mandag 19. mars 2012

På tide å sykle til jobb igjen!

Våren er her og det er på tide å begynne å sykle til jobb igjen - for de som ikke har gjort det hele vinteren da!

I den anledning gjorde jeg et lite regnestykke som kan være greit å ha i bakhodet når man planlegger jobbtransporten sin! Brukt en av Norges mest vanlige biler (VW Passat 1.6tdi) som utgangspunkt. Bompenger er basert på Bærumsbom+Oslobom (40,5/dag). Bensin på 0.6/mila og 20 tusen km per år. Her er det mange variabler som man må tilpasse, men konklusjonen bør nok være den samme for de fleste.

Oppdatering: Som Olav Torvund helt korrekt påpeker burde man ta med parkering både ved jobb (som ofte er svært kostbart) og hjemme (garasje) når man ser på totalkostnad av bil.8 kommentarer:

 1. hehe ikke noe å lure på dette :)

  SvarSlett
 2. Hei Martin!

  Bra regnestykke. Legger til helseøkonomien i tillegg, skulle man nesten ha fått 50 kr av sjefen for å sykle. Blir det treningsleir i varmere strøk for deg i år?

  SvarSlett
 3. Enig - man burde fått 50kr, "leasingsykkel" betalt av arbeidsgiver, og en klapp på skulderen for å ha "reddet naturen" på vei til jobb ;-)

  Dessverre så har arbeidsmarkedets og familielivets realiteter lagt enkelte hindringer i veien for treningsleir på våren (selv om jeg får nok syklet litt i ny og ne!) - men, har en fin fin 10-dagers tur planlagt fra Nice og nordover i begynnelsen av juli.

  Ser at du allerede har rukket å jobbe på grunnformen i Spania! :)

  SvarSlett
 4. Bra poeng, leasingsykkel. Tror jeg skal forhandle den inn ved neste mulighet på jobben. God ide : )

  Jeg for min del har fått "asyl" i år. Som du påpeker har jeg fått lov til å pusse litt på grunnformen. Jeg reiser selv til Mallorca nå førstkommende søndag, får se om jeg ikke klarer å slå tiden din opp Grefsen kollen etterhvert : ) hehe, ser du også holder trykket oppe.
  Det var et flott skrubbsår du hadde skaffet deg, skikkelig roadrash.

  Kjør hardt!

  SvarSlett
 5. Syns du er litt vel optimistisk når du regner årskost på denne måten. Jeg har en dedikert jobbsykkel for daglig helårsbruk og 2 mil til jobb. Ser ut til at reell kostnad pr kilometer ligger på ca kr 2.- forutsatt at jeg ikke skrur sykkel selv. Uansett er det økonomisk gunstig å sykle, i tillegg til alle de andre fordelene.

  Stå på!

  SvarSlett
 6. Du må huske på at du trenger bil uansett, til andre formål. Altså må bilen inn på sykkelregnskapet også, men med lavere utgifter til drivstoff, bompenger og forsikring, ettersom du vil kjøre en del kortere pr. år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ingen naturlov som krever at man skal eie bil. Det er helt valgfritt. I familien vår klarer vi oss i hvert fall helt fint uten. Vi har noen utgifter til billeie og kollektivtransport, men det kan ikke sammenlignes med å holde bil selv. Vi har imidlertid litt høyere vedlikeholdsutgifter på sykkel enn dette regnestykket stipulerer. Vintersykling tar litt ekstra på syklene, og vi har to sykler per hode i familien (for forskjellig bruk).

   Slett
 7. Regnestykket er ganske enkelt totalkostnadene for bil/sykkel over ett år fordelt på 365 dager. Bilen har store faste kostnader og marginalkostnaden av enkeltturer er naturligvis en del mindre - og som du påpeker er de relevante kostnadsdriverne drivstoff, bompenger og øvrige km-relaterte kostnader (verdifall, forsikring, vedlikehold).

  Men, det blir fortsatt ekstremt mye dyrere å ta bilen selv om man utelater de "faste kostnadene"! I tillegg når man ser tallene så kan man jo faktisk spørre seg selv om man trenger bil i det hele tatt!? :-)

  SvarSlett