lørdag 25. august 2012

Birkebeinerrittet 2012

Rapport fra årets Birkebeinerritt:

Kort oppsummert
Jeg startet i pulje 6 - og endte tilslutt opp som nr 2 i mål fra denne puljen (192 startende i pulja) med tiden 3:04:18. Ettersom dette var soleklart pers så var jeg også veldig godt fornøyd med tiden. I tillegg til å være i en del bedre form i år så har jeg heller aldri vært såpass godt forberedt og alt fungerte optimalt: Bekledning, mat/drikke, sykkelen samt disponering av løpet fungerte bra (se mine forrige innlegg om forberedelser). Stiv gaffel var jeg godt fornøyd med og tror jeg gjentar det til neste år. Tapte noen sekund på nedkjøringen fra Skramstadsætra og i Ballettbakken hvor det ble mye risting - men de få sekundene på disse to stedene er småtterier iforhold til godfølelsen av å kunne stå og tråkke opp kneiker og bakker med en dønn-stiv, og lettere, sykkel.

Før løpet
Jeg kjører Birken-opplegg med Birkenbuss opp på fredag og madrassovernatting (Åmot Ungdomsskole denne gang). Det er enkelt: Man slipper å planlegge noe som helst og jeg har ingen problem med å sove på madrass - dette gjør at man slipper å tenke på logistikk når man forbereder seg til rittet og kan heller fokusere på å "gjøre seg klar" (ref mine tidligere innlegg vedr sykkel, bekledning, etc).

Spiste frokost på Åmot Ungkomsskole 05:45 (!) og kom meg ned til start bare 10min eller så før startskuddet 07:25. Droppet oppvarming (bare syklet noen hundre meter for å sjekke sykkelen) og valgte bevisst å starte langt bak i feltet ettersom det var mattestart i puljen min - rengte med at det ikke ville være noe problem å sykle meg opp på flatene - og da har man 15-20sekunds bedre tid enn de som starter helt i front av pulja. Ganske digg mot slutten av rittet om man kniver med noen andre fra pulja å vite at man har sannsynligvis 15 sekund å gå på! ;-)

Selve løpet
Bang! Starten går, og jeg kommer meg greit fremover i feltet. Etter at vi er omtrent halvveis opp i bakkene på vei mot Skramstadsætra så har jeg kommet helt i front av puljen og har begynt å ta luft og bidrar til å holde tempoet oppe. Etter det første terrengpartiet (fra Djuposet) er det stadig færre fra pulje 6 - og er kanskje 10-mann igjen i en gruppe. Én mann fra puljen ("han i grønn trøye") har fått en luke og han ser vi ikke igjen - finner ut senere at dette er Anders Skaarseth fra Lillehammer CK i M16/17 som klarte å sykle inn på 2:58 - det kaller jeg en rå prestasjon av en 16/17-åring! Han tipper jeg på at vi hører mere om senere!

Kjenner det!
Fra Bringbu er vi i realiteten 3-4 som bidrar skikkelig mens en håndfull fra pulja klamrer seg fast (med til tider en lang hale av også innhentede ryttere fra pulje 4 og 5). En liten periode får vi til en rulle med ca 10 mann (noen fra pulje 5 er med) men som sprekker opp i kneikene - og etter Rosinbakken er vi 4 mann igjen fra pulje 6. Fra Rosinbakkene til Storåsen taper vi en del tid på at vi ikke er i en større gruppe og vi ser en større gruppe fra pulje 5 litt foran oss som vi ikke tar innpå.


Passerer Kvarstad med lang hale (noen få pulj6, resten pulje5). Fra VGTV
Litt etter Storåsen så detter to til av og vi er nå bare 2 stykker igjen - undertegnede og Marius Therkelsen. Vi kjører godt sammen helt til mål og tar fortsatt inn etterslengere fra puljene foran oss. Her også taper vi et par minutt på at vi ikke er i et større felt. Selv hadde jeg (som jeg skrev om i forkant) bestemt meg for ikke å kjøre etter noen mellomtider men bare kjøre på intensitet - og blir positivt overrasket når Marius plutselig roper "tror vi klarer 3:05"! 15min senere passerer jeg mål på 3:04:18 og er svært fornøyd.

Mat/drikke, sykkelen, bekledning - Ibux...
Som jeg skrev i forkant hadde jeg 2x0.75l flasker med Maxim - og jeg røsket også med en kopp med sportsdrikke på hver matstasjon. I tillegg spiste jeg en halv Maxim bar (typ müesli). Dette holdt helt supert - drikken metter mye - og jeg var heller ikke spesielt sulten eller tørst etter målgang som er et godt tegn på næringsinntaket ila rittet.

Jeg har slitt litt med vondt i korsryggen på terrengsykkelen - grunnen er fordi jeg "spenner" skuldrene som forplanter seg i korsryggen (her forsøker jeg bevisst å slappe av i skuldrene, men glemmer det hele tiden) - og tok to ibux i løpet av rittet (en før Bringbu, og en før Rosinbakkene). Dette hjalp mye - og for første gang (på 11 ritt) hadde jeg ingen problem med å bøye meg ned og ta av den eletroniske chip'en rundt ankelen ved målgang!

Av bekledning hadde jeg kortermet supertrøye med vindtett front under tempodrakt, lange armer, lange terrenghansker, caps under hjelmen, vindtette skoovertrekk, samt at jeg hadde tatt Gaffateip over hjelmen (for mere aerodynamikk og varme). Droppet briller, som var ingen problem. At jeg hadde satset på aerodynamikk viste seg svært tydelig i samtlige nedkjøringer - både på vei ned før Kvarstad og etter Storåsen så rullet jeg ganske lett fra de andre og måtte faktisk holde igjen i hver utforkjøring ettersom det var ingen poeng å bli kjørende alene. Kunne kanskje droppet skoovertrekkene, men jeg hater å bli kald på føttene og de veier jo ikke noe allikevel.

Min Scott Scale 35 (2010 modell) fungerte helt supert - men det skulle forsåvidt bare mangle ettersom jeg hadde i forkant av rittet satt på ny bakskifter, kassett, kjede, drev, gir-wire, samt satt på ny stiv gaffel. I tillegg hadde jeg fylt Stans Sealant på mine conti-slanger (man må ha slanger hvor man kan skru ut ventilen) for ekstra trygghet vedr punktering. Slikt guffe veier kanskje bittegrann, men det merket jeg ikke noe til. Kjørte PSI på litt over 30 og rullet som sagt fra alle rundt meg. Sykkelen min er forøvrig ikke spesielt lett selv med stiv gaffel - og dette skyldes et ganske middels hjulsett - til neste år så kanskje jeg oppgraderer hjulene for enda litt lettere/raskere oppsett. Bortsett fra det så holder sykkelen i massevis til Birken 2013!

Superdupersykkelen

Etter rittet
Det er en herlig følelse å komme i mål når alt har fungert optimalt og man i tillegg har et resultat man er fornøyd med. Jeg har tidligere ikke trodd jeg ville ha sjans på å komme under den magiske 3-timers grensen, og på lørdag er jeg ganske sikker på at jeg hadde klart dette om jeg hadde hatt den beste seedingen (pulje 2). Men til neste år så får jeg det på årets resultat - og jeg har ikke tenkt å trene noe mindre - så da får jeg forsøke på dette da. I mellomtiden får jeg glede meg over ny pers. I klassen min kom jeg som nr 43 (av ca 1800) - og om man legger inn Menn Elite så endte jeg opp på plass 60. For første gang var det heller ingen dame som slo meg ettersom vinner av Kinner Elite vant på 3:06 og noe! Yay! ;-)

"Merket" tok jeg med nesten 40-mins margin. Dette var min målsetning for et par år siden men klarer denne nå uten store problemer - og kanskje selv med et par punkteringer. Nå har jeg riktignok aldri helt skjønt hva "merket" er - det er jo merkelig at det ikke er premiering for dette når det er så mye snakk om det... her er de to små effektene jeg fikk i Haakons Hall - men, ingen av disse er "merket"!

Ingen av disse er "merket"... ?...
Jeg var forøvrig raskt avgårde fra Haakons Hall og rakk tog til Oslo fra Lillehammer kl 12:10 (eneste Birkebeiner på dette toget tror jeg). Hyggelig å høre at Lars Ragnar Manengen vant eliteklassen da jeg kom hjem. Tror det var ekstremt mange som unnet han den seieren!

9 kommentarer:

 1. Bra sykla, du redda noen minutter for meg (og snylterne bak meg) når du passerte med det lille toget ditt på Sjøsetervegen.

  Ser ut som du har litt å gå på fra toppen av Ballettbakken og til mål ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. 2-manns toget vårt! :-) Ja, tror du sykla ned ballettbakken omtrent dobbelt så fort som - så bare et oransjt lyn som føyk forbi! Kjiipt med punktering da... :-/

   Slett
 2. Deilig å bli betegnet som del av et tog:)
  Han som syklet under 3 timer fra pulja vår, var det han grønne NTNU-karen eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en fra Lillehammer CK - en i M16-17!... han syklet på 2:58. Ganske imponerende og en rå prestasjon å gjøre det helt på egen hånd... tipper vi hører mere om han (Anders Skaarseth) senere!

   Slett
  2. Sjekket du tiden hans i 2013?

   Slett
  3. Ja jeg gjorde det. Sterkt!! :-)

   Slett
  4. Ja jeg gjorde det. Sterkt!! :-)

   Slett
 3. Er ikke "merket" en variant av den jubileumspinsen du har avbildet. Den har en sølvaktig overflate og mangler jubileumstallet (20-tallet). Tar du "merket" for 5 gang får du samme saken med gull-overflate.

  Jeg tok merket for første gang i år, og fikk en slik. Den bar jeg med stor stolthet hele kvelden :-)

  Gratulerer med kanontid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah jo... du har rett ser jeg nå på http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerrittet/Om-selve-rittet/Premiering/

   Altså så får man premie for "merket" hvert 5te år man tar den! Eureka!

   Gratulerer! :-)

   Slett