torsdag 10. oktober 2013

Gratulerer til Kristian Oftedal som Oslos Klatrekonge 2013!

I finalen beviste Kristian Oftedal fra Vestre Aker Velo at han er den beste bakkeklatreren i Oslo i år!

Han tok seieren etter en svært spennende finale som ble avgjort i den aller siste svingen før mål hvor Kristian hadde mest krefter igjen og passerte fjorårets vinner Arne Post bare 20 meter før målstreken. Bernt Christian Braaen tok tredjeplassen med Morten Simonsen Vaeng og Øystein Seth Fiskå bare sekunder bak.

(Bakgrunn og info om konkurransen Oslos Klatrekonge kan leses her)

Deltagere
Av de inviterte til finalen, som er de som toppet live-listen på Oslos Klatrekonge, var det bare Lars Petter Nordhaug som ikke stilte. Han meldte forfall fordi han ikke følte seg helt 100%, som var litt synd ettersom det hadde vært morsomt å se Norges beste proffsyklist mot de beste bakkeklatrerne i stor-Oslo. Hadde han vunnet - og i tilfelle med hvor mye? Får håpe han, eller noen av de andre proffene våre, tør å ta utfordringen til neste år istedenfor! ;-)

Finalen ble gjennomført i to omganger. Først med en individuell bakketempo fra Lachmannsvei til Grefsenkollen (Strava segementet) og deretter en jaktstar fra Skeidbanen til Grefsenkollen (startet litt etter Strava segmentet her, så tider ikke registrert).

Runde 1 - Øystein Seth Fiskå er sterkest
I runde en var det Øystein Seth Fiskå som satte raskeste tid, 3 sekund foran Arne Post, 7 sekund foran Kristian Oftedal og Bernt Chr. Braaen og 10 sekund foran Morten Vaeng. Samtlige av tidene i runde en var innenfor topp-10 all-time beste tider på Strava segmentet, og Øystein satte neste beste tid på segmentet med 4:16! Så her var nivået veldig høyt - og det til tross for at de visste at de skulle ned til Skeidbanen og kjøre en enda lengre bakke rett etterpå.

Øystein er råsterk i første runde

Runde 2 - Kristian Oftedal tar seieren!
I runde to, som ble startet så raskt gutta hadde fått tilbake pusten og kommet seg ned til Skeidbanen, startet dermed Øystein først med de andre noen sekunder bak. Jeg kjørte ved siden av på motorsykkel hele veien opp og det var svært spennende å følge de på nært hold. Etter et par minutt var alle fem samlet og det ble kjørt hardt stort sett hele veien med litt varierende rykk som ble tettet igjen. Bl.a. i et av de bratteste partiene var det plutselig Kristian og Morten som måtte gi noen meter til de tre andre før de ble samlet over kulen igjen.

Stille før stormen!
Før den siste bratte svingen ca 250 meter før målgang var alle fem fortsatt sammen og Arne startet spurten og fikk noen meter ved inngangen til den siste kneika. Da de rundet siste svingen var Kristian oppe på siden med Bernt rett bak - se bilde under...

Kristian og Arne helt likt 30m før målgang
... og på de siste 30 meterne satte Kristian inn det avgjørende rykket og vant spurten med ca en sykkellengde! Rett bak Arne på tredje plass kom Bernt, tett etterfulgt av Morten på fjerde. Øystein kapitulerte litt og syklet rolig inn til femte plassen.

Kristian setter inn et siste rykk og vinner!

Resultater
Jeg tok ikke tiden i runde to ettersom det kun var plassering som gjaldt - og den endelige listen ble som følger:

Første plass og Oslos Klatrekonge 2013: Kristian Oftedal, Vestre Aker Velo
2: Arne Post, United Bakeries
3: Bernt Christian Braaen, TVK
4: Morten Simonsen Vaeng, Drammen CK
5: Øystein Seth Fiskå, Ringeriks-Kraft Look


Champions!

Igjen takk til Garmin som generøst stilte opp med flotte premier til de tre beste, hvor Kristian vant toppmodellen Garmin EDGE 810 og Arne og Bernt vant hver sin Garmin Forerunner 610. Det er også i stor grad takket være Garmin, som har ledet utviklingen av GPS-baserte treningscomputere de siste 10 årene, og som fortsatt klart har de beste enhetene, at en slik konkurranse som denne i det hele tatt er mulig å gjennomføre!
Edge 810 (til venstre) til vinneren, og Forerunner 610 (til høyre) til nr 2 og 3

Hovedargumentet for å kjøre en finale er fordi varierende værforhold kan påvirke tidene litt, og det er derfor mest rettferdig å ha en avslutning hvor de beste sykler i like forhold mot hverandre. Det er derfor litt interessent å se at topp-3 i finalen var faktisk også de som lå på de topp-3 plassene i konkurransen i forkant. Slik sett ble det en svært "rettferdig" pall ifht live-listen i konkurransen!

Gratulerer igjen til vinnerne i år! Vi starter på nytt igjen 1 januar med Oslos Klatrekonge 2014! :-)


Topp3 bakkeklatrere i Oslo i år: Kristian, Arne og Bernt
...

Oppdatering: Fikk også videresendt en liten videosnutt tatt av spurten:2 kommentarer:

 1. Stein-Thore Askautrud11. oktober 2013 kl. 12:13

  I DN sin artikkel om Oslos klatrekonge, står det følgende nederst: - "Det er bare å prøve. Kanskje vi utvider konkurransen litt, sier han". Lyst til å fortelle litt om hvordan du evt tenker en utvidelse av konkuransen? :)


  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenkte igrunn mest på at vi gjør arrangementet i seg selv litt proffere til neste år med målseil, pall, følgebil (til film mulig) etc. Prinsippene for konkurransen kommer til å være ganske identiske, men mulig med litt justering på hvilke bakker som er med i 2014 utgaven. Skal tenke litt gjennom det :-)

   Slett