mandag 14. oktober 2013

Bruk lilleskiva når du kan!

"På den syvende dag skapte Gud landeveissykkelen. Den ble formet i karbon og med to drev foran. Og Gud velsignet den og sa til den: Vær lett og smidig, men samtidig sterk, og legg deg under mennesket og gjør de til det raskeste over alt levende som rører seg på jorden."

Legg merke til nøkkelsitatet her "to drev foran". Dette synes jeg det er verdt å fremheve fordi det er svært mange som tror det er likegyldig hvilket drev de ligger på så lenge det gir omtrent samme girutveksling - men, som vi skal se så ble sykkelen skapt med to drev foran med en baktanke.

Si du ligger i en slak oppoverbakke med vind i ryggen og holder en litt varierende hastighet i intervallet mellom 25-30kmt. Her kan du f.eks. ligge på storskiva med 53x19 i 28kmt* - eller så kan du ligge på lilleskiva og kjøre i 28kmt med 39x14 gir. Og da spiller det ingen rolle om du ligger på storskiva eller lilleskiva om du holder identisk fart hele veien opp. Men, pga at bakken ikke er helt jevn så vil du ha behov for å justere farten din litt - i perioder litt opp og i perioder litt ned - og det er her forskjellen på drevene teller ganske mye, fordi:

Når du sykler på lilleskiva foran er det "kortere" avstand mellom girskift bak, som gjør det lettere å finne riktig gir.


Gir ned fra denne for å få "flere gir" bak!
I den slake bakken, som beskrevet over, blir det marginalt brattere og du må gire ned. På storskiva vil ett girskift fra 53x19 til 53x21 gjøre at farten din reduseres fra 28,1kmt til 25,4kmt gitt at du holder samme tråkkfrekvens. Mens om du derimot ligger på lilleskiva og kjører på 39x14, vil ett girskift ned til 39x15 redusere farten fra 28,1kmt til 'bare' 26,2kmt. Dette høres kanskje lite ut, men i intervallet mellom 25kmt og 32kmt er det, når man kjører på lilleskiven, fire girskift bak, mens når man ligger på storskiva foran bare tre girskift! Altså har man 30% flere gir å velge mellom i dette intervallet når man sykler på lilleskiva foran.

Konklusjonen her bør være ganske grei: I situasjoner hvor du har valget mellom å ligge på lille-eller storeskiva foran så velg lilleskiva for å gi flere girvalg bak til farts-justeringer uten å måtte gå på bekostning av tråkkfrekvensen!

Amen!


* Antar normalkrank med 53/39-drev. Bak-kassett med tannhjul fra 11 til 26 (11,12,13,14,15,17,19,21,23,26) - denne har jeg selv. Tråkkfrekvens på 80rpm. Beregninger gjort på bikecalc.com.

4 kommentarer:

 1. Hei
  "På storskiva vil ett girskift fra 53x19 til 53x17 gjøre at farten din reduseres fra 28,1kmt til 25,4kmt gitt at du holder samme tråkkfrekvens"
  Vil ikke farten øke når du girer som beskrevet?

  SvarSlett
  Svar
  1. oops - skrev feil vei (skal stå 53x21 ikke x17)! Litt rask korrekturlesing der - rettet opp! Dobbelsjekket regnestykkene også for ordens skyld - skal være riktig.

   Takker :)

   Slett
 2. Svar
  1. hehe :) Godt poeng!... jeg får vurdere å skrive om hele dette innlegget! ;-)

   Slett