onsdag 9. april 2014

Samsung Gear Fit - førsteinntrykk

Oppdatering 22/4. Fortsatt finnes ikke S Health app'en til Galaxy S4 så jeg har enda ikke fått testet Gear Fit skikkelig. Dette i seg selv er mildt sagt ganske elendig av Samsung - lansere en treningsklokke men ikke med software som gjør at man kan bruke den skikkelig... I mellomtiden ser jeg at andre som har testet mot Galaxy S5 gir software'en strykkarakter så kanskje det beste er å vente til 3dje parts softwareutviklere kommer på banen med app'er som kan brukes til Gear Fit. Uansett så er det mitt råd inntil videre å ikke kjøpe denne enheten til det finnes gode app'er som kan utnytte den...

Samsung på vei inn i trenings-gadget markedet
Telefonprodusentene Sony og Samsung er på vei inn i markedet for trening-gadgets med lanseringen av sine smartklokker som kobles direkte mot telefon, og jeg har kjøpt meg en Samsung Gear Fit for å finne ut om dette er noe som vil muligens kunne konkurrere på sikt med de eksisterende gadget-produsentene som Garmin, Polar, Suunto, m.fl.!

Hovedskjermen... med digg værmelding! ;)

Frem til nå har fitnessarmbånd-markedet primært ikke vært rettet mot de som ønsker å trene seg i god form, men mer mot de som forsøker å passe vekten sin. Produktene har vært preget av hvor mye man går i løpet av en dag, hvor mange kalorier man spiser, hvor mange kalorier man forbrenner, og hvor mye man veier. Samsung sin satsing (selv om Gear-produktene er også mye mer enn bare et fitness-armbånd) er også preget av dette - og særlig synlig i "helse"-app'en S-Health. Det har for eksempel vært viktigere å kunne koble seg opp til baderomsvekten enn til et pulsbelte. Men med lansering av de nye armbåndene Gear 2, Gear 2 Neo og Gear Fit så er produktene i ferd med å bevege seg litt nærmere en treningsgadget enn et ikke-bli-overvektig-gadget. Så jeg har kjøpt meg en Samsung Gear Fit for å teste dette på egenhånd. Har Garmin og andre noe å bekymre seg over her, og kan man bruke det til å logge treningsøkter på sykkel?

Gear Fit: Wow-feeling!
Omtrent som første gang jeg plukket opp en iPod Touch (som senere ble en iPhone) så fikk jeg en wow-feeling da jeg åpnet esken og testet skjermen på Gear Fit for første gang. For å si det enkelt så ser den helt fantastisk ut. Det buede og smale designet er utrolig flott, og skjermen krystallklar. Den er kanskje litt feminin i utseende - men det er jo kun en fordel om man ønsker å være litt Euro på sykkelen. Her vil man kunne score bra med image-poeng når man sykler med clean-cockpit og kun en Gear Fit på håndleddet i sommer. Eller sitter og sipper sin espresso med vestrehånden slik at den lyser opp og vises til forbipasserende groupies.

Ut av esken - "klokken" og tilbehøret
Basisfunksjonen til Gear Fit er en klokke, som i seg selv er praktisk og kanskje alene god nok grunn for noen til å kjøpe denn enheten. Gear Fit lyser opp ved at man tar armen opp i en svingbevegelse, som når man skal se på klokken, og da skrur den automatisk på... Men det er riktignok ikke alltid så enkelt - og selv så sliter jeg litt med å få til akkurat den riktige bevegelsen og skal innrømme det var litt flaut å stå på en full t-bane i dag morges og svinge armen opp og ned uten å klare å få den til å skru seg på. Heldigvis finnes det en liten av/på knapp på siden man kan trykke på for å få den til å våkne - denne knappen har også en dobbel-trykk funksjon hor man kan spesifisere hvilken program som skal åpens - jeg har valgte mediaavspiller selv på denne. Klokken er lett og merkes omtrent ikke i det hele tatt på håndleddet. Batterikapasiten har jeg ikke fått testet over flere dager enda, men den virker bra - etter en hel dags bruk hadde batteriet sunket med ca 30%. Litt knotete at man ikke kan plugge mikro-USB'en rett inn i Gear Fit for å lade, men at det kommer med en liten docking-stasjon (plastikkdings) som overgang - da må man huske å ta med denne om man skal på tur..

