lørdag 7. november 2015

Drapstrusler

Hvordan reagerer du om noen tar et skytevåpen og fyrer av et skudd ved siden av hodet ditt for å skremme deg? Du har gjort noe de irriterer seg over og synes at dette er en riktig handling av de for at du skal skjerpe deg.


Kjørt forbi med minst mulig margin akkurat her
Kl 13:30 i dag sykler jeg sørover langs Billingstadveien i 35kmt og ligger omtrent slik jeg pleier å ligge i veibanen - ganske godt til høyre. Lite trafikk og fint vær - en flott lørdagsettermiddag. Så skvetter jeg til da bilen som kommer bakfra passerer meg så nærme at speilet bokstavelig talt stryker langs venstrearmen min. Hadde den vært bare noen centimeter nærmere ville den ha truffet armen min og jeg hadde blitt kastet i bakken. Samtidig som det skjer så ser jeg at damen i passasjersetet skvetter til selv og løfter hendene opp i været - sånn "oi, han kjørte du nærme Jan!" typ reaksjon. Som man kan se på bildet over er det en lomme akkurat her, og jeg tror jeg lå omtrent på den hvitstripete linjen. Hvorfor i all verden sjåføren skulle da sykle så ekstremt nærme kan man lure på - selv om det er et dumt sted å kjøre forbi når det kommer en midtrabatt om noen meter, så var det fortsatt plass til at han kunne ha posisjonert bilen slik at han kunne kjørt forbi med litt plass i allefall...

Nå er jeg sånn 50%-irritert - og det går jo ikke fortere enn at jeg kan ta han igjen og finne ut hva slags sjåfør dette er! Et par hundre meter lengre sør så sykler jeg forbi ham på hans venstre side da han må over en fartsdump og dunker i førerruta og gir han en viftende pekefinger - sånn "nei nei dette var ikke bra" finger. I ettertid var nok dette kanskje ikke er så lurt ettersom det åpenbart sitter en delvis utilregnelig sjåfør i en to-tonns bil. For nå kom drapstruslene: Han kommer bakfra (igjen) og gasser opp slik at han kommer i ganske høy hastighet og bremser så hardt bak meg at jeg hører piggdekkene delvis glippe i asfalten under ned-bremsingen. Ikke mer enn noen meter bak meg... Her er det ikke noe sted å sykle ut til siden - og jeg hører bare at han kommer enda en gang... ny nødbremsing rett bak. Og nå er det overhodet ikke noe problem å kjøre forbi om han ville - dette er bare for å skremme. Når han kommer rusende for tredje gang (!) så ser jeg rødt. Nå er jeg så forbannet at bare bremser selv og går av sykkelen midt i veien. Han stopper - takk og lov for det igrunn.

Så etter å ha vært centimeter for å bli kjørt ned, og deretter drapstruet tre ganger på rad av samme person, har jeg ham ansikt-til-ansikt da han har tatt ned førervinduet. Jeg skriker vel nærmest inn i øret hans ettersom jeg har overkroppen halvveis inn i bilen. Ganske ordrett sa jeg noe sånt som: "Hvordan i all verden er det du kjører? Det du driver med er livsfarlig! Enten er du senil, blind, eller så gir du bare blaffen i sikkerhet - men du burde uansett ikke hatt lappen!".... Ok. Så var kanskje ikke dette den mest rasjonelle reaksjonen... jeg skulle gjerne hatt disiplin nok til utøve en viss selvbeherskelse i en slik situasjon, men det har jeg dessverre ikke... Samtidig som jeg roper inn i bilen så går det opp for meg hva slags person dette er... Han ser faktisk litt ut som en sånn snill bestefar type. Konservativ-look i skjorte, og med gråhvitt trimmet skjedd. Jeg hadde aldri trodd om jeg så han på gaten at han var tilregnelig til å kjøre på denne livsfarlige og truende måten... Så kom konas klassiske reaksjon: "Du syklet jo ikke på sykkelstien!!"... Hva sier man til noe sånt?... Selv om hun selv skvatt til da mannen hennes nesten kjørte med ned første gang, så forsvarer hun nå mannen sins livsfarlige kjøring inkludert drapstrusler fordi jeg ikke syklet på sykkelstien!? Nå våkner også gubben til liv og sier "Jeg skal ta bilde av deg!!" og begynner å fomle frem mobiltelefonen sin. "Ja, værsågod!" sier jeg. "Ta så mange bilder du vil.". Nå er begge to i febrilsk gang med å finne fram til kamerafunksjonen på mobiltelefonene... og samtidig begynner bilkøen som har samlet seg bak de å tute. Vi står og blokkerer trafikken... Og etter litt mer gjensidig munnhuggeri skjønner jeg at dette kommer det ikke noe særlig godt ut av og sykler igjen.

Nå skulle man trodd at vi var ferdige, men da jeg nærmer meg Holmen så kommer samme duoen og sneier armen min igjen!!... "ER DET MULIG!!!!???"...  Nå henger kona ut av vinduet med mobiltelefonen for å ta bilde av meg! De var tydeligvis ikke fornøyd med de som ble tatt tidligere. For å få nærbilder så må man naturligvis kjøre så nærme som mulig. "Ta bilde av denne", sier jeg - og gir de en langfinger.

Da jeg ser de kjøre bort så går det opp for meg at det selvfølgelig er jeg som burde ta bilde!!! CF6... et eller annet er det siste jeg ser da de kjører fra meg... Herlig. Om disse bildene dukker opp noe sted igjen så finner jeg ut hvem dette er iallefall. Det er en slik situasjon som gjør at man angrer på at man ikke alltid sykler med kamera.

....

Hvorfor kjører noen slik? Kanskje det var promille med i bildet? Det hadde ikke overasket meg. Særlig den første forbikjøringen virker mistenkelig - det var egentlig bare tilfeldig at jeg ikke ble kjørt ned. Selv en sjåfør som skal "skremme" gjør det med en viss feilmargin.

Skal man politianmelde slikt? Jeg føler meg relativt sikker på at man ikke kommer noe vei dessverre. Ord-mot-ord og i dette tilfellet to mot en. Uten kamera for å dokumentere slik kjøring så tipper jeg på at det er en åpenbar henleggelses-sak. Hadde jeg blitt kjørt ned og skadet derimot - da hadde jeg nok hatt en god sak! Men de "bevisene" der er jeg ikke særlig keen på å skaffe...

Om det ikke var promille, så kan det også bare være alder. Jeg opplevde for noen år siden å bli forbikjørt svært tett av en gammel dame - og da jeg tok henne igjen i lyskrysset og åpnet døra, så viste det seg at hun ikke hadde sett meg en gang. Hun burde åpenbart ikke hatt sertifikat - og hun er nok ikke den eneste.

Dette var nok den verste situasjonen jeg har opplevd i konflikt med en bilist - og det er helt sikkert mange andre som har opplevd tilsvarende. Jeg konkluderer egentlig med at jeg skal begynne å sykle oftere med kamera. Og neste gang så skal jeg ikke provosere "gale sjåfører" ytterligere...

Ser frem mot en tur kanskje i marka i morgen. Der blir man ikke drapstruet av bilister.

1 kommentar:

  1. Ta bilde, bilnummer og anmeld. Skjer ikke mye, men blir i alle fall statistikk ut av det.

    SvarSlett