helgen).

Minner forresten om mitt mekkeinnlegg her.

Oppdatering: Svarer på spørsmålene fra "Anonym" (se kommentaren hans) i innlegget her for å kunne link'e inn forskjermen:

1. Målsetningen er å holde seg varm (ikke tørr). Våt blir man uansett. Det glemte jeg kanskje å nevne, men jeg tror det er veldig dumt å sykle med regnjakke (som mange gjør fordi de tenker at de skal holde seg tørre). fordi overkroppen ikke får "puste". De vanntette skoovertrekkene (de som er litt plastaktige og beregnet for regnvær) gir ganske enkelt bedre varmebeskyttelse - mye pga av vind, men også litt pga at mesteparten av vannen preller av (men våt blir man av vann som kommer inn langs benet - eller under - eller fordi man svetter).

2. Kanskje ;-) Vet ikke. Var kanskje litt utydelig her - men litt av poenget var å understreke at man bør ikke kjøpe noe på impuls rett før rittet. Helst bør man ha testet det utstyret man skal sykle med - eller få bekreftet fra noen som har testet det at det fungerer.

3. Jeg har en SKS Shockblade (link til XXL) - det er en av de mest vanlige tror jeg. Jeg er iallefall godt fornøyd med den - særlig fordi den er så lett å clips'e av- og på. Den er på bilde ovenfor - man ser bare den oransje fargen ved gaffelen og tuppen av skjermen over der ;-)

4. Oakley Jawbone er ikke en brille jeg ville anbefalt å kjøpe fordi det er så dårlig sidesyn - om jeg skulle kjøpt på nytt hadde jeg heller kjøpt Oakley Radar Path. Men de jeg har kom med et par ganske lyse glass som fungerer bra i regnvær. Dugg var ikke det største problemet i fjor - det var gjørmesprut - løsningen er er å sprute litt vann på de fra vannflaska i ny- og ne på de (IKKE forsøk å tørk det bort). Ellers vil jeg anbefale anti-dugg spray til brillene - jeg bruker selv en fra BBB, men dette er noe som selges i de fleste optikerforretninger.

4 kommentarer:

 1. Hei - takk for gode tips! Et par spørsmål:

  1. Hindrer skotrekket du bruker virkelig vannet å trenge inn i skoene? Har erfart at vannet siver inn ovenfra, eller gjennom cleats-åpning. Vil selv bruke ullsokker og brødpose (tapet rundt ankelen) i skoene.

  2. Sealskinz sokker funker vel hvis de tapes rundt ankelen?

  3. Hva slags forskjerm bruker du? Har en som festes på rammen, men ikke prøvd den i sølevær.. Ser ikke skjermen på bildet ditt..;-)

  4. Ser du har tatt av deg Oakley Jawbone mot mål. Funket de underveis? Dugget de? Vurderer å bruke disse i år.

  Ser ut til å bli noe varmere i år, men samme søla.. Sykler fra pulje 24, og har en sjans på merket i M45 i år (3:18 på Grenserittet).

  SvarSlett
 2. Takk for gode spørsmål - oppdaterte innlegget med svar på disse. Lykke til på Birken! :-)

  SvarSlett
 3. Hehe ... litt morsomt at han først "kritiserer" folk for ikke å ha testet ulik utrustning i dårlig vær (neopren) ... for deretter å komme med et "godt råd" som han selv ikke har testet i - ja nettopp - dårlig vær.

  jeg har kjørt flere ritt med neoprenhansker - det fungerer utmerket når det er 10 grader og regn.

  Hilsen Bikebrother

  SvarSlett
  Svar
  1. "Han"? Mener du meg? :-)

   Litt usikker på helt hva du mener i kommentaren din - det er iallefall et godt ment råd å teste det utstyret man skal sykle med før et ritt - Birken eller whatever. Selv gjør jeg ihvertfall det. Om det er Oakley Radar brillene du mener (at jeg ikke har testet) - så hadde jeg testet disse selv da jeg skrev dette (hadde lånt et par) og syntes (og fortsatt synes) at de er mye bedre enn Jawbones. Siden dette innlegget har jeg forøvrig gått over til Salice006 briller.

   Sealskinz produktene har jeg ikke førstehåndskjennskap til, men hadde flere bekjente i 2009 (som var vel det verste Birkenværet noensinne) som kjøpte både sokker og hansker på impuls kvelden før rittet grunnet tilbudskampanjer i Rena. Rapportene fra disse var ensidig negative - men her spiller naturligvis personlige preferanser inn og om du har testet de skikkelig og har gode erfaringer med produktene i slikt vær så er det vel bare å kjøre på!

   Slett