Alt som kommer i esken. Inkludert plastikkdingsen man trenger til å lade

Den sitter fint på håndleddet, og iallefall på min arm er størrelsen helt riktig, men mulig at på små kvinnehåndledd at den kan blir litt stor. Jeg er litt skeptisk til reimfestet som ikke ser veldig robust ut, men den virker å sitte bra sammen. Enheten har tross alt glassskjerm, så det er ikke ønskelig at den detter av i 70kmt i en nedoverbakke... Største problemet på designet er egentlig av vinkelen på klokken blir litt feil. Man må vri på armen for å kunne lese klokken riktig vei - men det skal visstnok komme et alternativt for snu deler av det som vises (selve klokken tror jeg) 90-grader i en softwareoppdatering senere.

App'ene ikke klare i Norge enda!!... :-(
For å komme igang med Gear Fit må man ha en app på telefonen som heter "Gear Fit Manager". Uten denne kan man ikke koble den til telefonen (jeg har Galaxy S4... regner med S5 kanskje har denne app'en pre-installert) og da kommer man ikke engang forbi startskjermen på enheten. Problemet i skrivende stund er at denne app'en faktisk ikke er klar i den norske Samsung App Store enda!!!... Så selv om Gear Fit offisielt er lansert i Norge så kan man i utgangspunktet ikke bruke den.. klønete for å si det mildt, og jeg var litt overasket da jeg gikk inn på app-store uten å finne de riktige applikasjonene. Heldigvis så finnes det en workaround ved å laste ned apk'en (programmet) til Gear Fit Manager (som har vært lekket - finnes her på xda-developers.com) og installere det manuelt selv. Knotete, men jeg fikk det til å fungere iallefall. Dessverre så får man ikke treningsdata inn på telefonen enda med denne hack-løsningen - så foreløbig har jeg bare lagret dataene på Gear Fit enheten og håper jeg får lastet dette opp når Samsung får ut fingern og får ut app'ene (nye S Health, Gear Fit Manager, og Fitness with Gear). Mulig jeg skriver et nytt innlegg senere når jeg får testet skikkelig mot S Health.

Takk for info, men den finnes faktisk ikke på app store kjære klokke... :-/


Kule ting man kan gjøre med Gear Fit
På de to dagene jeg har testet den har jeg blitt positivt overasket over funksjonaliteten (i tillegg til utseende/designet) - og her er en liten liste over hva jeg liker med enheten. Å trene med enheten har jeg omtalt litt mer utfyllende under.
  • Avvise innkommende telefonsamtaler: Man kan programmere ferdige sms'er i Gear Fit Manager - som f.eks. "Sorry - sitter opptatt - ringer deg senere :)", og når det kommer en telefon så kan man av-vise og sende en slik sms direkte tilbake til innringeren (eller så kan man bare avvise telefonen uten sms! hehe!...). Jeg har tidligere hatt for uvane å ha mobilen på bordet under møter, men det trenger jeg ikke nå!
  • Lese innkommende sms og epost: Disse sendes rett til Gear Fit, og man kan fint lese de på håndleddet.
  • Man trenger aldri ha lyd på telefonen sin lengre!: Gear Fit lager ikke lyd men den vibrerer, og siden man har den på håndleddet kjenner man alltid vibreringen, og man kan derfor skru lyden av på telefonen sin.
  • Styre musikk og video: Med "Media Controller" kan man skifte spor og endre volum - samt at man ser hvilken sang som spiller på håndleddet. Veldig praktisk for man kan f.eks. ha telefonen i lomma mens man hører på musikk og skifter sang/volum på håndleddet. Fungerer fint med både Spotify og Google Music - og også med video-avspilling. Testet også i bilen med å spille fra Spotify på telefonen via bilens høytalere (bluetooth tilkobling) og skifte spor med Gear Fit. Dette kan jo være særlig praktisk på sykkelen for de som sykler med musikk på øret (ikke tilhenger av dette selv skal jeg innrømme).
Fungerer fint med bl.a. Spotify og Google Music
  • Få varsler fra hvilken-som-helst app på telefonen: Man kan velge hvilke app'er på telefonen som man ønsker å få varlser på til Gear Fit. F.eks. om man ønsker å vite når det kommer en kudos på Strava eller om noen har hjert'et et bilde på Instagram, så kan man få disse rett på håndleddet!
  • Tilpasse utseende på enheten: Via Gear Fit Manager har man en rekke standard-alternativer for hvordan man vil at klokken (hovedskjermen) skal se ut. I tillegg kan man legg inn egne bilder som bakgrunn - så ønsker du å ha bilde av din kjære sykkel på Gear Fit kan dette enkelt fikses! Hurra!
  • Kontinuerlig skritt-telling: Så lenge man har den på håndleddet så måles samtlige skritt man tar iløpet av en dag. Dette gjøres via bevegelsessensor (pedometer) i enheten og er overraskende nøyaktig. Jeg testet ved å telle 100-skritt noen ganger og Gear Fit målte mellom 98-103 skritt - så et par prosents feilmargin kanskje, men ikke noe vesentlig.
  • Pulsmåling: På undersiden av klokken er det et lite lys som lyser igjennom huden og måler pulsen basert på blodstrømmene den leser av. Dette forutsetter at man har den på relativt stramt og at man ikke beveger armen så mye. Under trening derimot fungerer dette mindre bra - mer om dette lener nede.
Yup - jeg lever
  • Stoppeklokke og timer funksjon. Praktiske funksjoner rett på håndleddet - tilsvarende andre varsler vibrerer Gear Fit når timer'en er utløpt.

