torsdag 8. januar 2015

Knaker i baderomsvekta!

Tyler Hamilton skrev i boken The Secret Race at for å bli en god syklist (som f.eks. kan finne Tour de France) så må man:

1. Være veldig, veldig sprek.
2. Være veldig, veldig tynn.
3. Holde hematokritverdiene sine høye (andel røde blodlegemer i blodet.. det er disse som transporterer oksygen til musklene).

Punkt 3 har, i likhet med Nikes Livestrong-produkter, gått litt "av moten" - med unntak av at noen fortsatt driver med høydetrening. Og punkt 1 består primært av å bare å komme seg ut på sykkelen og få pulsen opp så ofte og så lenge man gidder. Iallefall for oss mosjonister. Proffene kan drive med "periodisering" og andre fancy greier!

Punkt 2 derimot er verken slitsomt eller ulovlig. Det krever bare et lettere innslag av anoreksia samt isolasjon fra alt som finnes av kaloriholdige fristelser. Hjemme har vi nå blitt kvitt (gitt bort eller kastet) alt av søtsaker og usunne drikkevarer. Kostholdet består nå primært av vann og noen få sunne måltider i begrensede porsjonsstørrelser som belønning etter harde treningsøkter. I går sovnet jeg ikke før langt ut på natta fordi jeg var så sulten... Belønningen kommer til våren når jeg setter pers på alle bakkene i Oslos Klatrekonge! Da blir det kanelbolle og coca-cola som premie!!

Målsetningen får være at jeg blir "lettere" enn i fjor, men får ta en uke om gangen og se hvordan det går... eller hvor lenge jeg gidder!

Går for 3%! ;)
Et bra tilleggstall å se på i tillegg til kroppsvekt er forøvrig fettprosent. Måling av fettprosent på baderomsvekt har jeg vært innom tidligere, men man kan også bestille en slik "Body Fat Caliper" (norsk?) for 35kr her om man ønsker! (Har bestilt selv mest fordi jeg synes det så litt artig ut..). Når denne ankommer i postkassa kan man da starte med å måle tykkelsen på hudfettet rundt omkring på kroppen og plugge det inn i tabellene her.

Ellers anbefaler GCN å ta bilder av seg selv foran speilet som et ledd i å gå ned i vekt... Ja bare pass på å ikke ha autosyncet telefonen din med Instagram eller noe sånt om du gjør dette.
I desperasjon etter å forbrenne flere kalorier har jeg også forsøkt meg på å sykle til jobb noen ganger de siste dagene...Jeg har aldri vært noe særlig til pendlersyklist men har stor respekt for de som gjør dette dag inn og dag ut hele året.  På vei hjem har jeg svippet innom bakkene opp mot Tryvann og været på de siste turene har vel vært omtrent noe av det verste været jeg har syklet i.... På tirsdag var det pøsregn i byen som gradvis gikk over til underkjølt regn ved Smestad, og snøstorm oppe ved Tryvann, kombinert med kraftig vind samt holke-is straks man ikke syklet midt i veien. Herlig og forfriskende! Og til alle bilistene som sneiet meg med noen få cm klaring har jeg bare en ting å si: Dette.

Underkjølt regn på vei opp fra Smestad... 

Tour de Finans (strekningen inn til Oslo fra vestsiden) er det igrunn overraskende mange syklister selv i januar måned! Så nå må jeg forsøke å gli inn, bokstavlig talt, i sykkelpendlernes rekker! Jeg er enda ikke helt i sync med kulturen langs Tour de Finans, og i går morges bremser plutselig en pendler opp foran meg på fortauet forbi Maxbo, snur seg og roper til meg "Du må ikke ha lyset på hjelmen, det blender folk!!!". Nå orket jeg ikke å starte noen diskusjon der og da ettersom han åpenbart var høy på adrenalin og melkesyre. Så jeg droppet å påpeke til ham at lysstyrken er på ca 500 lumen og stilt inn til å peke rett i bakken foran sykkelen min, at jeg aldri lyser direkte på noen, og at det finnes sannsynligvis større problemer der ute som han burde fokusere på: Som f.eks. de tre syklistene han akkurat syklet forbi som ikke hadde lys i det hele tatt, at han selv akkurat passerte en fotgjenger på fortauet i over 30kmt, eller at mini-gravemaskinen på vei ut fra Maxbo sannsynligvis ikke hadde sett oss om vi ikke hadde gode lys. Etter utblåsningen la han seg igjen foran meg, og etter noen tråkk til så snur han seg og denne gangen roper ham "Ja, da får du sykle foran!!! Orker ikke ha alt dette lyset bakfra!!!". Nå ser ikke jeg helt problemet med å ha 500 lumen fra en syklist som ligger bak, men mulig han hadde montert sidespeil e.l. som gjorde at han fikk reflektert lyset rett opp i øyet!? Hvem vet... Uansett så var jeg snill gutt og gjorde jeg som jeg fikk beskjed om og la meg foran. Da vi kom inn på Frognerstranda så plutselig fyker han forbi i full spurt! Han skal tydeligvis komme bort fra alt dette irriterende lyset! Av kuriositet følger jeg etter og registrerer at han gjennomfører noen svært tette forbikjøringer - bl.a. av enda en syklist uten noe som helst lys eller refleks. Jeg har nå skrudd av mitt lys for å unngå enda en reprimande men han er nå tom for energi så jeg kan tråkke rolig forbi, skru på lyset igjen så jeg ser hvor jeg sykler, og fortsette min ferd på vei til kontoret. Ja kanskje det fortjener en diskusjon hvordan lyset skal plasseres, men å begynne å rope og kjefte på folk når man er ute på tur er ikke en særlig konstruktiv eller hyggelig måte å gjøre det. Nå sier jeg ikke at jeg ikke fortjener litt kjeft - joda det gjør jeg sikkert ofte. Gårsdagens kjeft var uansett bare småtterier i forhold til sultfølelsen som rumlet nede i magen!'

Kommer tilbake snart i en tynnere, lettere, og raskere utgave! ;)

4 kommentarer:

 1. Surpompen var sikkert på slankern...

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe ja sikkert :) merker det selv - har aldri vært så sur og sint som siste uke! iallefall ifølge kona!!

   Slett
 2. Tror det er bedre å få sovet skikkelig oh våkne uthvilt neste dag en å ligge våken for å spinke på kcaloriene. De blir borte på langturene fremover uansett.

  SvarSlett
 3. Tror det er bedre å få sovet skikkelig og våkne uthvilt neste dag enn å ligge våken for å spinke på kcaloriene. De blir borte på langturene fremover uansett.

  SvarSlett