tirsdag 20. mai 2014

Oslos nye skandalegate

For n'te gang har det vært en bølge med innlegg i media om alle konfliktene mellom bilister og syklister. Og det aller siste er et åpent brev fra landveissyklist Ola Thjømøe hvor han ber om at både bilister og syklister må ta bedre hensyn til hverandre - som gjengitt av Aftenposten her.

Debatten (som f.eks. synliggjort i kommentarfeltet i ovennevnte artikkel) er som vanlig pepret av ytringer fra folk som ikke synes å ha mye kunnskap om trafikkreglene hva gjelder sykling i trafikken. Gjengangeren "syklister får holde seg på fortauet" er fortsatt vanlig å lese. Det er også ganske vanlig at sykkelhatere bidrar med trusler i slike kommentarfelt - og de sanker mange like's på det også... Her er noen som mener at det burde bli forbudt å trene på trafikkert vei (naturligvis har de fått mange likes fra andre likesinnede).


Konflikten er ganske sikkert delvis skapt av både aggressive bilister og aggressive syklister - men kanskje er den viktigste grunnen hvor dårlig tilrettelagt mye av infrastrukturen er for å få et godt samspill mellom ulike trafikanter! Iallefall i byene!

Og et stjerneeksempel på dette er "Oslos nye paradegate" Eufemias Gate som ligger i Bjørvika rett ved Operahuset. Denne gaten, som Vegvesenet har omtalt som ".. en grønn gate hvor gående, syklende, og kollektivtransport har fått betydelig plass.", burde ha effektive løsninger for syklister. Faktisk om det er en eneste gate i hele Norge man burde kunne forvente gode løsninger for syklister så er det denne. Dette skal være Oslos paradegate langs sjøsiden - en strekning hvor det kanskje er flere sykkelpendlere enn noe annet sted i landet. Og ikke minst så har dette vært en utbygging hvor man har hatt rikelig med plass på begge sider av veien til sykkelveier OG gangveier så den vanlige forklaringen om at "Oslo har så trange gater" holder ikke her. Vi lever i år 2014, miljø er i fokus, kommunen vil ha flere på sykkel. Og hva skjer?.... Syklistene har blitt nedprioritert igjen.

Kort fortalt er Eufemias gate farlig å sykle på pga et svært trangt sykkelfelt, og hvor syklister må legge seg langt ut i kjørebanen når de skal rett frem, ettersom det flere steder blir to filer. Det er mye trafikk og mange busser her, bl.a. pga Operaen, og holdeplassene er tegnet opp midt i sykkelfeltet som tvinger syklistene ut i kjørebanen. Olav Torvund har behørig omtalt denne skandalegaten på bloggen sin (anbefales), og youtube-bruker Delveien har dokumentert hvordan det er å sykle her med video.




Er det rart det blir konflikter med slike trafikkløsninger?...

Intensjonene var kanskje gode... men det gikk svært galt. Omtrent som denne blide syklisten som også har fått en del spalteplass den siste uken :)




5 kommentarer:

  1. Huff, her hadde jammen ikke jeg turt å sykle iallefall!
    Skummelt med den bussen som absolutt ikke hadde tenkt å ta hensyn til/se deg da!

    En ting er ihvertfall helt sikkert, og det er at hvis du skal sykle i Oslo, og andre trafikkerte veier, så bør vi ha godt synlige klær på oss. Så de andre ser oss lettere... :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Som omtalt på NRK i dag! :-)

      http://www.nrk.no/livsstil/farger-reduserer-ulykkene-1.11729476

      Slett
  2. På tide med aksjoner? 50 mann i snegletempo i hele bredden? Dette i noen dager og mediadekning. Dette er jo normen, ikke unntaket dessverre.

    Jeg kan samle 10 mann.

    SvarSlett
  3. "Null bilbølling i gata mi". En bred kampanje mot hensynsløs bilkjøring. Da kunne vi håpe på samarbeid med de store organisasjonene (NAF, Trygg Trafikk) og vinne opinionen. Virker dette realiserbart?

    SvarSlett
  4. Hei Martin,
    Det er kanskje for sent å legge inn en kommentar på en gammel artikkel, men jeg prøver.
    Oslo tapte tidligere denne uken finalen om å bli "Europeisk miljøhovedstad" (Ljublana vant). For dårlige sykkelveier virker å ha vært en av grunnene til det. Byen vår skal igjen prøve seg på tittelen i 2016.
    I den forbindelse er det naturlig å se på hva som skal til for å bedre tilbudet for syklister. Artikkelen du her har skrevet er et godt bidrag, men jeg kom til å tenke at du - med din store gjennomslagskraft! - kanskje også burde gi et hint til Samferdsel – og miljøkomiteen i Oslo om at det finnes enorme mengder god data på sykkelbruk i Oslo - lett tilgjengelig. Strava har nemlig utviklet et verktøy (Strava Metro) for nettopp slike organer. Det fungerer litt som gode gamle Heatmaps, men er tilrettelagt for byutviklere. I tillegg er all annet data enn selve rutene, tatt bort (altså de-personifisert og gjort anonymt). Med kjøpt lisens (Oslo Kommune har nok råd til den) kan man drille ned i tallene og f.eks. se når på dagen flest syklister er på en gitt vei. Strava Metro fungerer også for løping. Det er jo slik at langt ifra alle benytter Strava ved bysykling, men mange gjør også det, og det er trolig det beste datagrunnlaget man har p.t.
    Du gjør selvsagt det du vil, men jeg tenkte bare at dette tilbudet kanskje kan være noe av det bedre analytiske verktøyet som finnes, og som kommunen - om ønskelig - meget lett kan få tak i.
    Takk for en god blogg!

    SvarSlett