Å trene med enheten
Ok - så det var jo dette jeg egentlig hadde tenkt å teste - men ble litt revet med av hvor kul liten enhet dette er på andre områder... litt amputert er naturligvis inntrykket så langt ettersom treningsøkter ikke sync'er inn på telefonen før Samsung legger ut de nye app'ene.

GPS lokasjon er mottatt, og vi er klare til å sykle!

Når man skal starte en treningsøkt klikker man seg inn på Exercise og kan velge mellom Walking, Running, Cycling, og Hiking. I motsetning til den kontinuerlige skritt-telleren så kobler Gear Fit seg nå opp mot telefonen for å benytte seg av telefonens GPS. For løping og spasering benyttes GPSen for å kvalitetssikre den estimerte distansen, som er basert på hvor mange skritt man tar, men kan bruke enheten til løping/spasering selv uten oppkobling mot telefon/gps. I sykkelfunksjonen derimot så må man ha telefonen sin på baklomma om man skal klare å sette igang treningen ettersom denne aktiviteten krever GPS. For samtlige av aktivitetene kan man velge å ha med pulsmåling eller ikke ved oppstart av økten, og man kan også predefinere noen mål for økten - f.eks. kalorier eller distanse.

Enheten skal tåle regn helt fint, og jeg var bl.a. ute og syklet i lett regnvær for å teste dette. Det virket ikke å være noe problem. Jeg glemte også å ta den av meg da jeg gikk i dusjen etterpå, men tok den av ca halvveis - og den tålte dette også helt greit.

ok.. lets do this
Etter at man har startet en sykkeltrening har man fire datapunkter på displayet: Tid (størst), puls (midt i hjertet til venstre), antall km syklet, og fart (se bilde under). De to sistnevnte er ganske små og vanskelig å lese på sykkelen. Ettersom displayet stort sett skrur seg av så er det ikke slik at man kan sitte og følge med på farten sin. Det blir mer at man skrur den på av-og-til for å se hvor langt/lenge man har syklet. Det fungerer sånn sett ikke som en sykkelkomputer man sitter og kikker på - men, den logger økten uten problem og den er fin å kikke på med jevne mellomrom.

Ikke mye til fart når man sitter stille i sofaen... høye pulsen skyldes et spennende tv program.

Under treningen kan man også styre andre applikasjoner med Gear Fit og treningsøkten vil kjøre i bakgrunnen. F.eks. kan man lese sms'er og styre musikken på øret fra håndleddet underveis. Dette vil sannsynligivs medføre at man enten sykler ut i grøfta eller inn i panseret på en møtende lastebil, men det er iallefall mulig.

