onsdag 6. mars 2013

Hvordan bestille- og drikke kaffe som en proff(syklist)!

Som jeg har minnet om flere ganger tidligere så dreier ikke landeveissykling seg bare om å sykle fort. Som landeveissyklist har man også et image å opprettholde om man ønsker å bli tatt seriøst av sine medsyklister.

Et slikt image er ikke bare til estetisk nytelse for omverdenen - men også et viktig element i konkurranser. Om du forsøker å støte fra feltet med hårete ben og u-trendy solbriller så vil du raskt bli innhentet. "Han der lar vi ikke stikke av!.". Mens om du rykker fra feltet Euro-style vil dine konkurrenter ha den nødvendig respekt til ikke å umiddelbart ta bakhjulet ditt. "Shit! Der rykker Spartacus! Fortsatt 6mil til mål... håper noen andre tar et initiativ?!"...

Image er resultatet av samspillet mellom en rekke viktige ingredienser. Og i sykkelsporten så er et viktig element i ditt sykkelimage hvordan du bestiller og drikker kaffe.

Kaffe og landeveissykling er to uadskillelige aktiviteter. Det er som langrenn og skismørning. Du drar ikke på ski uten først å ha smurt skiene, og tilsvarende så drar du ikke på racersykkeltur uten først å innta en kaffe (og å innta en kaffe er faktisk et behagelig gjøremål, i motsetning til å smøre ski). Om treningsturen er tilstrekkelig lang så stopper man ved en fortauskafé og inntar (minst) en kaffe til.

Hva slags kaffe?
Tommelfingerregelen er at man bestiller en espresso som drikkes som den er (svart uten sukker...). Det finnes noen varianter av espresso, og de fleste av disse er akseptable. Mest vanlig er "espresso ristretto" (ekstra konsentrert - ca 3/4-del av vanlig) eller "espresso lungo" (marginalt mere 'utvannet' - ca 1 1/2 av vanlig - men ikke mere enn at det går greit). I tillegg kan man gjerne bestille disse som "doppio" (dobbel) - men som et alternativ kan man også bestille to espressoer etter hverandre. Da kan man forlenge tiden man sitter i solen på fortauskaféen mens man blir observert av forbipasserende syklister!

Kaffe=espresso. Espresso=kaffe
Man bør naturligvis påse at kaféen man stopper ved har en skikkelig kaffemaskin og at det brukes en god kvalitet på kaffebønnene. En enkel kvalitetssjekk av kaffeen er at den har et gyllent skumlag på toppen - kjent som "la crema"!


La crema - en indikasjon på at dette kan være en god kaffe!
Mange nordmenn tror at de er tilstrekkelig Euro og sofistikerte når de bestiller en "café americano" (epresso utvannet i en diger kopp med vann). Det er man ikke. For det første risikerer du at kelneren bare ser dumt på deg fordi han enten i) ikke vet hva dette er, eller ii) later som han ikke vet hva det er fordi det er nedverdigende for ham å servere noe slikt. For det andre så er det ingenting så lite Euro som en Amerikaner... det er vel faktisk det motsatte!

En annen vanlig feil er å bestille varianter av kaffe med melk - og da særlig etter frokost. I enkelte regioner, som syd-Italia eller Sicilia, risikerer man faktisk å bli jagd bort fra cafeen av en sint og fornærmet kelner om man forsøker seg på noe slikt. Uansett når på døgnet så skal ikke en seriøs syklist bestille en "caffe latte" eller "cafe au lait" (basically det samme). Selv om man barberer seg på bena så gir ikke dette frikort til å drikke jentedrikker. Når det gjelder kaffe med melk finnes det to unntak og begge disse er akseptable tidlig om morgenen - da gjerne sammen med en croissant e.l. De er i) cappucino og ii) macchiato. For eksempel kan du trygt bestille en cappucino i Palermo så lenge det er til frokost. Men for gud(faren)s skyld ikke prøv dette senere på dagen! Du er herved advart!

En macchiato kan inntas til frokost

Hvordan bør den drikkes?
Kaffe'en bør inntas i behersket tempo i en avslappet positur mens man diskuterer viktige sykkel- eller kafferelaterte samtaleemner. Hjelmen har man hengt på sykkelen, og man har satt seg i solen slik at man kan både se og bli sett av forbipasserende syklister. Sykkelen står oppstilt i nærheten av bordet.

