søndag 4. mai 2014

Alex Krill fortsatt i tet i Oslos Klatrekonge 2014

(Republiserer denne fra Klarekonge.com siden jeg synes Alex hadde en del svar som kan være av interesse for flere enn bare de som følger Oslos Klatrekonge konkurransen!)

Ved utgangen av april lå Alex Krill fortsatt på førsteplass i herrenes konkurranse om å bli Oslos Klatrekonge 2014 - slik han også gjorde ved utgangen av mars. Han har riktignok måttet jobbe for å beholde førsteplassen, og ble en periode forbigått av Tom Larsen - men rett før månedsskiftet slo Alex tilbake med bl.a. 3:56 på Kongsveien og beholder dermed ledelsen i konkurransen!

Så hvem er Alex Krill? Og hvorfor sykler han så fort? Særlig så tidlig på våren!? Har han noen hemmeligheter han kan dele med oss andre som er lenger ned på listen??.... 

Så jeg kontaktet ham og spurte ham noen spørsmål for å lære litt mer - og her er svarene - pluss et spørsmål tilbake igjen fra Alex.

...........................................................................................................................................

 - Hva er dine vitale data. Høyde, vekt og terskelwatt?

Høyden er 178 cm og vekten 66-67kg.
Terskelwatt har jeg ikke testet på en stund, men Strava estimerer den til 334 watt.

Jeg har en online coach, Damian Ruse, som lager podcaster på semiprocycling.com. Han mener at den største fordelen jeg har er min 5 min Watt. Den er ganske sterk :)

Jeg må også innrømme at jeg har lekt en del med vekta, og veier nå 10 kg mindre enn på samme tidspunkt ifjord. Men jeg har også funnet sweetspot her - veier jeg mindre enn 66 begynner jeg å føle meg slapp. Så har helt klart finjustert vekten for å kunne sykle raskt oppover. Her vil jeg si til andre som tenker å gjøre det samme: Vær forsiktig! Vekten må av tidlig i sesongen før harde intervaller. Dessuten er det farlig å dra det for langt, noe alle vet!

Alex tar en liten pause på vei opp fjellet. Foto: Alex Krill

- Hvordan har du blitt så raskt til å sykle bakker? Er det et medfødt talent, grundig trening, fordi du har en dyr og rask sykkel, eller noe annet?

Jeg var rask opp bakker på Terrengsykkel som barn og god til å svømme korte distanser fort (25-50 m). Siden da har jeg hatt en brennende interesse for kunst og animasjon, men ble veldig hektet på podcastene til Damian Ruse over sommeren ifjor. Han går i dybden på alle temaer innenfor sporten med utrolig entusiasme. Jeg begynte å lure på hva en 'vanlig fyr' kunne prestere hvis han gjorde 'alt riktig'. Da Damian plutselig sa at han ville coache tre syklister hev jeg meg på. Siden da har jeg prøvd å gjøre 'alt riktig' og har sett resultater!:) det har vert en spennende reise.

- Fortell om utstyret du bruker - sykkeltype, hjulsett mm?

Jeg kjøpte en brukt Bianchi Oltre 2012 på slutten av sesongen ifjor til godt under halv pris (vekt ca 7.5kg). Og et par Garmin Vector watt pedaler.  Hjulene er ikke noe fancy, de er fulcrom alu treningshjul. Utstyret var dyrt, men jeg tenkte at etter å ha lagt ut for det kunne jeg glemme utstyret og konsentrere meg om formen. Sykkelen sto framme hele vinteren som motivasjon ;)

- Tror du kosthold og hvile er viktig for å bli rask på sykkel eller holder det med å trene riktig?

Det er en rar sport. Noen har klart seg godt på dårlig kosthold, men jeg tror ALT teller. Fra å ikke stresse i hverdagen, til å spise naturlig og variert og å få nok søvn. Jeg dro det helt ut og begynte å telle kalorier (grovt, i 100 kcal inkrementer) for å passe på at jeg fikk passe med næring. Mat er utrolig viktig for å komme seg etter harde økter! Sluttet også å drikke mer enn en pils. Det har vært litt som en antropologisk reise for meg.

- Synes du det er viktig å se bra ut på landeveien, eller holder det å være rask?

Jeg er veldig grafisk av meg og synes det er morsomt å mikse og matche utstyr. Jeg tror man blir rask av å føle seg rask. Men her spiller personligheten inn, og det vil variere fra person til person hva som er riktig ;)

Så er det på'n igjen! Foto: Alex Krill


- Hvor lenge tror du at du beholder førsteplassen i Oslos Klatrekonge? Ser vi deg på toppen av listen også over sommeren?

Jeg er formtoppet akkurat nå, men skal inn i en ny byggefase mot Le Etape du Tour i 20. Juli. Regner med at folk vil klatre forbi meg på listene før da. Tror jeg har kommer igang før alle andre i år pga mye sykling om vinteren, men at jeg skal slite veldig når de beste fra ifjor kommer i toppform. Tross det, skal gi alle som prøver seg så mye konkurranse som mulig!! :)

- Det går rykter om at du har hjulpet din bror med å lage en sykkel-app til iPhone! Kan du fortelle litt om denne?

Jeg liker å kombinere interesser, og har lenge hatt lyst til å lage en iPhone app.

Strava viser kun gjennomsnittsfart og HR på iPhone, så jeg og bror laget en app med et digg display som man bruker mens man sykler. Den viser fart, hr, distanse, gjennomsnittsfart, stigningsgrad mm. Så laster man dataene opp til Strava når man kommer hjem.

I appen dukker det opp en Tour de France lignende høydeprofil med kategoriserte bakker markert i rødt. Man kan klikke på bakkene for å få opp spennede detaljer om klatringene.

www.bikemeterapp.com ! Check it out :)

Noe annet du ønsker å fortelle om deg selv - andre ting du brenner for enn sykling f.eks.?

Jeg vil avslutte intervjuet med et glass rødbete juice, og en pre-ride espresso. Synes vi kan innføre espresso kulturen i Oslo: At man sitter i treningstøyet på en kafe og prater før og etter treningsturer!

Dessuten vil jeg stille den norske sykkelbefolkningen et spørsmål jeg sitter inne med: Hvorfor så mye trening i sone 1? Misstenker at sone 2 er mer effektivt for oss som ikke er proffe og har begrenset tid til trening? Spent på å høre hva folk sier til det?

2 kommentarer:

  1. Alex er en bra mann, rett og slett - morsomt at han satser alt og gjør ting på sin (og trenerns) måte. Blir spennende å følge ham utover sesongen!

    Sone 2 er perfekt for å bygge opp beina til å tåle hardøkter og langturer utover våren og sommeren.

    SvarSlett
  2. Men er de snakk om sone 2 til coggan eller olympiatoppen du mener? Utfra terskelpuls eller maxpuls?

    SvarSlett