Når det gjelder pulsmålingen så er detter denne ut ganske raskt under trening. Mitt inntrykk var at svette på armen kanskje ødla for målinen, men det er mulig at det er også pga bevegelse. Det fungerer iallefall svært dårlig og etter å ha prøvd noen ganger konkluderer jeg med at denne er relativt ubrukelig til kontinuerlig pulsmåling under trening. Ettersom S4 støtter Ant+ har jeg tidligere forsøkt å bruke et vanlig Garmin Ant+ belte mot S Health - og det fungerer fint - men vet ikke enda om det vil være mulig å bruke et Ant+ belte samtidig som man logger økten på Gear Fit. Et tips jeg leste et annet sted som muligens hjelper er å sette klokken under håndleddet (altså med reimfestet på toppen og klokken under armen - se bildet under) - da skal pulsmålingen være mer pålitelig. Dette kan være lurt når man skal jogge/gå, for vinkelen når man ser på skjermen blir riktig vei når man løfter (og snur) armen mot ansiktet! Smart!.. om det funker da...

Snu klokken for mer nøyaktig pulsmåling med jogging!

Jeg har testet S Health for å logge treningsøkt uten Gear Fit tilkoblet og jeg antar at den nye versjonen også viser dataene omtrent på samme måte. Det får vi se når den kommer. Det går ikke ann å eksportere data ut av den nåværende S Health, og det går heller ikke ann å se dataene på en pc - bare på telefonen. Applikasjonen er heller ikke spesielt bra - kartet lastes tregt av en eller annen grunn, og graf-siden er svært uoversiktlig ettersom man ikke kan forstørre/forminske og må bevege dataene horisontalt frem og tilbake... I det hele tatt en ganske dårlig applikasjon.

Kartet over treningsøkten i S Health

Oversikten over sykkelturen. Logget HR med pulsbelte fra Garmin.

Bruk med andre app'er
Foreløbig kan man kun bruke Gear Fit mot utvalgte Samsung telefoner, og kun med Samsung sine egne app'er (som kommer.. ). Som nevnt er den største ulempen med S Health akkurat nå er at det ikke finnes en ekportfunksjon, så man får ikke dataene inn i sin prefererte treningsapplikasjoner enda (Trainingpeaks, Strava, Garmin Connect, m.fl.). Dette har Samsung sagt vil komme, så da får vi håpe det ikke tar for lang tid ettersom dette naturligvis er helt essensielt om de ønsker å appellere til et mer hard-core treningsmarked.

Når det gjelder bruk med andre applikasjoner har Samsung annonsert at de har startet et app-samarbeid slik at det vil etter all sannsynlighet snart dukke opp andre som vil støtte bruk av Gear Fit. Bl.a. Strava har sagt at de skal lage en app til storebroren Gear2, så vi får håpe at den også vil støtte Gear Fit - som jo er en mye kulere enhet! ;-)


Foreløbig konklusjon
Gear Fit er et skritt i riktig retning for Samsung å etablere seg i treningsmarkedet - enheten ser fantastisk ut og basisfunksjonalitet med GPS-tracking av sykkelturen ser ut til å fungere bra. Det er naturligvis fortsatt milevis unna å kunne sammenlignes med en dedikert treningsklokke som produsert av Garmin, Polar, Suunto og andre - men for de som ønsker en "enkel" enhet som er relativt billig (1690,- kr de fleste nettbutikker akkurat nå) som man også kan bruke som vanlig klokke, samt alle de andre funksjonene - så holder kanskje Gear Fit?

Det er vanskelig å konkludere for mye i en så tidlig fase ettersom applikasjonene enda ikke er klare. Om applikasjonene klarer å utnytte hele potensiale til Gear Fit så tror jeg den vil kunne oppleves mye bedre i en trenings-setting enn det den gjør i dag. F.eks. om man kunne logget rett inn i Strava-app'en sammen med et ant+ pulsbelte, og livetracking - så begynner vi å snakke! ;-)

Kanskje det største designproblemet med Gear Fit, og som litt negativt påvirker bruksopplevelsen, er vinkelen på skjermen som blir feil i forhold til hvordan man kikker ned på håndleddet. Dette er åpenbart gjort for å få den til å se bedre ut - og det gjør den - men her vil Gear 2 Neo kanskje fungere bedre visuelt - og den skal koste omtrent det samme..

Mulig jeg skriver litt mer senere etter at jeg har fått brukt den litt mer samt også fått testet applikasjonene når de blir sluppet. Dette er iallefall en veldig kul gadget som har gitt et godt førsteinntrykk, men har foreløbig store mangler hva gjelder applikasjoner og har en pulsmålingsfunksjon som igrunn ikke virker under trening så det er kanskje lurt å smøre seg med litt tålmodighet om man skal kjøpe en selv!


Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: