mandag 8. august 2011

Teknikktips #7

Dette er en fortsettelse av Teknikktips #1, #2, #3#4#5 og #6 med noen punkter til. (merk at "teknikk" er kanskje litt misvisende.. det er bare diverse tips relatert til landeveissykling etterhvert som jeg kommer på nye). Mulig dette blir det siste innlegget i denne serien ettersom jeg tror jeg har fått med det meste nå ;-)

13. Bruk luftmotstanden til å justere farten i felt/rulle. Som et alternativ (eller tillegg) til å bruke bremsene når man sykler i et felt så kan man justere litt på sittestillingen for å tilpasse farten. Dette fungerer ofte bedre fordi det gir veldig små fartsjusteringer - tenk på det som fininnstilling av farten. F.eks kan man sette seg litt opp for å ta mere luft når man merker at man sklir litt for raskt mot bakhjulet på han foran deg (eller krype sammen for å nærme seg forsiktig i nedoverbakke). Alternativt (om man kanskje er bakerst i feltet) kan man legge seg litt ut til siden for å ta mere luft og bremse litt.


Dette bør også brukes i tillegg til å bremse når man nærmer seg en rask nedbremsing - f.eks om man nærmer seg en brå sving så sett deg mere oppreist og strekk ytterbenet ned (for å ta luft og også gjør seg klar til svingen) samtidig som man bremser ned - da får man ekstra bremseeffekt igjennom luftmotstanden.


14. Se utgangen av svingen. Utrolig mange kikker på bakken foran seg, selv i skarpe svinger. Her gjelder det å flytte både blikket og overkroppen mot utgangen av svingen. Om man klarer det får man en bedre sving ettersom man automatisk svinger mot det punktet man har har blikket. Dette var forøvrig noe Hushovd poengterte under TdF i år da han ble spurt om hvorfor han var så god til å sykle nedover.


15. Det er bedre å skifte gir tidligere enn senere. Om man nærmer seg en skarp sving eller bratt kneik så må man passe på å skifte gir i forkant. Her mister man utrolig mye fart om man da skal aksellerer raskt ut av svingen og finner ut at man må begynne å skifte gir. På integrerte bremse- og girskiftere så må man, siden det er vanskelig å bremse og skifte gir samtidig, først gire ned og derretter bremse. (På Campa gruppen på temposykkelen min er det en egen tommelknapp for nedgiring på bakgiret som faktisk gjør det mulig å bremse og gire ned samtidig, men vet ikke om nyere Campa grupper fortsatt er slik. Det er iallefall vanskelig på dagens Shimano/Sram komponenter å bremse ned/gire samtidig.)

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: