torsdag 14. august 2014

Pizzorne Challenge 2014 - førstemann til Tryvann!

I dag gikk fellesstart-rittet Pizzorne Challenge av stabelen - et fellesstartritt fra Gressbanen til Tryvann! I fjor var det fire ritt i serien, men i år ble det bare et - og til tross for begrenset markedsføring så var det hele 113 syklister som møtte opp for å sykle Norges mest kjente bakkeklatring. Jeg også!

I fjor (ritt nr 3) var jeg ikke med men tok bilder istedenfor. I dag fikk jeg gjort begge deler! Fordi supportteamet med kona og mini var med og knipset i vei! Noen av bildene som ble tatt (128...) kan ses på flickr albumet her.

Som jeg sa før start så kom nok den største utfordringen til å være å slippe teten tidlig nok... å henge på for lenge er en garantert oppskrift på å gå på en supersmell! Vel, det var nøyaktig det jeg gjorde! Hang med tetgruppen halvveis (til broen ved Holmenkollhoppet) og deretter ble det en tung reise den siste biten med mange som syklet forbi meg. Satte allikevel ny pers (15:48) som sikkert kunne vært raskere med bedre disponering - men det var jo gøy å henge med langt fremme såpass langt inn i løpet! Angrer ikke! ;-)

Rittet ble vunnet av Erik Nyqvist (Team Ringerikes Kraft), men Arne Post var smart og startet litt lengre bak i feltet og fikk dermed Strava-tid som var enda litt bedre!... Ny KOM på 13:50! Katrine Hofstad vant dameklassen (se bilde av henne i fint driv forbi noen mannfolk under)!

Mange endringer i Oslos Klatrekonge i dag pga rittet! Oppdatering kommer på klatrekonge.com etterhvert!

Her noen få bilder fra albumet:

Teten nærmer seg Holmenkollen (jeg er med!...)
Katrine Hofstad (vant dameklassen) nærmer seg Frognerseteren

Øversetertjern.. bare sistebakken igjen


Undertegnede presser ut de siste kreftene.. 500m til mål


Mange rosakledde fra Holmenkollen CK med


13 kommentarer:

 1. Martin, takk for bilder og usedvanlig rask rapport som vanlig! Rittet var en skikkelig opptur, utrolig mange startende, ble jo psyket ut allerede før starten gikk.

  Personlig var det veldig kaotisk start, husker ikke så mye, annet enn at jeg heldigvis fikk hjulet til Arne Post fra Gressbanen og lot ham geleide meg opp i feltet mot Holmenkollen restaurant - følte knapt at jeg tok i før i svingen ved restauranten. Det var mye mer komfortabelt å ligge inn mot fortauet enn ut mot midstripen (som i fjor) da man ikke ble presset ut i feil kjørebane i svingene og ellers. Regnet med at Post hadde kontroll, så jeg "slappet av" og stresset ikke over at han lå et stykke bak - for han hadde gode yttersvinger og skred sakte frem i feltet, sving for sving. Jeg tok teten ved Holmenkollen da farten sank i front i slutten av "flaten" under broen, jeg tenkte bare å sette en god tid og kjørte på uten å se bakover. Deretter var det full gass, bet tenna sammen til jeg fikk syre den første kneika rett etter avkjøringen til Frognerseteren, og en liten gruppe stakk forbi meg. Siste knekkern gikk enda seigere - fikk aldri tatt ryggen på de foran meg, så jeg ble liggende litt på halvdistanse, men jeg visste at jeg lå an til en god tid og ga alt jeg hadde.

  Utrolig at så mange starter med så lite markedsføring/informasjon i forkant, det var jo nesten tvil om rittet skulle arrangeres inntil noen få dager siden, men ser jo nå hvorfor - det er jo ikke plass til så mange flere ryttere enn dette i starten :-)

  Vi ses i Tryvann!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra kjørt! Gratulerer med ny pers og kanontid! :)

   Ser at Arne har posisjonert seg bra i de fleste av disse rittene så det er et bra hjul å følge - Stravamessig gjorde han også det litt smarte ved å starte litt bak i feltet og sykle seg opp! Erik Nyquist som vant løpet startet helt i front og får jo da dårligere logget tid på Strava! ;) Høres kanskje ut som du bare burde holdt det hjulet og ikke tatt føringen og kanskje kunne syklet enda litt raskere? Men alltid cred å kjøre i front! Og jeg skal ikke si så mye - min disponering var jo helt bak mål! ;-)

   Sjekk denne fantastiske disponeringen av mitt løp iforhold til deg!

   http://raceshape.com/strava-segments/1942901?rides=4203140776|179765599-4202969909|179758477

   Kneppet faktisk innpå noen sekund mot slutten igjen! ;-)

   Slett
  2. Takk det samme! Og der ser du jo at du har en bra finish, jeg hadde ikke noe mer å gå på! :-) Vanligvis er ikke avslutningen min beste side heller..

   Sant nok, tenkte på det i etterkant at jeg kanskje ville ha gjort det enda litt bedre tidsmessig og plasseringsmessig om jeg bare holdt hjulet og spart kreftene til kneikene på slutten, men topp 3 hadde jeg ikke klart uansett og det er ingen garanti at sluttiden hadde blitt bedre. Det er ikke slik jeg disponerer dragene under trening og da vet jeg ikke hvordan det fungerer i ritt/konkurranse (har vanligvis ikke noe temposkifte i det hele tatt). Føler det er mer ærlig å ta en sjanse og ofre alt for en personlig rekord ved å ta føringen når det går litt saktere, enn å ikke ta sjansen og være avhengig av at andre kjører hardt. For å vinne ritt er det annerledes, men det var ikke det jeg kjørte for. Og så er det litt gøy å si at jeg faktisk lå i tet en stund, det gjør historien litt morsommere å fortelle, og det er verdt noen sekunder :-P

   Synes det spesielt var gøy at Arne Post slo Lars Petter Nordhaug på Strava etter alle forsøkene han har hatt på å komme under 14 blank - og alle som lå i front underveis kan ta litt av æren for det! Ble nesten gladere på hans vegne enn egen innsats :-) Erik Nyqvist må forresten være en helt rå klatrer som holder unna (og ser at han har kommet tilbake fra kyssesyken i tillegg), så stor kudos til ham - men kjenner ikke historien hans i akkurat denne bakken, så det blir ikke like sentimentalt :-P

   Slett
  3. hehe - ja enig - gøy å ligge i front!

   Blir interessent å se om Nordhaug (gidder å) følger opp. Han hadde jo ganske sikkert vunnet i går og satt ny KOM om han var med, og det er ike så lett selv for ham å bare "stikke ut" og sykle under 13:50!... Selv han må sannsynligvis være uthvilt og ha gode vindforhold. Viser hvor stress det er for proffene å være på Strava! ;) Arne tok forresten KOMen igjennom hans sterke avslutning - se Raceshape sammenligningen her: http://raceshape.com/strava-segments/1942901?rides=4202377114%7C179728236-3429708699%7C149368109

   Slett
  4. Enig i det, i fjor da Nordhaug satte den første KOMen mente han jo at han kunne komme ned mot all-time beste til Jonathan Dayus på 13:37 på et maksdrag, men skjønner jo at dette kommer langt ned på listen over prioriteringer :-)

   Avslutningen til Post/Nyqvist er rå, jeg skjønner fortsatt ikke hvordan det er mulig å komme så langt ned på den "siste knekkern" i det tempoet rittet gikk i. Det er også derfor jeg er utrolig godt fornøyd med egen tid i etterkant, jeg har aldri vært i nærheten av de tidene de beste får til på slutten uansett - og jeg må være ærlig å si jeg har flere enn et par forsøk i bakken...

   Slett
  5. Helt off-topic men 1337 er slang for "elite" ("skikkelig profft!") på "leet"-språk. http://en.wikipedia.org/wiki/Leet

   Brukes blant annet innenfor gaming og hack-verdenen. F.eks. "he is an 1337 h4x0rz" - betyr at han er en proff hacker! ;-)

   uansett... 13.37 som rekord er nå et kult tall - får se om den blir slått en dag!

   Slett
  6. Hehe - jeg måtte faktisk Google tiden hans for å være sikker før jeg postet den, for jeg var usikker på om jeg blandet inn 1337 (leet/elite) på egenhånd eller om det var den faktiske tiden hans.

   Det er utrolig hvor mye lengre inne forbedringene sitter når man kommer opp på et visst nivå. Når jeg tenker meg om så er det er jo faktisk bare 13 sekunder ned til Days' sin tid fra bestenoteringen til Post, men det virker som en "nesten uoppnålig" tid.

   Slett
 2. Nå var jo dette et ritt med eget segment, men synes ikke det er riktig med KOM hvor du har fordelen av å ligge innpakket i et felt store deler av segmentet. Ser det var laget nytt segment til dette rittet som er litt anderledes fra noen andre segmenter til Tryvann. Hvilket segment er det offisielle i Oslos klatrekonge.

  Hilsen Henning

  SvarSlett
  Svar
  1. Det offisielle segmentet i Oslos Klatrekonge ser du på klatrekonge.com. Rittet pizzorne challenge bruker jo dette segmentet så hvorfor noen har lagd et nytt vet jeg ikke. Det dukker stadig opp et segment på Strava som er veldig likt fordi folk lager nye segmenter... (som Pz 2014 segmentet)... viktig at folk bare velger "hide" på slike segmenter. Helt unødvendige.

   Når det gjelder å ta KOMer i et felt så tror jeg de aller felste synes det er helt ok. Om man drar ut på en dag med sinnsykt sterk medvind opp til Tryvann vil dette faktisk ha større fordel enn å være med på Pizzorne Challenge (iallefall i forrige uke), så det finnes jo enda bedre forhold enn da Arne satte sin KOM. Ellers setter jo folk KOMer ofte når de er ute og sykler med klubben eller venner som er jo omtrent det samme. At solo-KOMer er det eneste som er ok ville nok vært litt strengt ;)

   Slett
 3. finnes ikke et flatt segment som ikke en klubb rulle har vært igjennom.

  SvarSlett
 4. Synes personlig ikke at flate sprintsegmenter skal merkes KOM som vel er King Of Mountain hvis jeg ikke tar helt feil. Feks 500 meter og 2% stigning er vel ikke en hard kneik.

  Ellers er jeg jo enig i mye av det du skriver Martin, men mere uenig om hvordan man formulerer seg over sine egne prestasjoner. Skryte av en KOM hvor man i medvind og rulle har satt en kanontid er ikke riktig, at det blir KOM for så være. Man kan jo ikke stoppe å sykle et segment bare fordi det er medvind og man ikke kan retferdigjøre resultatet. Synes du Martin er veldig ærlig på dine tider hvor du legger til info hvis tidene er satt i god medvind.

  For min egen del må jeg vel reise en tur til Ulan Bator og opprette et segment for å få en KOM.

  Hilsen Henning

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig forskjellige meninger om viktigheten av Strava-tider, men tror vel fortsatt at "gjengse" KOMer er mest uhøytidlig konkurranse og inspirasjon - de aller fleste er nok inneforstått med at forholdene og omstendighetene rundt tidene kan være veldig sprikende. Hvis seriøsiteten rundt Strava hadde vært høyere ville det være ønskelig å plotte inn flere variabler på øktene (vær/temperatur, føreforhold og vindretning/styrke, sykling i felt eller alene, temposykkel eller landveissykkel etc) - men det vil uansett ikke bli gjort slavisk, og da er litt av verdien borte. Men sammenligner man tider med seg selv for å måle progresjon må man jo uansett sammenligne likt med likt, og det bør man jo også gjøre om man sammenligner seg med andre.

   Til Tryvann er det litt spesielt i og med at det arrangeres fellesstarter opp hvert år, og topptidene i segmentet bærer kraftig preg av dette - samtidig er det et segment med stor prestisje. Derfor tror jeg de fleste som har syklet litt forstår at tiden til Nordhaug (satt alene) er den sterkeste, men at Arne Post har mer enn en god grunn til å være stolt av den beste Strava-tiden da så å si samtlige andre topptider, utenom Nordhaugs, er satt i fellesstarter i sterk konkurranse. Arne Post er også en av de siste til å skryte av egen innstats - det er jo vi andre som skryter av KOMen han har satt :-)

   Flatere segmenter bruker i hvert fall jeg kun for å sammenligne egne tider, der bryr jeg meg særdeles lite om KOM akkurat av den grunnen du sier at det ofte settes i felt/grupper/bilpes eller med fullt tempoutstyr (i hvert fall rundt i Oslo området)

   Oslos Klatrekonge har absolutt gitt tre segmenter i Oslo (Grefsenkollen/Tryvann/Kongsveien) litt mer tyngde, men siden konkurransen varer et helt år så blir tilfeldighetene med vær/vind i praksis marginal i en uhøytidelig konkurranse. Det er av større betydning at det bare var en fellesstart til Tryvann i år - den blir absolutt avgjørende på Tryvann-segmentet (bare fire tider av årets topp 25 så langt er satt utenfor rittet). Man velger jo også hvor seriøst man tar konkurransen, ønsker man hevde seg helt i toppen så bør man derfor ta de sjansene som byr seg - det er slik reglene legger det opp til. Det fine med Klatrekongen-konkurransen er at den er akkurat så seriøs som man gjør den selv. Det er slik det bør være for konkurranser over Strava, for mye av sjarmen med Strava er jo at man selv velger akkurat når man vil konkurrere, på den måten kan vi vanlige eller litt over middels ivrige sofasyklister teste oss mot proffene på enkeltsegmenter når alle marginer peker i vår favør (vind og føre, dagsform, økten frem til segmentet etc)

   Jeg føler ikke at det er påtrengende mye skryting om KOM rundt omkring, stort sett så er det enten en oppriktig glede av å nå et mål på et personlig viktig eller spesielt populært segment eller kanskje litt sarkastisk/ironisk glede (som nok også av og til er en måte å skryte på) når man tar en tilfeldig KOM på et segment med få tidsnoteringer. Men det er jo også avhengig av nivået på syklisten. Kjører man en økt med flere bestenoteringer så er det jo lov å være fornøyd med innsatsen, nesten uansett omstendighet.

   En KOM har jo ingen bestemt verdi i seg selv, man må jo se hva som ligger bak.

   PS: Om man virkelig ønsker å sette KOMer, men ikke helt evner å ta dem, så er det bare å trene bedre/hardere :-P Bedre motivasjon finnes knapt – og det gir jo ingen glede å ta en KOM uten litt konkurranse!

   Slett
  2. Beklager veggen med tekst, kommentaren så mye kortere ut da jeg skrev det! (jeg lover) :-P

   Slett