søndag 8. november 2015

Øk kapasiteten med Oslo Suffer Club i vinter!

I dag besøkte jeg nystartede Oslo Suffer Club som er et nytt innendørs treningstilbud for seriøse sykkelmosjonister i Oslo. Dette er et lite, men eksklusivt, treningsstudio som består av sykler på wattruller rett ved Myrens Sportssenter (ved Akerselva mellom Sagene og Torshov).

Kort om Oslo Suffer Club
Konseptet er å sykle watt-baserte innendørsøkter på vanlige landeveissykler montert på Wahoo Kickr ruller. Med opptil ti personer samtidig i salen vil det legges opp watt-baserte økter enten som konkurranser hvor man legger inn kroppsvekten sin på forhånd, eller som FTP-baserte økter, hvor det er om-og-gjøre å følge den målsatte wattbelastningen så tett som mulig. Alle i salen ser sine data på felles storskjerm i rommet!

Oslo Suffer Club er startet av fire sykkelildsjeler - og åpner opp nå i november. Neste helg skal de ha en åpen dag (lørdag 14 nov) hvor alle som er interessert i å vurdere å tegne et medlemsskap kan se og prøve dette selv. Det kan anbefales! Mer info om dette gratisarrangementet her. Ellers kan detaljert informasjon finnes på hjemmesiden her.

Startet av ildsjeler! Her Ole Martin, Mats André og Anders. (Sistemann Christopher var i USA!)

Øk VO2-max igjennom terskeltrening...
"Lange terskeldrag" har vært stikkordet til mange sterke nykommere i sykkelsirkuset de senere årene... særlig da med referanse til Lillehammer-miljøet. Suksessformelen for å øke VO2-max har vært kontrollerte watt-baserte terskeløkter med relativt lange intervaller, med treningsøkter basert på FTP ("Functional Threshold Power" - det du klarer å holde i watt om du gir 100% i én time). For eksempel, om man har FTP på 350W, så vil kanskje et eksempel på en slik økt være 12min på 330W, 12min på 340W, 12m på 350W, og 12m på 360W. Her finnes det mange ulike treninger, men nøkkelen er relativt lange drag under, rundt, og over sin FTP-terskel. Med jevne mellomrom må man da måle FTP, f.eks. igjennom en 20m makstest - for å se fremgang og tilpasse intensiteten.

Utfordringen om man ønsker å trene slik selv er at det er tungt og kan være utfordrende for motivasjonen! Har man ståldisiplin så klarer man kanskje å gjennomføre dette på egenhånd hjemme med en watt-rulle, men det er nok vesentlig lettere å gjennomføre i en felles konkurransepreget setting!

Oslo Suffer Club for den seriøse sykkelmosjonist!
Her kommer Oslo Suffer Club inn i bildet! Man sitter helt normalt på en landeveissykkel og med nøyaktig wattmåling, og man får tilpassede wattbaserte treningsøkter i en sosial og konkurransepreget fellestrening - noe som gjør det mye lettere å få gjennomført slike økter. Dette er et konsept som gjør det mulig for også seriøse mosjonister å trene på samme måte som mange proffer og semiproffer! Ganske enkelt et treningstilbud som muliggjør at man møter våren med høyere VO2max og bedre form enn om man sitter hjemme og spinner om kapp med tørketrommelen! ;-)


No sufferpain, no gain

Konseptet - hardware/software
Hardware består av Wahoo Kickr ruller og Trek landeveissykler (med hjelp fra Sørensens Sykler). De som kan dette sier at det er en av de beste watt-rullene på markedet, og den var såvidt jeg kunne bedømme veldig fin å sykle på. Føltes ganske naturlig ut i grunn.

Trek landeveissykler på Wahoo Kickr rulle
Syklene, som er ferdig-oppsatte i treningsrommet, finnes i litt forskjellige størrelser med justerbar setepinne - så de fleste vil ikke ha noe problem med å finne seg godt til rette på en av de. Det er forsåvidt teknisk mulig å bruke egen sykkel, men her vil klubben (iallefall i utgangspunktet) at medlemmene bruker de ferdige oppsatte Trek-syklene. Sikkert smart - for da er man sikre på at det fungerer smertefritt.

Når det gjelder software - så er det den egenutviklede software'en som muliggjør Oslo Suffer Club sitt unique konsept! Her har det blitt gjort en formidabel jobb med å trekke sammen dataene fra alle wattrullene og sammenstille de på storskjermen. Imponerende jobb her - stor kudos fra meg!

