tirsdag 27. januar 2015

Problemene langs Tour de Finans

Her kommer en liten bildeserie jeg tok i dag morges på vei til jobb langs "Tour de Finans" fra Lysaker inn til Oslo Sentrum. Dette er en av Norges mest trafikkerte sykkelstrekninger som går langs E18 vestfra og inn til sentrum. Deler av ruten fungerer ok, men i et land hvor politikerne snakker mye om miljøvennlig transportalternativer så er det igrunn trist at det på en såpass viktig sykkelstrekning fortsatt er mange eksempler på dårlig tilrettelegging, og farlige løsninger, langs ruten. Om det er en eneste rute i hele landet hvor man burde kunne forvente skikkelige sykkelvei så er det nettopp denne!

Nå har jeg syklet frem og tilbake her nesten hver dag i januar, og her følger noen kommentarer - delvis for å få utløp for egen frustrasjon!

(Forøvrig en liten observasjon så er E18 mellom Lysaker og sentrum ikke motorvei, og det er heller ikke satt opp sykkelforbudskilt på rampene. Mao. så er det lovlig å kjøre inn og sykle i veibanen f.eks. i kollektivfeltet. Ikke at jeg hadde anbefalt det, og det kan godt hende det bare er en glipp og at skiltene mangler, men det ser da ut som det er lov slik det er i dag.)


Lysakerlokket. Her var det nok gode intensjoner når denne paradesykkelstien ble anlagt, men av flere grunner er den nærmest ubrukelig til sykkel og alle sykler på bilveien til høyre. Bl.a er det kronglete å komme av/på med bl.a. taxier som blokkerer den ene siden, og det går ofte fotgjengere midt i. De skjønner vel heller ikke at det skal være en sykkelvei. Det skjønner jeg godt.

Vækerø: Her blir det plutselig til fortau (ulkart om det er fortau eller gang/sykkelvei) og med parkerte biler samt høy fortauskant er det ikke enkelt å komme seg ut på veien hvor det er bedre å sykle. En farlig strekning ettersom syklister kommer ned bakken i fart kombinert med mange fotgjengere og flere uoversiktlige utkjøringer bra bebyggelsen på høyre side.

Sjølyst/Bestumkilen: Tar med noe positivt. Her pleide det å være kombinert gang/sykkel, men denne ble ombygd i fjor og nå er det adskilt. Hurra!

Sjølyst Marina: Her er det anlagt en ny rundkjøring på veien med en avkjøring rett over sykkelstien. Jeg klarer ikke forstå hvem som har vikeplikt - og i forrige uke opplevde jeg at en bil bare krysset rett over i stor fart foran meg, så det er tydelig at enkelte av bilistene mener de har forkjørsrett... En farlig løsning pga dårlig skilting. Sykler forsiktig forbi her nå med et øye på bilene i rundkjøringen.

Skøyen: Her kommer en gangbro fra Skøyen - hvorfor i all verden går den ikke også over sykkelstien? De har iallefall satt opp et rekkverk slik at ikke folk rusler rett ut, men blir tvunget til å se seg for. 

Rett før Bygdøy-lokket: Trangt parti hvor det er kombinert gang&sykkelvei. Alltid fotgjengere her, og mange trange passeringer. Farlig strekke og en ekstremt dårlig løsning hvor det er god plass på innsiden til utbedring.

Frognerstranda: Igjen en gangbro som ikke går over sykkelstien!... Og denne har heller ikke noe rekkverk i bunn, så her har jeg flere ganger observert fotgjengere som bare rusler rett ut i sykkelstien. Her kommer syklister i alt mellom 20-40kmt.

Frognerstranda: Samme gangbro bare sett andre veien. Akkurat her når man er på vei hjem med billys i ansiktet så kan det rusle en fotgjenger rett ut foran deg!... Her sykler jeg nå svært forsiktig etter å ha observert nettopp dette.

Rundkjøringen ved Filipstad: Her er det nok tenkt at syklistene skal sykle på fortauet på høyre side og krysse fotgjengerovergangen. Men det er en såpass kronglete løsning, ofte kombinert med fotgjengere, at den etablerte de-facto sykkelveien blir på tvers rett over - slik som demonstrert av syklisten på bildet.

Filipstad: Som noen har skrevet på Strava "Det farlige gjerdestrekket inn". God beskrivelse for her får man et nytt parti med kombinert gang/sykkelvei som også har noen stolper ute i veien et par steder. I tillegg så er det med jevne mellomrom  mange fotgjengere her fra fergene - og det er gjerne utlendinger som trekker en koffert etter seg og ikke regner med at det finnes syklister på et "fortau". Skulle tro dette var et strekke som var enkelt å bygge om ettersom det er god plass her...

Dokkveien: Her tror jeg det er tenkt at man skal sykle på fortauet? Det er i tilfelle helt håpløst pga mange fotgjengere og til-og-med biler som parkerer der!? Ikke særlig brøytet på det fortauet siste ukene heller.. I veien må man sykle forsiktig pga trikkeskinnene samtidig som det gjerne kommer en trikk i full fart bakfra. Kanskje en av de verste sykkelfellene i byen... og det er faktisk her hovedsykkelveien for syklister går!...

Slutten av Dokkveien: Her må man forsøke å komme seg helskinnet over trikkeskinnene, igjennom all trafikken og fotgjengerne, og inn på Rådhusplassen (som er et nytt katastrofeområde... men pga all isen humpet det slik at jeg fikk bare uskarpe bilder).

Starten av Rådhusgata: Her går den markerte sykkelstien rett igjennom trikkeholdeplassen! Jeg tuller ikke - det er faktisk sant!!! Tror Olav Torvund skrev om denne en gang - en ganske utrolig (elendig altså) løsning... Ikke har det blitt brøytet/strødd her de siste ukene heller.5 kommentarer:

 1. det er ikke akkurat lagt opp til sykkel nei.. sykler til Tønsberg om sommeren og sliter da med kjip vei helt til sandvika. Etter dette går det greit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lysaker-Oslo, som beskrevet over er vel sånn "helt ok", men som påpekt så er det fortsatt en del lite gjennomtenkte løsninger som skaper utfordringer og farlige situasjoner flere plasser.

   Lysaker-Sandvika derimot er vel vesentlig "verre" sånn sett - primært fordi det består av enten sykkelfelt (som jo er en nødløsning når kommunen ikke har penger/kapasitet til å bygge skikkelig sykkelvei... og også farlig de stedene det er mye trafikk) eller ikke noen sykkelløsning i det hele tatt - som f.eks. det siste strekket før Sandvika!

   Slett
 2. Jeg sykler andre veien - Bøler -Lysaker og gleder meg alltid til jeg kommer til Aker brygge. For der begynner Tour de Finance og den fine sykkelveien.

  SvarSlett
 3. Den utkjøringen/kryssingen ved Skøyen Marina må være det mest tankeløse som har vært laget på lang tid.

  Hilsen bekymret seiler og bilist

  SvarSlett