lørdag 2. mars 2013

Bratte bakker: Brattbakken!

I serien om bratte bakker i Oslo og omegn syklet jeg i dag Brattbakken.

Etter at jeg nå har erfart denne brutale lille bakken har jeg vanskelig for å tro at det finnes en tøffere/hardere brattbakke å sykle opp i Oslo. Det er et parti på ca 200 meterne hvor det stiger ca 40 høydemeter - altså en snittstigning på 20%!... Og her er det heller ikke jevnt - det er noen små partier hvor man må skyve vekten fremover på sykkelen for at forhjulet ikke løfter seg når man tråkker. Faktisk inneholder Brattbakken stigningsprosenter som er brattere enn det man f.eks. finner i "Europas tøffeste bakke" Zoncolan (I know!...).

Data (verifisert på Google Earth):
Lengde: 660meter
Høydeforskjell: 95meter
Snitt-stigning: 14%
Strava-link (obs! jeg måtte lage en ny ettersom det faktisk ikke var et helt "riktig" Strava segment her fra før)Bakken er litt vanskelig å finne fordi starten er nede ved Mosseveien på motsatt side fra fortauet hvor man vanligvis sykler. For å finne den syklet jeg derfor til toppen av Kongsveien og ned bakken først. Å sykle ned Brattbakken med is og grus var ikke en spesielt enkel oppgave med dagens forhold og måtte ta det svært forsiktig! Dette er ikke noe som anbefales om du ikke har gode bremser og gode pigger. Om noen uker er det sikkert bedre! Her er kart på Google Maps som viser hvor bakken er.

Starten av Brattbakken (Bekkelagsveien)
Hele stigningen opp til Kongsveien er på to veier - først Bekkelagsveien, så Brattbakken og deretter Bekkelagsveien igjen. Når man kommer rundt svingen og starter på Bekkelagsveien etter Brattbakk-veien (se bilde under) så er det fortsatt bratt, men overkommelilg bratt med "bare" 13-14%... dette føles ganske slakt etter de brutale stigningsprosentene i de foregående 200m.

Jeg svinger inn på Bekkelagsveien
Slutten av stigningen med bare 8-9% kan man sette inn sluttspurten! Men, ettersom jeg måtte slite for i det hele tatt komme opp bakken i dag (dette blir bedre når jeg bytter til sommersykkel mm.) var det ikke mye sluttspurtkrefter i bena!...


Brattbakken
Oppsummert så er Brattbakken en sinnsykt hard bakke. Som sagt så tipper jeg dette er den råeste asfaltbakken i Oslo og omegn! Om noen vet om noen andre så gi beskjed! ;-)


Flere advarselskilt før Brattbakken!

5 kommentarer:

 1. Espen D. H. Olsen4. mars 2013 kl. 10:50

  En helt drøy bakke. Prøvde meg på den med min tunge alu-sykkel i fjor sommer og måtte stoppe halvveis for å få igjen pusten. Ett av sommerens mål er å sykle opp hele veien! God sykkelsesong, blir morsomt å følge dine eskapader på bloggen i år også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk! Ja den er drøy. Har nå fått høre rykter om at det finnes en asfaltbakke på Nesodden som skal være enda brattere! Trodde ikke det var mulig - men, får dra og teste den etterhvert! ;-)

   Slett
  2. Er det denne du mener? http://goo.gl/maps/t3bf3

   Der man svinger til venstre er i alle fall latterlig bratt. Ifølge Garmin'en min hadde jeg flere steder 26-27% stigning, men grunnet trærne rundt og den lave hastigheten må man ta det med en klype salt. Uansett, latterlig bratt.

   Slett
 2. Ser du lagde et nytt "orginalt" segment her som starter opp Bekkelagsveien. Jeg hadde en oppfatning av den "orginale" bakken startet med Bjerringsbakken? Ikke sjekket dette nøye, men har en oppfatning at stigningsprosenten blir enda litt verre (eller bedre?;) med denne i stigningen...det oppleves i allefall slik for meg.

  Mvh
  Arne Brørs

  SvarSlett
  Svar
  1. Bakgrunnen til det var fordi jeg fikk innspill fra Per Allan Dahl Johansson at den "originale" brattbakken er fra starten av Bekkelagsveien (som beskrevet over). Det er denne som er brukt i runden "Sørensens Sløyfe" som en del syklister har syklet i mange år - og løypa lagt av Sørensen fra Sørensen Sykler. Ettersom det ikke var et slikt segment så lagde jeg denne!

   Om man starter i Bjerringsbakken så er det mulig den er litt brattere - men, hadde ikke inntrykk da jeg så på høydeprofilen at det kunne være store forskjellen. Men, jeg skal innom der igjen så jeg får teste igjen da! :)

   Takk for innspillet!

   Slett