tirsdag 27. mars 2012

Vårmekk - todo liste

Gjør sykkelen klar til en lang og flott sesong! Sett av en kveld/dag i solskinnet og gi den den kjærligheten den fortjener! Her forutsetter jeg at man har litt verktøy (feks denne. mulig må kjøpe kranklageravdrager i tillegg), mekkestativ og en skikkelig pumpe. Jeg gjorde en del av dette forrige fredag, men venter på leveranse av de siste delene (bl.a dekk fra Bikeshop) før jeg er helt ferdig. Der sparte jeg 30 tusen på ny sykkel! Om man er smart så gjør man dette mens kjæresten/kona sitter i en stol ved siden av og drikker kaffe - så kan man huke av litt "familietid" i samme slengen - før man drar ut på en 5-timers tur for å teste sykkelen! ;-)


Handleliste:


Deler
- Nye dekk og slanger (Bikeshop har akurat nå kanontilbud på 2xConti GP4000s nå til 475,-!). Dekk og slanger er ganske enkelt ferskvare og bør byttes hvert år. Svært forebyggende mot punkteringer - samt at gammel gummi gir dårliger veigrep (som jeg bl.a. erfarte for et par uker siden..). Om du sverger til pariser så har jeg skrevet om liming av disse tidligere.
- Girwiresett (som denne). Alternativt kjøp strømper i bulk (dette har jeg tidligere gjort hos cyclecomponents) for å spare litt penger - og bare kutt til riktige lengder. Kjøpe endestykkene til strømpene løse og kjøp girwire separat.
- Om nødvendig gjør det samme for bremsewire/strømper - men her er ikke behovet like stort. Kan ofte overleve her med å koble løs wire'n og smøre litt.
- Styretape
- Nye bremseklosser. Selv om klossene ikke nødvendigvis er slitt ned så bør de ofte byttes fordi det setter seg mye dritt i de som sliter ned felgkanten.
- Nytt kjede (avhengig av når du byttet ifjor). Anbefaler forøvrig å kjøpe en kjedelås (som denne) for å kunne ta av kjede til lettere rens senere.
- Ny kassett (avhengig av når du byttet ifjor). Merk at kjede og kassett stort sett alltid må byttes samtidig.
- Nye drev. Om man ikke har byttet kjede og kassett på lenge så kan det hende at man må bytte her også. Man kan se over for å sjekke slitasje. Noen driver faktisk og filer på drevene og påstår at dette funker.. aldri prøvd selv.
- Kranklager - sjekk for slark ved å holde i pedalarm og rugge litt.

Vedlikeholdsutstyr (om du ikke har - dette bør alle ha rikelig av til enhver tid i boden)
- Avfettingsmiddel
- Olje (tynn og tykk)
- Fett/grease - merk eget fett til karbondeler (som har små klumper i for økt friksjon).
- Sykkelvaskspray (bøtte med zalo funker også forsåvidt, men kjekt med en spray til rammen)
- Engangshansker i gummi (selv kjøpte jeg et lass på Clas Ohlson for et par år siden.. har sikkert tusen stk. igjen fortsatt)
- Håndvaskmiddel (på tube eller boks for å vaske hendene etterpå.. de blir skitne selv om du forsøker med engangshansker..) og neglebørste - du har ikke lyst til å skitne til din nye, hvite, styretape med olje på første turen!

Todo liste:
- Vask sykkelen først. Bruk rikelig med avfettingsmiddel på drivverk etc, og ha vannslangen klar. Sjekk feks Rune Høydahls sykkelvaskvideo på youtube.
- Bytt alle komponentene fra handlelisten. Denne rekkefølgen er fin: kassett, dekk&slanger, fjern kjede, kranklager, drev, nytt kjede, bremseklosser, wire/strømper, styretape. Om du er i tvil om hvordan noe gjøres så er youtube din vinn. Alternativt har Park Tool en utrolig bra resursside. Park Tools har også en kul pizzakutter som jeg er litt keen på! ;-)
- Om kranklageret var ok, bør du uansett skru det ut og rense det skikkelig og smøre gjengene med nytt fett. Se her for instruksjon.
- Gå over HELE sykkelen med smøring. Det er lurt å ta fra hverandre alle hovedkomponenter og smøre med fett/olje: F.eks ta ut setepinnen, skru av setet, ta av styret fra styrepinnen, skru ut pedalene, etc. Husk å olje alle nipplene på hjulene.
- Gå over alle skruer/bolter etter at du har skrudd sammen igjen (dette bør du også gjøre noen dager senere også).
- Still inn bremser og girwire.
- Pakk sammen
- Vask hendene
- Ta en lang og velfortjent sykkeltur og gled deg over din "nye" sykkel.


Byttet wire mm. fredag kveld i flott vær!
Forøvrig så er det et tips jeg har som man bør vurdere: Og det er å legge heldekkende strømpe på bakgiret. Da må man naturligvis kjøpe strømpe i bulk - og også ha et par strips. Jeg gjorde dette ifjor på gamleracer'en min - og er veldig fornøyd med det. Ulempen er at det veier bittelittegran mer og ser kanskje ikke superpent ut - men, man vil unngå å få mye dritt inn (særlig når man sykler i regn) og sikrer smertefri skifting av bakgiret i mye lengre tid. Bakgiret er også 1'ste pri ifht framgir og bremser. Dette vurderer jeg faktisk også å gjøre på Cervelo'en.

4 kommentarer:

 1. Bare et ørlite tips til dette med håndvask (jeg har forøvrig kjøpt latexhansker på apoteket for å unngå for mye olje på hendene): Vann løser ikke opp olje, men såpe gjør det. Men vann løser opp såpe. Bruk bare såpe, f.eks. en flytende toalettsåpe på hendene for å få oljen til å løse seg opp. Når all oljen er løst opp i såpe, skyller du vekk med vann. Såpe OG vann funker ikke for å vaske vekk olje.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig der - godt tips. Det gjelder forøvrig også om man bruker en håndvaskkrem (anti-fett krem som typisk mekanikere bruker til å vaske hendene med. Jeg er også stor fan av neglebørsten - da klarer jeg alltid å få rene hender!

   Slett
 2. Petter Blindheim28. mars 2012 kl. 13:27

  Mange bra tips. Forøvrig, SRAM sine 10-delte powerlocks er bruk og kast - ikke til gjenbruk :)

  SvarSlett
 3. Mange kjempebra tips!!

  SvarSlett