mandag 12. mai 2014

Test av Multipower sportsernæring

Multipower er et forholdsvis nytt merke i Norge når det gjelder ernæring til utholdenhetsidrette, men har det siste året dukket opp en rekke steder og er bl.a. ganske synlige hos noen store sportskjeder (som XXL) samt spesialistbutikker (som Torshov Sport). I markedsføringen er de ganske aktive på nye medier, som jeg personlig synes er et godt tegn (innovative), og da jeg ble spurt om jeg hadde lyst til å motta noen av produktene for å prøve de over en liten periode var jeg nysgjerrig nok til å takke ja. Her følger noen av mine inntrykk etter å ha testet både under sykkelritt og på lengre treninger i en periode på ca fire uker:

Sportsdrikke til rittet og protein-shake til etterpå

Trenger man egentlig sportsernæring i det hele tatt?
Personlig er jeg ganske skeptisk til mange av markedsføringspåstandene til sportsernæring, og mener at mye av markedsføringen er en del overdrevet. På treninger over to timer (under det drikker jeg vann) bruker jeg stort sett bare "vanlig mat" og har noen kombinasjoner jeg sverger til - bl.a. brødskiver med kaviar. (Kan jo her anbefale riskakene jeg lagde i fjor som er kjempefine på trening - men litt kronglete i konkurranse...) Men på ritt så bruker jeg alltid sportsernæring - og har nok drukket og spist opp svært mange kilo fra ulike leverandører de siste årene. Som minimum har jeg alltid sportsdrikke - og ofte har jeg en bar eller gel i tillegg.

Hovedgrunnen til dette er fordi det er praktisk: Det er f.eks. enklere å drikke sportsdrikk enn å finne fram mat fra baklomma, og om man først skal spise noe fra baklomma er det enklere å spise en sportsbar enn å pakke ut en brødskive med kaviar!

Den andre grunnen er at det tross alt er mye tankearbeid som ligger bak innholdet i produktene, og f.eks. har ulike produkter beregnet for før og etter trening ganske forskjellig balanse av karbohydrater/proteiner, og man skal være ganske flink i matveien som man skal forsøke å simulere dette med "vanlig" mat. Det er bare litt enklere å få riktig type næring i et sykkelritt ved å kjøpe ferdig produsert sportsernæring.

Proffene drikker 4-5 liter veske under fjelletappene i Giro'n. Kilde: multipower.no

Hva er viktig når man skal velge sportsernæring for et sykkelritt?
Det jeg synes er viktig iallefall:
 • Praktisk emballasje. Jeg er ikke spesielt glad i produkter man må huske å åpne eller klargjøre før rittet starter - som f.eks. Maxims klassiske gels som er nærmest umulig å åpne om man ikke har løsnet litt på korken før start... om man glemmer det så blir et forferdelig griseri av det hele om man i det hele tatt klarer å få av korken. Viktig at man kan ta et produkt på baklomma når rittet starter og vite at det blir enkelt å åpne og få i munnen når den tid kommer. NB! Jeg pleier bare å legge papir/emballasje inn under trøya (på magen) etter å ha spist - det er virkelig ikke nødvendig å kaste i naturen...
 • Smake godt. Produkter som smaker vondt spiser/drikker man mindre av helt ubevisst. Veldig viktig at man liker produktene. Dette er individuelt, så man må ganske enkelt smake seg fram til sine favoritter.
 • Lett å få ned. Under Trondheim-Oslo for mange år siden hadde jeg en pakke med smånøtter på baklomma og det viste seg å være en livsfarlig øvelse å forsøke å spise disse med 180 i puls... holdt på å sette nøtter i halsen flere ganger. Det er ikke ideelt å måtte få lagkamerater til å utføre Heimlich-manøveren under et ritt - det taper man verdifulle sekunder på...
 • Lett å fordøye. NB! Ikke ta med mat på et ritt som du ikke er sikker på at magen tåler!!!... Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt en syklist fortelle om mageproblemer under et ritt pga gels! Ganske vanlig å høre dette i Håkons Hall etter Birken...
 • Ha mange fine adjektiver og lovnader på etiketten. Da er det sikkert godt gjennomtenkt hva gjelder innhold. (Etter å sikkert ha testet 4-5 produsenters sportsdrikke uten å ha merket noe forskjell så tror jeg man er ganske trygg så lenge man velger et annerkjent merke.)
 • Pris. Eller rettere sagt pris per kilokalori.

Multipower produktene

Man kan lese litt om selskapet Multipower på hjemmesiden deres, og serien som er interessent for oss syklister er den de kaller Endurance. De har tydeligvis satset ganske tungt på å etablere seg i markedet og er en av de offisielle sponsorene til Giro d'Italia samt at de har samarbeid med flere profflag, bl.a. Cannondale og Movistar.

Etter å ha testet de ulike endurance-produktene over noen uker (også i ritt) så er jeg veldig godt fornøyd med de fleste, med noen få unntak. Produktserien virker veldig godt gjennomtenkt og består av en god bredde av både ulike produkt-typer og smaker, så her vil jeg tro de fleste vil kunne finne produkter som passer deres individuelle behov/smak.