Eksempel på en FTP-basert intervalløkt

Min erfaring - og noen eksempler på økter
Jeg møtte tre av de fire grunderne (siste var i USA) og fikk først en omvisning av lokalene - inkl et stilrent inngangsparti og et planlagt avslappingsrom - hvor det forventes å drikke en del kaffe, sykkelrelatert small-talk, og kanskje visning av sykkelarrrangementer på TV! Fine stilrene lokaler som fortsatt er i sluttfasen med å ferdigstilles - og vi fortsatte med å se over garderoben/skifterom før vi kom til hjertet av lokalene: Treningssalen!

Anders sitter og følger med på at han tråkker nok watt!
Jeg tenkte egentlig at jeg skulle få gutta selv til å demonstrere, men det gikk ikke veldig lang tid før jeg var glad for at jeg hadde tatt med en bag med sykkelklær og sko (Shimano SPD-SL pedaler)... Skiftet raskt og var i gang selv!

Da var jeg også igang!

Vi fikk da testet to ulike type økter. Den første var å sykle konkurranse opp Grefsenkollen. Farten utregnes utifra ryttervekt, watt i tråkket, og stigningsprosent - og man ser hvem som leder utifra prikker på en stigningskurve (ikke helt ulikt Bkool-arrangementet i Oslo Fengsel jeg var med på i 2014). Her blir motstanden automatisk justert avhengig av den til-en-hver-tid gjeldene stigningsgraden på strekningen - og man må følge med og justere gir fortløpende. Det gikk nok litt fortere opp bakken enn jeg hadde syklet i real-life, men dette var motiverende nok til at jeg fikk tråkket bra til og svettet fra meg litt! Veldig artig! Her trekker Oslo Suffer Club dataene til bakken fra Strava-segmentet - så her kan de simulere hvilken som helst bakke i verden. (De er vel alle på Strava nå...) Om man vil sykle om kapp opp Alpe d'huez så er det fult mulig.

FTP-basert wattøkt i gang for Anders!

Den neste vi prøvde var en intervalløkt hvor det er om-og-gjøre å følge sin oppsatte intensitet så tett som mulig. Man ser alltid watt og intensitetssone på skjermen, og i tillegg har man en strek (som ligner på spillet Sing Star, for de som kjenner det) som det gjelder å følge. Denne økten antar jeg vil være kjerneoppsettet når man skal trene terskeløkter. Her legger man på forhånd inn sin estimerte FTP (som man også kan gjøre hos OSC i en egen økt), og treningen man er med på vil ha forhåndsprogrammerte totaløkter hvor sin egen personlige intensitet tilpasses utifra FTP. Typiske her vil da f.eks. være intervalløkt som 4x10min e.l. 


Hvem er dette for?..
Oslo Suffer Club tilbyr medlemskap fra November til April for 3000kr, hvor man kan trene så ofte som man vil (men må booke på forhånd for å sikre plass på de øktene/tidene man vil). Med det utstyret her og såpass profft og eksklusiv setting så synes jeg det er en svært konkurransedyktig pris! Bare den Kickr rulla koster vel lagt over ti tusen kroner?...

Det geniale her er nettopp å få gjennomført kvalitetsøkter i en sosial og konkurransepreget setting på en slik måte at man kontrollert får økt kapasiteten sin i løpet av vinteren på en mye "enklere" måte enn den disiplinen som kreves for å gjennomføre slike økter på egenhånd. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette bør være perfekt for de aller fleste sykkelmosjonister som har lyst til å øke sin grunnkapasitet i forkant av sykkelsesongen - være seg deltagere på ekspresslagene som satser på Lillehammer-Oslo etc., men også den enkelte syklist som har lyst til å øke kvalitetsnivået på innetreningen til et helt annet nivå enn det man har på tradisjonelle spinningøkter på vanlig treningsstudioer, eller som man klarer hjemme på egenhånd. Her får man et moderne watt-basert treningsopplegg tilpasset til syklister.

Alt-i-alt var dette en kjempepositiv opplevelse, og jeg håper virkelig at Oslo Suffer Club får en bra start med dette strålende delvis egenutviklede konsept. For de som lurer på om dette er noe for dem anbefaler jeg å ta turen innom neste lørdag nå de har åpen dag. Eller bare gå rett til hjemmesiden og booke medlemsskap.

Lykke til Oslo Suffer Club!


  

Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: