søndag 13. april 2014

Ronde van Berg 2014. "Fløtt dæ!"...


Vi kommer rundt svingen i 50kmt i en slak nedoverbakke med en kontinuerlig plaskelyd av 260 hjul som surrer rundt over en regnvåt veibane... "Bil!!", roper noen i feltet. En hvit opel i motgående kjørefelt har sett oss og presser seg så langt inn til grøfta som det er mulig å kjøre uten at bilen sklir nedi og blir borte. Jeg kan tenke meg hvordan det ser ut for sjåføren... Her kommer 130 syklister på tvers av hele veiens bredde med bare centimeter imellom hver syklist. Jeg antar at sjåføren lurer på hvordan i all verden denne biesvermen skal klare å unngå å treffe bilen hans... Han har stoppet helt opp og sannsynligvis ber til høyere makter om at ikke en håndfull syklister skal havne opp-på panseret... Og nå blir plutselig noen foran meg oppmerksomme på denne hvite opelen... Bilen har ikke mulighet til å flytte seg lengre ut til siden, så da må de svinge til høyre og forsøke å komme seg over på den andre siden av veiens midtstripe. Eller iallefall nærme seg den litt. Problemet er bare at der ligger det tett-i-tett med andre!... Så da er det bare en ting å gjøre: Klemme inn bremsehendlene!

(For anledningen har jeg lavprofil aluminiumsfelger. Et stort flertall av feltet kjører med høyprofils karbonhjul. Kanskje ikke det beste valget i et ritt som ble avgjort (for mange) av 10m/s sidevind... og heller ikke det beste valget med tanke på bremsekraft.)

Vel.. de foran meg bremser hardt. Jeg bremser hardt. "FLØTT DÆ!" hører jeg bak meg før det smeller i mitt venstre baklår da mannen bak disse ord kjører høyre del av sykkelstyret sitt inn i benet mitt. Jeg hører en smell bak meg - enten metall mot metall eller metall mot asfalt. Om lyden er "sykkel inn i hvit opel" eller "sykkel ned i våt asfalt" vet jeg ikke, men jeg tar for gitt at feltet er redusert med minst en mann... Da blir det ørlitte lettere å passere neste bil!... Jeg fortsetter som før episoden med å stirre på hjulet foran meg mens jeg irriterer meg (som vanlig) over alle de dårlige festede startnummerne og forsøker å gjemme meg så godt som mulig for vinden.

Litt senere gikk det et større brudd jeg ikke ble med på, og jeg tror jeg ble rundt nr 15 tilslutt +/-. Unngikk heldigvis velt, men fikk med meg en blåmerke bak på venstre lår! ;-) Satser på bedre vær i Ronde van Berg til neste år!

Resultat her - topp3 iallefall foreløbig. Vet ikke om de lager en resultatliste?...

Rapport og bildeserie kan sees i Østlandsposten.

Og ikke minst: Min guide til hvordan man fester et startnummer!!! Hvor vanskelig kan dette være da!!?? ;-)

5 kommentarer:

 1. Virka som det var lår/kne på syklist mot bil ihvertfall. Mannen som sa "FLØTT DÆ!" bremsa for seint/for lite og pressa seg mellom deg og han som traff bilen pga. manglende bremsekraft/-evne.

  Så du var rett bak eller i nærheten av en velt seinere også.

  I svingen før siste bakken på runde nr.2 var det en som bremsa med cleaten og klarte det akkurat. Trur han ga seg rett etterpå...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg så jo egentlig ikke hva som skjedde bak meg, var bare slik jeg opplevde det - så da var det kanskje ikke noen som gilk i bakken da.

   Ja var så vidt jeg ikke gikk i bakken igjen senere da to (tre?) stykk gikk i bakken rett foran meg... måtte ut med begge bena på asfalten og bråbrems.. feltet gikk tregt så sykla meg greit opp.

   Farlig å trø i slike svinger.. fort gjort å bli for ivrig å begynne å trø for tidlig før man har rettet seg nok opp... sunnet selv borti asfalten med pedalen i den svingen en gang! ;)

   Slett
  2. Han subba ikke når han trådde i svingen, han bremsa aktivt med foten for å stoppe...

   Slett
 2. Mye hodeløs kjøring i årets første ritt. Samme opplevde jeg på stjernetråkken også. Alt for mange som skal avansere i motsatt kjørefelt og det ender som regel med massevelt når det "plutselig" kommer en bil i mot. Det er greit at det er ritt, men rittarrangøren har ikke sperret veien for trafikk og da mener jeg at man som deltaker skal gjøre sitt beste for å holde seg på riktig side av veien. Slike manøvre er livsfarlige for oss andre som velger å følge trafikkreglene selv under ritt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Adrenalin inn - fornuftig sykling ut...

   Synes forøvrig at arrangøren av RvB gjorde en veldig god jobb med sikkerheten. Lederbilen som kjørte bak var oppe på siden av feltet flere ganger og forsøkte å få alle inn på riktig side av veibanen - så de stod på det de kunne.

   Hovedproblemet i RvB var vinden... har sett det mange ganger i ritt før - når det er kraftig vind, og da særlig sidevind, så havner fort deltagerne på feil side av veibanen. Med kraftig sidevind så er det faktisk et spørsmål for mange om å legge seg inn i vifta på feil side av veien eller å bli kjørt av hjul og få ødelagt rittet... så da blåser man (!) i trafikkreglene.. Tror dette er svært vanskelig for arrangører å gardere seg imot - eneste alternativet da er igrunn å sykle på veier helt avsperret for trafikk.

   Slett