Uten å gå inn i for mye detaljer på alle produktene jeg prøvde har jeg plukket ut fire produkter som jeg personlig synes var veldig gode og som jeg kan anbefale på det sterkeste (vinnerne!) - og tilslutt har jeg to produkter som ikke fungerte spesielt bra (for meg iallefall).

1. Multicarbo Drink - smak "Red Orange". Dette er Multipowers sportsdrikke med appelsinsmak. Denne opplevde jeg som en ganske standard sportsdrikke som kommer i pulverform. Det viktigste her er igrunn smaken ettersom man skal drikke jevnt under hele rittet - og her synes jeg selv denne score'er høyt - veldig god smak på denne her! Eneste jeg irriterte meg over var skjeen som fulgte med som er for bred for de fleste drikkeflasker slik at man søler pulver når man heller oppi - brukte derfor en Maxim-skje jeg hadde fra tidligere (se bildet - den blå).

Multicarbo drink. Den hvite skjeen fulgte med.

2. Multicarbo Jelly. Denne er genial! Konsistensen er som slik gelé (gelatin?) man lager i kjøleskap til barneselskap - eller som ungdommer bruker på fest som "jello shots" (da med en god dose alkohol i...denne har ikke det). Denne smaker bra og er veldig lett å spise! Jeg spiste bl.a. en under Ronde van Berg mot slutten av rittet da jeg var ganske sliten, og den skled rett ned (bokstavelig talt). Skikkelig kult produkt som er fin i en situasjon hvor du må få noe næring ned raskt og enkelt, og kanskje ikke er så glad i vanlige gels.

Recarge Drink, Multicarbo Jelly og Multicarbo Gel (cocacola/caffeine)

3. Multicarbo Gel. Dette er gel'ene til Multipower - og jeg har testet i sitronsmak samt en som har coca-cola smak (med ekstra caffeine). Tilsvarende gel'er fra andre produsenters er disse kraftige i smaken og bør skylles ned med drikke, men saken på begge synes jeg er helt ok. Pakningen her på 40gram er en ideell størrelse for en gel, og enkel å rive av toppen. Den sistnevnte varianten med coca-cola smak og caffeine er spesiallagd for slutten av et ritt når man trenger en siste boost. Om det var placebo-effekt eller ikke så funket det for meg. Veldig bra produkt.

4. Fruit Power bar. Dette er en av tre type sportsbarer Multipower har (i tillegg til Natural Power og Multicarbo), men jeg likte denne Fruit Power veldig godt - den er litt slimete og dermed fin å spise i ritt (går ned..) og smaker veldig godt! Litt kunstig smak kanskje, men et veldig god bar til sykkelritt. Giro d'Italias "offisielle sportsbar"...De to produktene som jeg synes ikke fungerte spesielt godt var:

- Multicarbo Bar. Med dette navnet så gis det inntrykk av at dette skal være den standard sportsbaren til Multipower - da sammen med Multicarbo Drink og Multicarbo Gel... men dette produktet synes jeg ikke fungerte særlig bra og vil heller anbefale Fruit Power bar'en (se over). Konsistensen er en slags gummiaktig-konsistens som er utrolig vanskelig å spise når man sykler i høy intensitet. Når man spiser den så smuldrer den liksom litt opp i munnen og blir litt klumpete - jeg holdt på å sette biter i halsen og måtte jobbe en stund med å få denne ned. Ikke spesielt godt egnet for ritt spør du meg. Smakte ikke særlig bra heller.


- Re-Charge Drink. Boksen på denne (se første bildet på toppen) ligner veldig på Multicarbo sportsdrikken så pass på å ikke kjøpe denne om du er i butikken og skal plukke opp Multipower sportsdrikke! Fargen på drikken er annerledes, som er praktisk om man skal blande ferdig noen flasker før rittet - da ser man senere hva som er hva. Problemet med denne er ganske enkelt at den ikke smaker noe særlig godt... Litt ubehagelig å drikke faktisk.. I tillegg er jeg litt skeptisk til hvor viktig det er med spesialdrikker etter ritt, så jeg føler kanskje at det er litt unødvendig å kjøpe produkter her. Kan godt hende jeg er på bærtur - men jeg liker aller best å spise vanlig mat etter et ritt - da er jeg lei av kunstig ernæring og vil heller spise normal føde.

Konklusjon
Multipower endurance er en svært god serie sportsernæring for utholdenhetsidretter. Serien virker svært godt gjennomtenkt og har en god bredde av ulike produkttyper (bars, gels, jellybar, drikke, mm) og produktsmaker. Prisene er ganske like de etablerte konkurrentene - og det er dermed en serie produkter jeg kan anbefale på det sterkeste. Jeg fikk disse produktene gratis til test, men det er flere av produktene her som kommer til å bli en del av mitt standardsortiment av sportsernæring fremover - og kanskje særlig jelly-bar'en og gel'ene.1 kommentar:

 1. Synes du har en sunn tilnærming til bruk av sportsernæring.
  Kommer langt med å spise sunn norsk mat utenom ritt.

  SvarSlett