torsdag 24. april 2014

Garmin Forerunner 910XT - fortsatt et godt kjøp!

Var det noen som la merke til at Lars Petter Nordhaug satte Strava-KOM'er på både Cipressa og Poggio under Milan-San Remo med en Garmin Forerunner 910XT!?...

Selv om FR910XT begynner å bli noen år gammel så holder det fortsatt koken som den prefererte treningsklokken blant de mest hard-core hjerteflimmerpasientene (og noen proffer)... og det med god grunn: Et tiltalende design, et hav av funksjonalitet, og til en svært konkurransedyktig pris. I skrivende stund kan man kjøpe denne inkl pulsbelte på de fleste nettbutikker for mellom 2800,- og 3300,-.

Personlig bruker jeg fortsatt min gamle Forerunner 305 når jeg av ulike grunner ønsker å ha komputeren på håndleddet, og av nysgjerrighet så fikk jeg låne en FR910XT fra Garmin til å teste i et par ukers tid før jeg leverte den tilbake. Så nå er jeg tilbake på min trofaste FR305!


Flere gode grunner til å ha en treningsklokke på håndleddet
For helårssyklisten som vintersykler og høstsykler i all slags vær og kanskje i tillegg gjør litt alternativ trening (løping, langrenn, innendørsroing, whatever) så er det mest praktisk å ha en klokke på håndleddet enn på styret. Personlig - om jeg kun skulle ha én eneste treningskomputer (istedenfor seks-syv stk...) så er det dette jeg hadde prioritert først. Man kan også kjøpe svært billige fester for å feste disse klokkene på styret om man ønsker det.

I tillegg til ikke å være bundet til kun sykkel, så liker jeg også å ha klokke på håndleddet når det er skikkelig dårlig vær ute. Husker Birken i 2010 - da var min Edge 705 på styret såpass tildekket med gjørme at det omtrent ikke var mulig å lese. Og i skikkelig kaldt vær (-10c og kaldere) så har jeg hatt batteritrøbbel med både min Edge 705 og 510. I slike forhold er det faktisk greiere å ha en klokke på armen, og dermed litt bedre beskyttet for elementene. Proff-rytterne i world-tour feltet som logger øktene sine på Strava ser stort sett ut til å benytte seg av klokker på håndleddet. Dette antar jeg har kanskje litt med lagets sponsoravtaler å gjøre, men også for at de skal kunne være uavhengig av hvilken sykler de sykler på - kan jo fort hende de må hoppe på en annen sykkel pga mekaniske problemer.

Mine erfaringer med 910XT (noen inntrykk iallefall)
Nå har Garmin nylig lansert sin nye Fenix2 klokke og også sin nye high-end sykkel-komputer Garmin EDGE 1000- men begge disse to leverer en ytterligere utvidet funksjonalitet som jeg er usikker på om den størstedelen av overivrige mosjonister er villig til å betale ekstra for (som slalomskikjøring på Fenix2 og Shimano Di2 integasjon på Edge 1000). Med 910xt får man en fantastisk god klokke til en fornuftig pris som har en overflod av funksjonalitet som jeg tror fortsatt kommer til å holde i flere år.

Mitt første inntrykk etter å ha testet 910xt på en sykkeltur var at den igrunn var relativt lik min "gamle" 305. Både knapper, menysystem, og funksjonalitet er så-og-si identisk. Om man bruker grunnfunksjonaliteten til sykling så merker man faktisk ikke forskjell her - kanskje med unntak av at 910xt plukket opp GPS-signal litt raskere.
Den mest åpenbare forskjellen mellom disse to (når man bruker basisfunksjonalitet) er primært designet på klokken. 305 bærer preg av at gps-klokker for noen år siden var ganske tykke, mens 910xt er vesentlig slankere og mindre klumpete å ha på håndleddet. Den er dermed også litt lettere å dekke til med ermet om søla spruter fra bakhjulet på sykkelen foran deg! ;)

Når det gjelder funksjonalitet så har 910xt alt man trenger av basis sykkelkomputer funksjonalitet - og har også mer avanserte funksjoner som støtte for wattmålere og barometrisk trykkmåler for ekstra kalibrering av høyde. I tillegg til sykkel så støtter også 910xt svømming og løping, og har bl.a. en ganske kul bevegelses-sensor for å registrere når man snur i et svømmebasseng slik at målt distanse skal bli riktig. Løping og svømming har jeg ikke testet, men ser at klokken får bra skussmål andre steder når det gjelder disse.

Om det er en ting jeg personlig ikke er så glad i så er det overføring via Ant+. Jeg liker best måten dette gjøres på Edge-serien hvor enheten fungerer som en harddisk når koblet til via usb-kabel, og man har full frihet til å flytte filer uten å måtte installere noe som helst på datamaskinen.. Men, når man først har installert programvaren så fungerer det forsåvidt ok - man trenger bare være i nærheten av PC'n så laster den automatisk over øktene som ligger på klokken til Garmin Connect.

Ant+ chip'en som settes inn i PCn
I det siste har jeg selv overført en del treningsfiler direkte via mobilen ved å bruke "Uploader for Garmin" (jeg skrev om denne for en liten stund siden) og dette skal også være mulig med Ant+ om man har en telefon som støtter det (Samsung S4/S5 og Sony Xperia telefonene). Faktisk er denne metoden den raskeste og mest effektive - så jeg har begynt å bruke opplasting via mobilen ganske ofte.


Laster opp automatisk via Ant+

Min konklusjon - dette er et svært godt kjøp fortsatt

Forerunner 910xt er fortsatt en super klokke som kan trygt anbefales for de som ønsker en svært god treningsklokke på håndleddet. Pga lanseringene av nye high-end enheter (særlig Fenix2) så presser dette prisen på 910xt som gjør at man vil få de til svært konkurransedyktig pris i en stund fremover. Og kvaliteten på Garmins Forerunner serie er det ingenting å utsette på - min Forerunner 305 går forsatt som en klokke (!) selv etter flere års misbruk! ;)

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: