onsdag 11. september 2013

Strava er Livsfarlig! I dagens VG.

I dag har VG en ganske stor artikkel om Strava. Artikkelen har som utgangspunktet at applikasjonen bidrar til "livsfarlig konkurranse" - ifølge representanter fra Politiet og Veivesenet. Jeg ble invitert til å argumentere for de positive aspektene ved Strava og gjorde så godt jeg kunne, men oppfordrer også til ansvarlig sykling selv. Artikkelen kan leses i dagens avis (s12/13) - men på VG+ er hele saken i tillegg til videointervju med undertegnede - for de som abonnerer på det.

Merk at på hovedbilde i avisen ser det ut som jeg driver og konkurrerer på sykkelveien forbi Aker Brygge - det gjør jeg altså ikke (syklet rolig), og jeg oppfordrer selvfølgelig til ansvarlig sykling både med- eller uten GPS/Strava-app'n på.

Som jeg sier i intervjuet så er nok hovedproblemet, i den grad det er så veldig stort problem, at noen gjør sin daglige transportrute til en konkurranse - og ofte er sykkelveinettet på disse transportrutene ikke velegnet for sykling i høy hastighet. Dette er forøvrig ikke noe nytt som Strava har skyld i - f.eks. så har det vel blitt konkurrert på vei til jobb langs Tour de Finans så lenge jeg har bodd i byen iallefall.

Dagens VG om Strava
Ellers er det også verdt å minne om at "livsfarlig sykling" stort sett bare er livsfarlig for den som sykler, mens "livsfarlig bilkjøring" stort sett er livsfarlig for alle de myke trafikantene utenfor bilen...

4 kommentarer:

  1. Som aktiv (dansk) cyklist i Oslo - både som transport og som sport - bliver jeg ofte irriteret over den ekstreme fokus der er på præstation blandt norske cyklister. Til træning i cykelklubber og til ritt er dette naturligt og godt, men de som cykler til og fra arbejde behøver ikke have denne fokus på en top-præstation.

    Derfor har du også fuldstændig ret, når du skriver, at man ikke skal gøre sin daglige transporttur til en konkurrence. Det er bare med til at ødelægge det for de som cykler uden at konkurrere og for andre trafikanter. Jeg cykler dagligt til Skøyen fra Oslo via cykelstien (vist nok den såkaldte Tour de Finans) og det føles som at køre imod et felt i et stort cykelritt. Der bliver kørt som om det galt at få den bedste tid på Strava - og jeg har en mistanke om at dette også er tilfældet. Hvorfor ikke bare cykle til arbejde og nyde den friske luft og den motion det giver? Det behøver ikke at være en konkurrence. Men den grundlæggende norske konkurrencementalitet modarbejder dog umiddelbart en sådan udvikling tror jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentaren. Du har nok rett i at det er en viss kultur (i Oslo iallefall) for å konkurrere på vei til jobb som bidrar til en litt "stressende" jobbrute.

      Når det er sagt, så er også et av problemene her, særlig siden du sammenligner med Danmark, at det er dårlig tilrettelagt for sykling inn- og ut av sentrum. Om vi hadde hatt "ekspressykkelveier" på de viktigste transportrutene inn og ut av byen - med brede sykkelstier med adskilte fartsretninger (og ingen fotgjengere) så ville mye av det som i dag oppfattes som råsykling ikke virke så fort lengre.

      Jeg har syklet noen ganger i København, og det er jo en del som sykler fort frem og tilbake til jobb der også - men det er så utrolig mye bedre tilrettelagt at det blir ikke like stort problem som i Oslo!

      Slett
  2. Men det må være lov til å pendle til/fra jobb på racer i 29-30 km/t i sone 1 uten å bli beskyldt for å være råkjører.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kommer vel ann på hvor man sykler? Noen steder vil det anses som råkjøring (opp Thorvald Meyers gt feks) mens andre steder vil det oppfattes som faktisk litt sakte (ned Kongsveien). Tror de fleste av oss nok vet hva slags sykling som kan oppfattes som råkjøring/sykling - lov å bruke hodet :)

      Slett