Spartacus inntar en espresso doppio i solen
Man kan score'e mye ekstra image-poeng om man viser at han har gode kaffekunnskaper ved å kommentere smaksvariantene i den aktuelle espressoen eller initiere andre kaffe-relaterte diskusjoner. For eksempel så er en samtalefavoritt blant syklister å diskutere italienske kaffemaskiner. Et høytscore'ende sitat kan for eksempel være "Jeg har akkurat byttet ut min Gaggia med en La Marzocco GS/3. På 8,8 bar får jeg en perfekt crema på min trippel ristretto." 


Edvald inntar en morgen-cappuccino med søte bakevarer

11 kommentarer:

 1. Herlig og viktig oppsummering.
  Husker jo skrekkbildene av Andy Schleck som drakk Americano underveis på en tur i fullt sykkelutstyr, med hjelmen og brillene på. Man ser jo at sykkelgudene har straffet gutten kraftig for dette!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja slikt går ikke ustraffet ;-)

   Slett
 2. Kaffe er "rocket fuel" for oss syklister. Men mange drikker dessverre mye dårlig brunsvart guffe.
  Velg kaffeplasser med omhu, eller la være...

  Bestill espresso. Gjerne to enkle på hverandre, et såkalt tårn = pro.

  Hypp på melk...? En enkel espresso og en enkel macchiato. Som tårn. Macchiato drikkes først. Hypp på enda mer melk? Ja ja... Hva skal en si. Ta deg en sjokomelk på nærmeste bensinstasjon!

  Avslutt gjerne med et håndbrygg. Hario V60 eller liknende.
  Helst bør dette drikkes først egentlig, da kjeften mettes av espressoen, og påvirker smakene veldig.

  Lungo...? Nei, det er ikke innafor. Basta!

  Kos dere på veien med maskineriet smurt inn med kaffeoljer! :)


  GS/3 sier du? Det er relativt ambisiøst ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanon - takk for innspill :-) Ok vi får notere at lungo er å strekke strikken litt for langt når det gjelder utvannede kaffeer! Takk for den presiseringen.

   Liker "tårn" innspillet - veldig bra.

   Uten å ha særlig kunnskaper om italienske kaffemaskiner så snublet jeg over GS3 på nett og det så jo ganske proff ut! ;)

   Slett
 3. Det er faktisk ganske feil å si at det er greit å sette seg ned i solen. En ekte italiener nyter sin kaffe stående i baren. Da sparer han flere euro, samt kaster bort mindre tid.
  Hvis du absolutt vil sitte ute i solen er det god kutyme å bære inn koppene etter at du er ferdig med drikkingen.
  En espresso bør jo drikkes med en gang og det å få den plassert på utebordet gjør den ingen tjenester.
  Vil du sitte ned er det bedre å ta seg noen glass med Pellegrino med kaffen.
  Forresten er det flere hakk mer urut å bestille en såkallt Cortado når du står der i baren i Brescia. En italiener vil bare riste på hodet og ikke forstå hva du mener. Den cortadoen vi drikker her på berget er en norsk-svensk bastard som har lite med den spanske originale å gjøre. En cortado er en spansk Macchiato-variant med oversteamet melk og underekstraert kaffe, gjerne proppfull av robustabønner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt notert herr Redaktør :-) Takk for gode innspill!

   Slett
 4. /Users/cathochristensen/Desktop/1362650505.velo.et.cafe.png

  /Users/cathochristensen/Desktop/1362065471.cafe_velo.2.jpg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke det er mulig å legge inn bilder i kommentarfeltene her. Om du er på facebook kan du legge de inn i kommentar til bloggen der? :)

   Slett
  2. Se forøvrig FB-link på forsiden.

   Slett
 5. Sånn skulle det være! Bilder du kan benytte i forbindelse med innlegget.

  http://cyclesmoreno.com/pause.cafe.a.canet-33-77.phphttp://cyclesmoreno.com/pause.cafe.a.rivesaltes-33-76.php

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah - kult bilde :-) Jeg rappet det og byttet ut et bilde i innlegget!

   Slett