torsdag 21. august 2014

Politioverbetjent i UP uttrykker sine holdninger over syklister i trafikken...

Oppdatering 24 august: Olav Torvund skrev en svært god oppfølger til denne saken. Anbefales. Les den her.

UPs distriktsleder for Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland (dette er et ganske omfattende del av Sør Norge...) Øystein Krogstad har i et intervju med NRK uttrykt sin frustrasjon over syklister som sykler "sakte" på veiene.

Bl.a. sier han: "Det er klart at de som kommer i kondomdress med racersykkel og bukkestyre og puster og peser, er overvektig, og skal kjøre midt i veien, ja de kan du ha for mæ altså."

Litt pussig at han har en dialekt som høres litt ut som Thor Hushovd, bare i en litt eldre utgave! Uttrykket "kan du ha for mæ altså." betyr på bokmål at han ikke liker de - eller noe tilsvarende.

På nøkkelspørsmålet fra journalisten om "Hva er det som gjør at det blir så mye konflikter i trafikken mellom bilister og syklister?", svarer Krogstad:

"Nei jeg tror det ligger mye der at bilisten ser at han der, han kunne kjøpt seg en litt annen sykkel enn den racersykkelen til mange-og-tjue, tredve, førti-tusen, også hadde han hatt bedre dekk og grei utrustning og han hadde fått mer en god nok trim til å sykle på en gang- og sykkelsti."

I tillegg sprer han direkte feilinformasjon om trafikkreglene. Bl.a. gir han uttrykk for at det finnes et grunnlag for å bøtelegge syklister som sykler sakte i veibanen men at han lar være å gjøre det fordi "det virker der og da..", men "... neste dag hadde de sykla forbaska like mye midt i veien." Han sier også at "Syklister tror de kan sykle over fotgjengeroverganger. Det kan de slettes ikke! De må gå over!".

Det er så mye å ta tak i her at jeg vet ikke helt hvor man skal starte.. kanskje Olav Torvund tar tak i det!? ;-)

Hele intervjuet kan høres her. (eller høyre-klikk for å laste ned mp3 filen)

Min initielle reaksjon var å humre og le litt av intervjuet - for hans kunnskaper om trafikkreglene i tillegg til hans generelle sykkelfiendtlige holdning høres nesten ut som en parodi av en sykkelhater. Nå som jeg har hørt intervjuet et par ganger er det ikke like morsomt lengre... dette er altså en lederskikkelse i UP som skal fremstå som et godt eksempel for de avdelingene han leder og det virker ikke som han har noe betenkeligheter med å uttale seg på NRK radio med sine sykkelfiendtlige holdninger - i tillegg til å spre direkte feilinformasjon om trafikkreglene.

Jeg har selv syklet ganske mye i distriktet hans - så jeg får håpe at han ikke er ute og kjører UP bil neste gang jeg er der nede og trener. Siden han er Politioverbetjent så sitter han kanskje mest på kontoret.

I denne sammenheng kan jeg forresten fortelle at jeg selv ble stoppet av politibil med blålys for et par år siden da jeg syklet ned Sognsveien mot Ullevål. Her er det 50-sone og politimannen mente at jeg syklet fortere enn dette. Som jeg forklarte ham så hadde jeg GPS på styret og kunne gå inn og dokumentere at farten min lå omtrent på 50 (muligens jeg i en svært kort periode var marginalt over dette) om han ønsket det - hvorpå han svarte irritert "Ja, men du syklet veldig vinglete også!". Jeg "slapp" med en advarsel! Jeg ble nå uansett stoppet for å sykle "for fort" fordi jeg lå på fartsgrensen, mens Øystein Krogstad i intervjuet over klager på det motsatte... Begge deler er vel fullt lovlig.

Kan se ut som det er noen ansatte i UP som kunne ha behov for å friske opp kunnskapene sine om trafikkreglene hva gjelder syklister. For ikke å snakke om holdningene...Ingen kommentarer:

Bruker du ikke Facebook så skriv her: